sol321 Opublikowano 22 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 Panowie szybkie pytanko. Potrzebuję kija na zandersy. Mam zamiar łowić na gumy i w miarę lekkie koko tak do 20 g. Która będzie najodpowiedniejsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 23 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 A z brzegu czy z łodzi? Jak z brzegu to polecam MBX790-2ML Phenixa,zaj..ta kosa ,czuła szybka z mocnym dolnikiem .Śmigam z multikiem na Wiśle już gumkami od5cm na 8g ołowiu po 25g +3gumy 20-22g + 4.Fajne ugięcie pod rybą Jak na łódkę i cała przynęta do 20g to super jest Phenix UMBX S700M do 14g,jeśli główki będą przekraczać 16g tak do 22g+guma to oczko mocniejszy UMBX S700MH do 18g.Jak z dwuskładów to coś z MHX i St Croix. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luka81 Opublikowano 23 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 Dąbek111 to jasno odpowiedziałeś koledze na konkretne pytanie hahaha Sol321 rozumiem że piszesz o krótkiej jednoczęściówce? na Twoim miejscu wziąłbym XS70MF a jeżeli zamierzasz przekraczać te 20 gram to XS70MHF. Bardziej uniwersalny kij od TBSa wydaje się nieco cieplejszy co akurat uważam na plus.TBS68MXF mam i łowi się nim świetnie ale na początku wydaje się aż za szybki ponadto ten model ma powiedzmy dość szczególną konstrukcję z filigranową szczytówką (wg hamerykanów opisany finesse czyli do tych ich rigów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 23 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 Tak z przekory ,bo bardziej pasi mi Phenix od StCroix Choć kumpel ma na blanku 4C68MXF ,też kosa super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sol321 Opublikowano 23 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 To ma być kij na łódź i z brzegu. W okolicy nie mam żadnych rzek co by przekraczały 60 m szerokości to spokojnie obławiam krótką wędeczką takie ciurki. Powiedzmy że mam dojście do ww st. croixów za dobrą kasę i zależy mi żeby ktoś doradził który z nich sie nada najlepiej do gum i niewielkich kogutków do 20 g. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabr Opublikowano 23 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 Mam St.Croix na sandacza, przez wiele lat u mnie pierwsze miejsce w łódce (dopóki nie kupiłem MHX). Nie pamiętam dokładnych oznaczeń ale jest to Premierek do 18 g(dokładnie to coś 17,x ). Dwuczęściówka taka gdzieś trochę ponad 2 m. Wędka rewelacja, zatnie sandacza i nie spuści. Używam na lekko z plecionką 5 - 10 lb. Kołowrotek to wielkościowo Daiwa Tournament X 2000iA, BlueArc 9200. Przynęty optymalnie do kopyto 3 i główka 5 gram do ostrego podbicia (łowię na zbiorniku gdzie w starym korycie jest do 2,9m, a reszta to śednio 1,7m, jeśli u ciebie głębiej to weź takiego do 21g - ale nie 28g - to już pała). Daje radę większym ale nie jest to już ostra jazda. Polecam na lódkę. Z brzegu też się sprawdziła, głównie woblery - ale u mnie Wisła to 15 m szerokości. Nie wziąłbym jej na większą rzekę. Jej odpowiednikiem w Avidach jest Avid do 14 g, co do właściwości rzutowych, Avid lepiej zatnie i lepszy do większych obciążeń ale nie trzyma tak dobrze ryby. Jeśli nie masz problemów z transportem to bierz jednoczęściówkę, jest dynamiczniejsza. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sol321 Opublikowano 27 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Zdecydowałem się na Tournament bassa LTB68MXH tylko teraz pytanie czy nie lepszy pod kogutki 10-20 g byłby Tournament Walleye LTW68MXF w fishingtest porównywali te wędki i LTW był jakby nieco wolniejszy,ale za to ciut mocniejszy. Dopiero zaczynam przygodę z kogutem i nie wiem czy lepsza super szybka wędkę czy ciut wolniejsza, ale tez szybka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luka81 Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Pod koguta bezwzględnie Tournament Walleye, TB ze względu na szczytówkę o której pisałem nieco gorzej sprawdza się przy kogutach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sol321 Opublikowano 27 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 No to już mam zwycięzce. Dzięki za pomoc Luka81 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5384 Opublikowano 21 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2018 (edytowane) Witaj Trochę czasu upłynęło i jak wybór? Dobry?Czy w miedzy czasie miałeś w rękach XS70MHF lub ES68MHF? Edytowane 21 Października 2018 przez 5384 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi