MajKar Opublikowano 1 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2022 Odpowiadając na pytania autora tematu, powinny być jeszcze dwa pytania o osobę odpisującą.- Czy posiadasz łódkę.- Czy posiadasz echosondę.Często spotykam się z wypowiedziami w stylu, echosonda powinna być zakazana mówią to osoby zawsze nie posiadające takowych podobnie jest z silnikami tylko wiosła bo nie każdy ma. W myśl zasady jak ja nie mogę to inni też, smutne lecz prawdziwe. 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golenia Opublikowano 1 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2022 Odpowiadając na pytania autora tematu, powinny być jeszcze dwa pytania o osobę odpisującą.- Czy posiadasz łódkę.- Czy posiadasz echosondę.Często spotykam się z wypowiedziami w stylu, echosonda powinna być zakazana mówią to osoby zawsze nie posiadające takowych podobnie jest z silnikami tylko wiosła bo nie każdy ma. W myśl zasady jak ja nie mogę to inni też, smutne lecz prawdziwe.Bardzo dobrze napisałeś. Wydaje mi się, że większośc mówiąć o vertykalu ma na myśli Panoptixa. Bardzo skutecznie można łowić też przy użyciu zwykłego echa, takie były początki verta. Panoptix i podobne systemy są drogie, stać na nie nielicznych. I tu jest problem. Tak jak napisał kolega wyżej - " ja nie mam, inni niech też nie mają".Skąd w ogóle pomysł o zakazywaniu verta? Czemu ma to służyć? Ludzie, połówcie i zobaczycie czy jest to takie super skuteczne. Raz działa a raz zwykły spinnig jest lepszy. Nie dajmy się zwariować !!!!!!!!!!!!!!!! 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Durzy Opublikowano 1 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2022 Pragnę zauważyć, że metoda vertical, w myśl obecnych przepisów, już jest zakazana... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkoszek Opublikowano 1 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2022 1) Czy według Ciebie metoda wertykalna wpisuje się w ciągłe podnoszenie i opuszczanie? Nie wpisuje się. Linka zazwyczaj nie jest w pionie, przynętą nie pracuje się jednostajnie - ja na przykład w prawie w ogóle nie pracuję. 2) Czy metoda wertykalna powinna być opisana i oficjalnie dopuszczona w zasadach amatorskiego połowu ryb, jeżeli tak to czy z jakimiś ograniczeniami (temat szarpakowców), jeżeli nie to z jakiego powodu? Powinna być opisana i dopuszczona. Co do opisu - nie da się tego jednoznacznie określić i opisać, przynajmniej według mnie. Łowienie wertykalne powinno być dozwolone, z wyłaczeniem celowego kaleczenia ryb - szarpania. Tak naprawdę to więcej widziałem szarpaków z brzegu, agresywne, zamaszyste podbicia (hehe), z łodzi widziałem jednych, kiedyś na filmie. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 2 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2022 1.Nie 2. Tak Ograniczanie do pojedyńczych haków, mniejszych kotwic i najlepiej bez zadziorów jest oczywiście paranoją i tylko w tym kraju ludzie mają tak genialne pomysły. Coś jak łowienie okoni w kwietniu na przynęty 5cm licząc z długością główki czy kotwicy.Na szczęście są to głównie osoby które nie mają bladego pojęcia o tej metodzie ale,, dzięki nim uratujemy nasz znikomy rybostan". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 2 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2022 (edytowane) Primo, nie mam nic przeciwko takiemu łowieniu. Proponuję tylko 3 pkt.: tak, bo mam do tego odpowiedni sprzęt / nie, bo mój sprzęt na to nie pozwala. Będzie obiektywniej. Edit. W sumie ten, kto tak łowi, to myślę, że nie ma wielkiej presji, bo stać go na rybie mięso ze sklepu. Edytowane 2 Lipca 2022 przez HaDe 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 3 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2022 Od kilku lat przymierzam się do nauki łowienia Verticalnego .Jak czytam niektóre wywody to śmiać mi się chce a może i troche płacze ze śmiechu .Taki tam w telewizor się patrzy co to za łowienie każdy jełop to umie ..Ano takie że trzeba mieć ten telewizor i jeszcze się na nim znać .Do tego łódka jakiś tam badyl i trochę umieć kwoczyć .Lata nauki ze sprzętem i czytania wody .Jade za cztery dni na Odrę do mistrzów uczyć się tej pięknej i bardzo trudnej metody połowu .Dwa lata temu namierzył mistrzunio klika rybek z wąsami .Kilkanaście wyjść suma do rosówek , piękne widoki w telewizorku i co zero ryby w łódce .Metoda niczym się nie różni od łowienia okoni , sandaczy i szczupaków z lodu na blaszki ( kolano -oko) Na morzu też powinni zabronić podrywania przynęt od dna .W wielu przypadkach spiningowanie za sandałem i podrywanie w nurcie przynęt to też pionowe łowienie .nie mówiąc o spinningowaniu na głębokościach .Co najważniejsze że moi znajomi choć łowią dużo wąsatych nie przepadają za ich mięsem i raczej 99% wraca do wody .Szkoda że władze nie rozumieją pasji wędkarzy . 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 4 Lipca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2022 Od kilku lat przymierzam się do nauki łowienia Verticalnego .Jak czytam niektóre wywody to śmiać mi się chce a może i troche płacze ze śmiechu .Taki tam w telewizor się patrzy co to za łowienie każdy jełop to umie ..Ano takie że trzeba mieć ten telewizor i jeszcze się na nim znać .Do tego łódka jakiś tam badyl i trochę umieć kwoczyć .Lata nauki ze sprzętem i czytania wody .Jade za cztery dni na Odrę do mistrzów uczyć się tej pięknej i bardzo trudnej metody połowu .Dwa lata temu namierzył mistrzunio klika rybek z wąsami .Kilkanaście wyjść suma do rosówek , piękne widoki w telewizorku i co zero ryby w łódce .Metoda niczym się nie różni od łowienia okoni , sandaczy i szczupaków z lodu na blaszki ( kolano -oko) Na morzu też powinni zabronić podrywania przynęt od dna .W wielu przypadkach spiningowanie za sandałem i podrywanie w nurcie przynęt to też pionowe łowienie .nie mówiąc o spinningowaniu na głębokościach .Co najważniejsze że moi znajomi choć łowią dużo wąsatych nie przepadają za ich mięsem i raczej 99% wraca do wody .Szkoda że władze nie rozumieją pasji wędkarzy .Zerknij proszę na mój post rozpoczynający temat, a teraz na swój wpis. Na które moje pytania daje odpowiedź, sorki ale naprawdę zależy mi na krótkich odpowiedziach. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 4 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2022 Koledzy, żeby rozmawiać, to też trzeba wiedzieć o czym. Piotrek napisał dość wyraźnie, czy się wpisuje? Logicznym jest, że powinno się jasno opisać czym jest rzeczona metoda...słowem zdefiniować. Definicje są z definicji... ułomne, bo życie zapieprza i nic na to nie poradzimy, ale próbować trzeba. Słowem miast biadolić nad tym kto co ma i kogo na co stać, albo kto gdzie ryby sprzedaje...proponuję ułożyć definicję metody wertykalnej. Spójrzcie proszę na przepisy o metodzie muchowej czy spinningowej i może to pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 4 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2022 przeciez masz tę metode opisaną w pierwszym poście: połów przez podnoszenie i opuszczanie przynęty w sposób ciągły... zwykle połączone z obserwacją przynęty i sasiednich obiektów na ekranie echosondy... ciągły oznacza, że po ewentualnej przerwie nastąpi ponowne opuszczenie lub podniesienie przynęty, a nie przesunięcie jej w bok na stałej wysokości co przerwałoby cykl... jako analogię potraktuj łowienie pod lodem - wyraźnie dozwolone przez przepisy... tam też robisz przerwy w pracy i przynęta niekoniecznie jest dokładnie pod szczytówką, może tez szybować w bok... ps. mam i z czego łowić i na czym obserwować... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 4 Lipca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2022 Proszę o zamknięcie tematu, widzę że więcej nie uzyskam odpowiedzi. Dziękuję wszystkim którzy odpowiedzieli na moje pytania. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi