Skocz do zawartości

Uszkodzony wałek w Daiwa Emblem X2500 C

godski

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno zakupiłem na forum Emblema . Wczoraj go smarowałem i się przeraziłem stanem wałka (ośką) szpulki.

Poniżej zdjęcia. Co się mogło z tym stać??? Dostał się tam piach, ktoś walił w niego młotem czy jak?.

Bardzo dziwne . Kołowrotek jest w dobrym stanie, kręci możliwie tylko ten wałek.

Dorzucam też zdjęcie jednej ze śrub.

http://imageshack.us/a/img338/8564/p9211063.jpg

http://imageshack.us/a/img834/8979/p9211064.jpg

http://imageshack.us/a/img23/463/p9211065.jpg

http://imageshack.us/a/img255/8004/p9211066.jpg

I śruba.

http://imageshack.us/a/img253/7861/p9211068.jpg

Po śrubie widać że ktoś już go rozbierał, piach takich uszkodzeń nie mógłby zrobić. Piach może Ci zmielić przekładnie a nie ośkę z nierdzewki. Ślady ewidentnie mechaniczne. Może był skrzywiony i ktoś próbował klepać młotkiem ? :mellow: Jeśli to byłoby na skutek złego złożenia to ślad byłby jednolity.

To na prostowanie młotkiem nie wygląda. Kto prostuje ostrą częścią?

@marcel, są używki i używki. Ja większość kołowrotków które sprzedaję sam smarowałem i wiem co piszczy w środku.

Skontaktuję się ze sprzedającym celem wyjaśnienia sprawy.

Ośka ewidentnie do wypierdzielenia bo będzie Ci piłowała pinion od środka, a ślady, faktycznie, na 99,99999% od fachowego prostowania (a na 0,000001, to może jakiś artysta metaloplastyk :unsure: )

Jakbyco, a na dodatek jak obiecasz Pan, że nie rozpieprzę sobie drugich drzwi, to takową łośkę możesz mieć (nieprostowaną :lol: )

Ile czasu ośka piłuje pinion to mało istotne, w tym przypadku, bo jeśli nie było czuć nic podejrzanego to znaczy, że obie części są już dopasowane na nowo. Mogło być też tak, że pasowanie obu części jest takie, że ośka i tak się będzie poruszać, nawet jeśli tak uszkodzona.

Sorry, że zaśmiecam wątek, ale to ostatnie miejsce na forum w którym pojawił sie Pan Tomasz - Zorro. Bardzo proszę Panie Tomaszu o kontakt, bo chyba privy do Pana ode mnie nie dochodzą.

Już dałem głos... :blush::D

Jako ten który sprzedał kołowrotek koledze godskiemu muszę zabrać i chcę zabrać głoś,kręciołka jak pisałem nie smarowałem ani nie rozbierałem od czasu zakupu(nawet żyłka była nie zdejmowana),po zakupie kręcił i wyglądał jak najbardziej oki.nie wpadłbym na to że ma porysowany wałek w tym stopniu,po pracy tego nie dałem rady poznać :wacko: oczywiście Andrzeju sprawę załatwimy na prv.

pozdrawiam

Właśnie pracuje nieźle. Tylko prawdopodobnie na skutek docierania tego wałka w pinionie czuć zwiększony luz pomiędzy nim a pinionem.

Przemek, i to się nazywa dobre załatwienie tematu.

Dam znać na priv.

Jeśli zdecyduję się na jego zwrot to gratis masz zrobione smarowanko i łożycho po prawej stronie.

Dlatego uzywki nie ma co brać,chodż przemawia cena 400zł czy 500zł.Lepiej dołożyć drugie tyle i mieć laleczke fabryczna nowa bez otarć,rys,zadrapań,która ma 0 h przepracowanych nad woda i w domu B) .

JA mam swoją uzywke od 5 sezonów i nic sie jej nie dzieje, po tym sezonie dostanie 2 podkładeczki i bedzie dalej sie krecić :D

Używka :D używce nie równa masz racje,zależy jak kto trafi.Nowe tylko w salonie lub od kolekcjonera stan lezakowy.Szkoda firmy z Japonii poszły w stronę kosmosu,z tamtych lat młynki do dziś poszukiwane i lubiane.Osobiscie mam kilka i trzymam na czarna godzinę.

• 2 tygodnie później...

Dlatego uzywki nie ma co brać,chodż przemawia cena 400zł czy 500zł.Lepiej dołożyć drugie tyle i mieć laleczke fabryczna nowa bez otarć,rys,zadrapań,która ma 0 h przepracowanych nad woda i w domu B) .

No nie dokńca,jest tak jak mówisz....bo to ze niema żadnych rys,zadrapań.nie oznacza ze w środku jest to samo....a jest tu na forum kilku uzytkowników,kołowrotków które kupili jako nowe..blabla....i co i w cale nie były takie idealne,sam tez niestety miałem takie przykre doswiadczenie....ale niema rzeczy niemozliwych....wiec nie mozna od razu skreslac "używe".