Skocz do zawartości

Warszawska i podwarszawska Wisła

tomek307

Rekomendowane odpowiedzi

Nigdy na oczy nie widziałem kilkudziesięciu kleni nawet w wodzie, nie mówię o zlowieniu. Dla mnie udany wypad to kontakt z ryba 40+ u siebie poprostu tego nie miałem, a tutaj zdarza się raz na jakiś czas :) Mam mniejsze wymagania i stąd dla mnie Wisla to jak nazwałem warszawskie eldorado :)

Pozdrawiam

Nigdy na oczy nie widziałem kilkudziesięciu kleni nawet w wodzie, nie mówię o zlowieniu. Dla mnie udany wypad to kontakt z ryba 40+ u siebie poprostu tego nie miałem, a tutaj zdarza się raz na jakiś czas :) Mam mniejsze wymagania i stąd dla mnie Wisla to jak nazwałem warszawskie eldorado :)

Pozdrawiam

Rozumiem.

W jakim regionie Mazur mieszkałeś?

Niestety łowiska tam są strasznie nierówne. Nawet w ramach jednej rzeki są odcinki wręcz puste, a między nimi wypchane kleniami czy jaziami.

Jednak jak już się wyczai pewien wzorzec to można bardzo powtarzalnie znajdywać coraz to nowsze i nowsze.

Ilość tych ryb czasem zwala z nóg, a widać je doskonale, gdy woda się oczyszcza po wiośnie.

Łowię na Wiśle jakieś 25-27 lat i spadek rybostanu jest masakryczny.Kiedyś ;) na kilka jazi 40 + potrzebowałem 3 godziny wieczorno-nocnych, teraz nie mam pojęcia nawet gdzie iść co by mnie nie zadeptali :angry: .Zresztą po wycięciu z zieleniny :(  z Praskiej strony to nie mam ochoty tam bywać choć mam 300m do rzeki

Jeżdżę po 100 km by chwilkę  pobyć sam  i nie stresować się potencjałem ludzkim Stolicy :( :rolleyes: .A ryby wtedy cieszą bardziej :)

Edytowane przez jacekp29
  • Like 3

Nigdy na oczy nie widziałem kilkudziesięciu kleni nawet w wodzie, nie mówię o zlowieniu

A jak chcesz się napatrzeć (niekoniecznie złowić, bo cwane cholery ...)  i nie wyjeżdżać daleko od Wawy to wybierz się późnym latem na którąś z małych rzeczek na Mazowszu. Może być Bzura, Rawka czy Wkra :)

• Like 1

Jest jak jest, co zrobić?

Inna sprawa to to, jak cieszy wypracowana ryba z Wisły. Mnie więcej emocji daje okołowymiarowy sandaczyk z Królowej niż podobnej wielkości angielski okoń. Pewnie przez to, ze jak się człowiek napracuje to i bardziej ceni efekt pracy ;) O ile polowanie można nazwać pracą...

Inna sprawa to to, jak cieszy wypracowana ryba z Wisły. Mnie więcej emocji daje okołowymiarowy sandaczyk z Królowej niż podobnej wielkości angielski okoń. Pewnie przez to, ze jak się człowiek napracuje to i bardziej ceni efekt pracy ;) O ile polowanie można nazwać pracą...

Hmmm to po co C&R, walka z rybakami itp. ? :)

Im bardziej Wisła będzie dorżnięta, tym większą frajdę sprawi nam każda ryba?

... ja mam zupełnie inne odczucia. Jeden ledwo wymiarowy sandaczyk mnie smuci a nie cieszy, bo 10 lat temu z wieczora łowiło się kilkanaście. I nie na zgrupowaniach jak w tamtym roku w okolicach pewnego mostu, ale na każdej opasce, na każdej rafie.

Teraz jak złowię tego jednego czy dwa, to nie wiem czy wypracowałem czy przyfarcilem.

Jadę sobie do Holandii i tam czuję, że ryby wypracowuję. Zmiana miejsca, przynęty, prowadzenia, zmiana pogody ... to daje efekt lub nie. Obserwujesz, łowisz, wyciągasz wnioski ... 

• Like 5

Ok, masz rację :) Ale jak to z racją bywa, wiadomo. Indywidualna sprawa taka racją. W każdym razie ja staram się nie przejmować, wędkarstwo ma być już wyłącznie odpoczynkiem...bo i po co się spinać? Da się coś zrobić to się robi, nie da? To głową muru się nie przebije, szkoda głowy. Zresztą w naszym pięknym kraju dzieją się bardziej niepokojące rzeczy niż pogarszanie rybostanu ;)

• Like 1

Wolę spędzić miło czas fajnych klimatach i czasami okrasić to przyłowem ;)

post-49654-0-32370400-1459968008_thumb.jpg

post-49654-0-78364500-1459968018_thumb.jpg

• Like 3

Ok, masz rację :) Ale jak to z racją bywa, wiadomo. Indywidualna sprawa taka racją. W każdym razie ja staram się nie przejmować, wędkarstwo ma być już wyłącznie odpoczynkiem...bo i po co się spinać? Da się coś zrobić to się robi, nie da? To głową muru się nie przebije, szkoda głowy. Zresztą w naszym pięknym kraju dzieją się bardziej niepokojące rzeczy niż pogarszanie rybostanu ;)

Niestety masz racje i nie wiem czy na "stare" lata nie przyjdzie łowić mi ryby w jakimś innym kraju, ale już bardziej na stałe.

Zrodził mi się w głowie "plan B" na życie w razie nieuchronnej klęski jaką przygotowuje nam obecny rząd... 

... ale to tym bardziej nie jest temat warty dyskusji. 

Wróćmy do Królowej :)

• Like 1

I ja wybrałem się dzisiaj na 2 godzinny zwiad nad  Wisłę. Szału nie było. Uwiesiło się jedno dziecko bolenia i kleń 30+. Dodatkowo 2 skubnięcia ale mało zdecydowane ;)

P.S. Bolki zaczynają już ładnie sobie poczynać :)

Aha na śmierć bym zapomniał...1 wyjście na Wisłę i miałem kontrolę! :good:

Edytowane przez Qcyk
  • Like 2