Skocz do zawartości

St. Croix Legend Xtreme vs Elite vs Tournament Bass

sol321

Rekomendowane odpowiedzi

A z brzegu czy z łodzi? Jak z brzegu to polecam MBX790-2ML Phenixa,zaj..ta kosa ,czuła szybka z mocnym dolnikiem .Śmigam z multikiem na Wiśle już gumkami od5cm na 8g ołowiu po 25g +3gumy 20-22g + 4.Fajne ugięcie pod rybą ;)

Jak na łódkę i cała przynęta do 20g to super jest Phenix UMBX S700M do 14g,jeśli główki będą przekraczać 16g tak do 22g+guma to oczko mocniejszy UMBX S700MH do 18g.Jak z dwuskładów to coś z MHX i St Croix.

Dąbek111 to jasno odpowiedziałeś koledze na konkretne pytanie hahaha

Sol321 rozumiem że piszesz o krótkiej jednoczęściówce? na Twoim miejscu wziąłbym XS70MF a jeżeli zamierzasz przekraczać te 20 gram to XS70MHF. Bardziej uniwersalny kij od TBSa wydaje się nieco cieplejszy co akurat uważam na plus.

TBS68MXF mam i łowi się nim świetnie ale na początku wydaje się aż za szybki ponadto ten model ma powiedzmy dość szczególną konstrukcję z filigranową szczytówką (wg hamerykanów opisany finesse czyli do tych ich rigów)

To ma być kij na łódź i z brzegu. W okolicy nie mam żadnych rzek co by przekraczały 60 m szerokości to spokojnie obławiam krótką wędeczką takie ciurki. Powiedzmy że mam dojście do ww st. croixów za dobrą kasę i zależy mi żeby ktoś doradził który z nich sie nada najlepiej do gum i niewielkich kogutków do 20 g.

• Like 1

Mam St.Croix na sandacza, przez wiele lat u mnie pierwsze miejsce w łódce (dopóki nie kupiłem MHX). Nie pamiętam dokładnych oznaczeń ale jest to Premierek do 18 g(dokładnie to coś 17,x ). Dwuczęściówka taka gdzieś trochę ponad 2 m. Wędka rewelacja, zatnie sandacza i nie spuści. Używam na lekko z plecionką 5 - 10 lb. Kołowrotek to wielkościowo Daiwa Tournament X 2000iA, BlueArc 9200. Przynęty optymalnie do kopyto 3 i główka 5 gram do ostrego podbicia (łowię na zbiorniku gdzie w starym korycie jest do 2,9m, a reszta to śednio 1,7m, jeśli u ciebie głębiej to weź takiego do 21g - ale nie 28g - to już pała). Daje radę większym ale nie jest to już ostra jazda. Polecam na lódkę. Z brzegu też się sprawdziła, głównie woblery - ale u mnie Wisła to 15 m szerokości. Nie wziąłbym jej na większą rzekę. Jej odpowiednikiem w Avidach jest Avid do 14 g, co do właściwości rzutowych, Avid lepiej zatnie i lepszy do większych obciążeń ale nie trzyma tak dobrze ryby. Jeśli nie masz problemów z transportem to bierz jednoczęściówkę, jest dynamiczniejsza.

• Like 2

Zdecydowałem się na Tournament bassa LTB68MXH tylko teraz pytanie czy nie lepszy pod kogutki 10-20 g byłby Tournament Walleye LTW68MXF w fishingtest porównywali te wędki i LTW był jakby nieco wolniejszy,ale za to ciut mocniejszy. Dopiero zaczynam przygodę z kogutem i nie wiem czy lepsza super szybka wędkę czy ciut wolniejsza, ale tez szybka.

• 6 lat później...