arhuku Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Jest wątek o kijku sandaczowym, a mnie ciekawi co polecilibyście na jaziowe łowy? Jakie cechy powinien posiadać taki kij? Mam na myśli łowienie jazi w dużej rzece nizinnej (Warta, Odra) jak i również w mniejszych rzeczkach. Jak na razie doszedłem do następujących wniosków: Długość: 2,70 - 3,00 mC. w.: 3-15g (lub nieco mniej) Zastanawiam się również nad tym czy powinna to być wklejanka czy też kij z pełną szczytówką? Proszę o wszelkie sugestie i opinie jaziowych pogromców, pozdrawiam! Ps.Ponieważ to mój pierwszy post na tym forum, witam serdecznie wszystkich! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Witaj @arhuku, ze swojego doswiadczenia podpowiem ci, że na Odrzanskie jazie przyda Ci się kij 3m do ok. 15 gr,czyli tak jak wywnioskowałeś. Ja łowię kijami zbrojonymi na blankach muchowych, o głębszym ugięciu - St. Croix Legend i Avid ( Łowca Duchów) - oba opisane jako 15 gramowe. Takie ugięcie i praca pod obciążeniem praktycznie na 2/3 długosci kija pozwoli na wyholowanie delikatnie zaciętego jazia (co zdarza się bardzo często), ilość spadów będzie równiez o wiele mniejsza jak w przypadku kija o szybkiej szczytowej akcji. Ów kijek pozwoli Ci podać na odpowiednią odległość lekkiego jaziowego wobka czy obrotówkę. Na wklejki jazi nigdy nie łowiłem także nie będę się wypowiadał w tej materii. Dodam jeszcze że lepsze efekty ( mniej spięć) miałem używając dobrej osiemnastki niż cienkiej linki, której używałem przez parę wyjazdów...po kilku spiętych jaziach wrociłem spowrotem do żyłki..Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek_w Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Witaj ... To jakim bedziesz lowil kijem zalezy tylko od Ciebie , długośc wywnioskowałes na mój gust dobrze , c.w. również .. Natomiast do tego co się odniósl @Patu mam odmienne zdanie , owszem kijek do 15gram , ale według mnie jak najszybszy , st,croix mam , gnie się jak krowi ogon, ale byl on dla mnie ekstra kijem zanim nie zacząłem używac szybszych canadianów , teraz zamówilem jeszcze sztywniejszego talona , oczywiscie do 14gram , wszystko zalezy od tego jak lubisz lowic i co sprawia Ci przyjemnośc ... możesz spytać 100łowców jazi , każdy bedzie lowil inaczej i kazdy bedzie lowil dobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Święta prawda Tomku, wybór zestawu zależy tylko od wędkarza i jego gustu. Ja w swoim poście przedstawiłem tzw. miękką szkołę, czyli połączenie miękkiego wędziska z rozciągliwą żyłką, Ty natomiast szybszą, z użyciem delikatnego lecz szybkiego, ciętego kijka. Apropos, używałem kiedys Canadiana, to naprawdę b.szybkie kije . Zestrajasz ten zestaw z cienką linką aby zyskać na szybkości, czy łowisz żyłką? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arhuku Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Dziękuję Wam za podpowiedzi. Na razie mam na oku Shimano Technium DF 3-15g/3m. Może ktoś z tu obecnych ma już jakieś doświadczenia z tym kijem? Jeśli tak, proszę o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Witaj Arku! Radzenie w kwestiach kleni i jazi pozostawiam doświadczonym kolegom a ja serdecznie zapraszam do dalszej wymiany doświadczeń. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2007 preferencje wedkarza sa w zasadzie wlasciwa droga do wyboru odpowiedniego sprzetu, ja uzywam trzech rodzajow wedek lowiac klenia czy pstraga, jazi mam brak jedna jest dluga, szybka i ma piekne, pelne ugiecie, 2.75 m, 10 lb do 1/2 OZdruga jest krotka, szybka i ma semiparaboliczne ugiecie, 2.10 m, do 10 lb do 1/2 OZtrzecia jest wyraznie wolniejsza od tej drugiej i tez ma pelne ugiecie, 1.95 m, do 8 lb i do 5/16 OZ kazda z nich ma swoje zalety i zastosowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zewu Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Jazie łowię od kilku lat (z powodzeniem) na wklejankę (Byron Senso Spinn 2,8 do 15g.). Nie był to jednak zakup dedykowany wyłącznie jaziom. X lat temu potrzebowałem kija o tej gramaturze i o kupnie wklejanki przesądziło zauroczenie Jacka Jóźwiaka tego typu kijami, a także pozytywne opinie znajomego, który używał Byrona. IMHO na przelewowe czy opaskowe jazio-klenie świetny wybór (doskonała sygnalizacja najdelikatniejszych brań, głębokie ugięcie podczas holu). Czy jednak w obecnej ofercie rynkowej znalazłbym podobną wklejankę? Nie sądzę. W zeszłym roku Byron przestał mi jednak wystarczać. Jazie łowię wieczorami i w nocy, brodząc. Potrzebuję kija o bardzo głębokim ugięciu. W tym roku wypróbuję dwie koncepcje. Jadą do mnie kije Berkleya i Abu o dł. 3,2 m. Za taką długością przemawia pełna kontrola nad wobkiem na rafach, przelewach czy innych kamieniskach oraz błyskawiczna reakcja na branie (duży odcinek żyłki znajduje się w powietrzu). Minusy to problemy z podebraniem ryby, permanentne wkładanie dolnika do wody i... wieczne trącanie żyłki przez nietoperze. Druga koncepcja to kij o dł. do 2,1-2,4 m. (jeśli ta spinningowa opcja się sprawdzi to nie ma bata- zrealizuję w przyszłym sezonie pomysł łowienia jazi na casting, mimo ogromnych problemów ze znalezieniem odpowiedniego kija). Gdyby jednak optymalne było łowienie kijem dłuższym, docelowo będzie to Batson XST1141F (RX8)- doskonały blank, jestem pod ogromnym wrażeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2007 witam wszystkich niedawno kupilem dragona od 2 do 10gr 255cm dlugosci i dosc glebokie ugiecie przy wiekszej rybie.Laduje sie swietnie jak na taki delikatny kijek a i 1gr wobkiem mozna machnac w miare daleko,ale niepolecam na wieksze rzeki bo gdy holowalem klenia 55cm wygiol sie konkretnie ale jakos dalem sobie rade i rybka wrucila do wody w niezlej formie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi