Skocz do zawartości

Kolowrotek do Ultra Lighta.

porto

Rekomendowane odpowiedzi

Daiwa Emblem X lub Z 1500C lub iA

Prawie nowa:

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=29567&am p;start=0&

Nowe:

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=34157&am p;start=0&

wybrane plusy:

Konstrukcja która przeżyje niejedno.

Duża średnica szpulki - brak efektu sprężynki

Super nawój

niewątpliwe minusy:

WAGA !!!

Praca mniej maślana od odpowiedników Shimano z tej półki cenowej

• Like 1

@godski.

Konstrukcja która przeżyje wszystko.

Brak efektu sprężynki i gładki przelot przez przelotki.

Super nawój.

Shimano Curado Cu 51e,

@porto.

Nie kupuj kolejnego helikoptera. Kup multiplikator i wędkę z pazurkiem.

Za 600 zł. rzucasz tym spokojnie od 4 gr.

Moja rada jest taka.Unikaj kołowrotków zbyt lekkich,przy tej długości

wędki waga kołowrotka to min. 280gr.

I to jest słuszna rada kolegi przy tej długości kija.Jakby UL miał 2-2,3m to jak najbardziej pomięzy 170-230g a jak badyl 2,9m to 280g nie będzie przesadą.Zdecydowanie komfortowo łowi się wyważonym zestawem a nie jak kij leci na pysk.

Nie musi być 280. Ja mam XST1142F i dobrze wyważa go Caldia 1500, ważąca 260 a także Bradia 1503, która waży 250g. Caldię założyłem kiedyś do Lamiego XSH1142LL i też było dobrze. Do kijów klasy 8 i 10lb moim zdanie stworzone są np. Daiwy 1500-2000 (jedna cholera, tylko pojemność szpuli troszkę inna, ale szpule wzajemnie wymienne), aczkolwiek muszą ważyć przynajmniej 250g.

Pzdr,

Fatso

I znowu wyważanie. A po co wyważać statyke jak i tak układ będzie dynamiczny. A co da 20-30g w odległości 30-40mm od założonego punktu podparcia? Nic.

Pomachajcie sama wędką. Tam to dopiero musi być daleko środek ciężkości od chwytu, a jak fajnie się macha.

10g w kołowrotku robi różnicę. Z ciekawości sam to wczoraj wieczorem sprawdziłem. Środek ciężkości w moim XST1142L przesuwa się o centymetr. Tak naprawdę, to w obsłudze kija niczego nie zmienia, ale różnica jest zdecydowanie mierzalna.

Pzdr,

Fatso

10g w kołowrotku robi różnicę. Z ciekawości sam to wczoraj wieczorem sprawdziłem. Środek ciężkości w moim XST1142L przesuwa się o centymetr. Tak naprawdę, to w obsłudze kija niczego nie zmienia, ale różnica jest zdecydowanie mierzalna.

Pzdr,

Fatso

To rzeczywiście dużo. Ja jak kiedyś sprawdzałem, to różnice były minimalne. @zorro też kiedyś pokazywał, że dużo się nie zmienia:

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&goto=335863 &&srch=tica#msg_335863 - musi nasz kolega popracować na metodologią, bo podparcie nieteges

Sporo zależy od tego jaka była odległość wyjściowa.

No ale mniejsza z tym, ja z autopsji, szukałbym jak najlżejszych z rozsądnych kołowrotków, a to że wolę Daiwę, zatem pozostaje Fuego.

Podczepię się przy okazji....

Posiadam Curado 201e7,stosuję go do łowienia średnio-ciężkiego, chciałbym zrobić też zestaw do lekkiego łowienia (5 gram w górę) czy podoła on z odpowiednim kijem czy poszukać czegoś innego?

201e7 przy kiju fenwicka 20lb nie współpracuje z lekkimi przynętami, a chciałbym go sparować także z czymś stosunkowo mocnym co ładowałoby 5gram...ale to inna kwestia.

Czy jest wyraźna różnica między nim a wspomnianym tu 51e jeśli chodzi o obsługę lekkich wabików?

Ewentualnie co polecicie w podobnej cenie... raczej kupowanie tuningowanej szpuli w cenie połowy multiplikatora nie biorę pod uwagę...

@godski.

Konstrukcja która przeżyje wszystko.

Brak efektu sprężynki i gładki przelot przez przelotki.

Super nawój.

Shimano Curado Cu 51e,

@porto.

Nie kupuj kolejnego helikoptera. Kup multiplikator i wędkę z pazurkiem.

Za 600 zł. rzucasz tym spokojnie od 4 gr.

Ja również się nad nim zastanawiam, podobają mi się jego kolory :D Z trwałością będzie pewnie podobnie jak w większości Malezyjczyków czyli przeciętnie bo nie sądzę, żeby taki Technium różnił się od Exage czymś więcej niż ilością łożysk :D

Ja również się nad nim zastanawiam, podobają mi się jego kolory :D Z trwałością będzie pewnie podobnie jak w większości Malezyjczyków czyli przeciętnie bo nie sądzę, żeby taki Technium różnił się od Exage czymś więcej niż ilością łożysk :D

Techniuma 2500, ale FA, ojciec katuje od 7 lat na okoniu i szczupaku. Fakt, przynęty do 15gram. Jednak młynek od kwietnia do listopada pod chmurką (nawet nie zadaszony), nigdy nie otwierany. Czasem na wiosnę na start troszkę tej znienawidzonej oliwy w port i śmiga. Ciągle masełko (jak na swoją klasę oczywiście), bez awarii (nie licząc połamanych z własnej winy kabłąków;) ).

A Blue Arca 920 będę oddawał drugi raz do serwisu, bo pod obrotówką 2ką Meppsa na jeziorze terkocze....