krokkop Opublikowano 17 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2022 Servus Wedkarze. Nie przesadzajcie z moca. 12 Lb , ostatecznie i Max 15 Lb wystarczy. Mam kilka starszych lamiglasow z seri magnum: 17 Lb to jest dobrze na sandacze z przylowem suma do 120 cm!! Pozdrawiam Zbigniew 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepton Opublikowano 18 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2022 Dwadzieścia pięć podpowiedzi i sugestii - zero odzewu. Poczekajcie z kolejnymi do czasu gdy kolega zapozna się z tymi, które są. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 18 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2022 Lami X86MTS w wersji fabrycznej, robił u mnie za podstawowy kijek pstrągowy, niemalże tyle samo czasu, co osławione Blue Rapid-y do 14 i do 18g, w długości 2,52m. Jednemu ogórki a drugiemu ......... córki Uważam, że tam gdzie potrzeba mocy, sprawdzi się na 100% a czuła i miękka szczytówka + sztywniejszy ale pracujący dół, zapewniają bezpieczny, hol w trudnych warunkach terenowych.Teraz jednak polecę Blue Rapid do 18g........... Warto, póki jeszcze jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 18 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2022 Dwadzieścia pięć podpowiedzi i sugestii - zero odzewu. Poczekajcie z kolejnymi do czasu gdy kolega zapozna się z tymi, które są.A to ten co zalozyl watek jest jego wlascicielem? Fajnie ze ludzie opisuja rozne wedki to nastepnego nie bedzie trzeba otwierac Inna jest kwestia ile niech bedzie "ladnych" pstragow czyli powyzej 40-45 cm na owe wedki wyciagneli,ile mniejszych, ile ryb zacieli, ile spadlo podczas holu, ile mieli pustych "dziabniec" jak pstrag organial tylko przynete... I oczywiscie ile owych ryb zlowili w warunkach wolno plynacej sredniej rzeki z pstragami 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 18 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2022 Ja bym polecił Lamiglasa, ale trudny już do dostania. https://fishing-test.pl/wedki/lamiglas-x86mts-magnum-taper/Zapraszam na priv, czeka za szafą na nowego właściciela. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 18 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2022 Zapraszam na priv, czeka za szafą na nowego właściciela. Dzięki Wojtku za propozycję, ale mam dwa, tylko nieco dłuższe, 2.75, Każdy troszkę inaczej uzbrojony . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Krasnopolski Opublikowano 19 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2022 Ja też wskażę na Lamiglasa, ale G 1218 7'6" 6-12 lb 1/8 - 5/8 oz Medium. Pomimo, że to biały kruk to jest pięknie, czarny matowo . Udało mi się rok temu zdobyć nowego !Dla mnie ideał rzutowo - ładuje się pięknie w pełnym spektrum. Trzeba być sztukmistrzem by zgubił rybę w holu, zarówno przy żyłce i plecionce. Łowisz tym i micha się sama śmieje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 19 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2022 Dzięki Wojtku za propozycję, ale mam dwa, tylko nieco dłuższe, 2.75, Każdy troszkę inaczej uzbrojony .To było w eter rzecz jasna, wiadomo ze polecający mają ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szyszka25 Opublikowano 19 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2022 (edytowane) talon przekonuje Edytowane 19 Lipca 2022 przez szyszka25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szysz00nia Opublikowano 19 Lipca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2022 Dziękuję wszystkim kolegom za odpowiedzi, rady i opinie, bo jest to rzecz, której wartość jest bezcenna i która z pewnością mi pomoże w wyborze odpowiedniego kijka pod pstrągi. Debiut nigdy nie jest łatwy, ale kij którym będzie się wygodnie łowić i który będę dopasowany do warunków łowienia wiele pomaga. Jestem zdeterminowanyNarazie najbardziej moje serce zmierza w kierunku talona trouta, choć jeszcze nie zapoznałem się na tyle dobrze z każdą ofertą by definitywnie zdecydować.Myślę, że wyszedł fajny i wartościowy wątek oraz, że inni też będą mieli z czego czerpać tak wartościową wiedzę. Sent from my RMX3363 using Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zandermafija Opublikowano 19 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2022 Od trzech sezonów tylko Konger Champion Impuls 2.75 18g 12lb. Woblery 9cm ogarnia spokojnie m.in Foxinus, minnow i podobne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 19 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2022 Czy jest tutaj którys z zacnych użytkowników który miał okazję łowic kijkiem z linku.https://fishing-test.pl/wedki/lamiglas-x86mts-magnum-taper/I podzielić się swoimi spostrzezeniami i specyfikacja kija i jego wadami i zaletami.Moze być tutaj lub na priw lub pod nr tel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 20 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2022 Dziękuję wszystkim kolegom za odpowiedzi, rady i opinie, bo jest to rzecz, której wartość jest bezcenna i która z pewnością mi pomoże w wyborze odpowiedniego kijka pod pstrągi. Debiut nigdy nie jest łatwy, ale kij którym będzie się wygodnie łowić i który będę dopasowany do warunków łowienia wiele pomaga. Jestem zdeterminowanyNarazie najbardziej moje serce zmierza w kierunku talona trouta, choć jeszcze nie zapoznałem się na tyle dobrze z każdą ofertą by definitywnie zdecydować.Myślę, że wyszedł fajny i wartościowy wątek oraz, że inni też będą mieli z czego czerpać tak wartościową wiedzę. Sent from my RMX3363 using TapatalkSzansa ze trafisz pierwszy idealny kij do Twojego lowienia jest taka sobie, mozesz nawet byc najszczesliwszym posiadaczem najlepszej pstragowki we wlasnym mniemaniu... Wszystko zalezy od tego jakie sa najwieksze pstragi w owej rzece, strasznie duzo czy uzywasz zylki czy plecionki, jakie woblery sa na koncu zestawu, czy 9 cm to uklejka, czy 7-9 to trociowki jakich zawsze uzywam w polowach pstragow, moze blizej 7-8 jak Bonito Krap czy Troc plus masa zmiennych. Dla zadeklarowanego fana polowow pstragow czy innych lososiowatych na zylki, konstrukcje z grafitow wysoko-modulowych oczywiscie o odpowiednim ugieciu i odpowiedniej pracy szczytowki sa zdecydowanie lepsze od ich odpowiednikow z IM6 czy IM7. Takich blankow mialem w rekach doslownie kilka, ten rx8 o jakim pisalem, jakies stare CD do 15 lbs z NZ, teraz doszedl Evergreen Poseidon 16 lbs. Rozumiem fanbojow starego Talona Trouta 15 lbs, nie moja to jednak bajka. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 20 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2022 Tak tylko z praktyki.Lowilem na rzece gdzie spore ryby tzn 45-55cm staly w bardzo plytkich strugach szybkiej wody, 50-60 cm, jak przemkneles woblerem wpoprzek to nie reagowaly, musiales przynete na odcinku metra-poltora w owym nurcie poprowadzic, doslownie wplywajac woblerem czy obrotowka w paszcze, ryby tam staly bo najwiecej tlenu, nie zerowaly jako tako. Dlatego najlepsze byly wedki 2.90 czy dluzsze potrzebne do takiej prezentacji. Po braniu polegajacym na tym ze pstrag albo pozera woblera tak ze wystaje tylko agrafka z paszczy, wtedy jest prosto, badz gdy udaje sie zaciac rybe, ktora wali bokiem w woblera ( badz masz zestaw jaki sam takie brania zacina), standardowo masz 2-3-4 wyskoki nad wode plus taniec na ogonie Sama moc takiej wedki ma tylko sens gdy caly zestaw ma taka moc, 12 lbs to najmocniejsza 0.25, kotwice predzej porozginasz niz bedziesz potrzebowal 15 lbs 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 20 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2022 (edytowane) Szansa ze trafisz pierwszy idealny kij do Twojego lowienia jest taka sobie... To bedzie dopiero poczatek procesu Edytowane 20 Lipca 2022 przez Rheinangler 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 22 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2022 To bedzie dopiero poczatek procesu Arku, wyjątkowo zgodzę się z Tobą . Najpierw był 3 metrowy Canadian, później zielony 2,7 m Batson, następnie wspomniany Lamiglas Certified Pro, ostatni nabytek pod pstrągi to Monster Boron, a teraz marzy mi się burgundowy Talon . Coś w tym poszukiwaniu jest . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mohave Opublikowano 22 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2022 (edytowane) Chyba w żadnej innej dziedzinie wędkarstwa te poszukiwania nie są tak długie, żmudne i zmienne jak w przy łowieniu pstrągów. Są chwile, kiedy wydaje się, że już nic lepszego się nie wymyśli, po czym przychodzi moment zwątpienia i zabawa zaczyna się od nowa. Ma to też swój urok. Znamienne jest to, że pogoń za ideałem dotyczy głównie wędek. Kołowrotek jest tu raczej dodatkiem. Oczywiście powinien być jak najlepszy. Jednak to wędki są najważniejsze i dlatego najczęściej je wymieniamy. Też trochę tego w życiu przerzuciłem. Do niektórych chętnie bym wrócił, ale z różnych powodów jest to już często niemożliwe. Zabawę zacząłem od szklanego Hardy Fibatube, później były grafitowe Hardy Favourite, Hardy Sovereign, jakiś Japończyk, Dragon River Runner, Megabass Pagani, Megabass XOR, Loomis GLX, St. Croix Wild River, St. Croix Avid, Daiko Absolut Boron MF, Pstrąg Fascynacja 2,60 MH i było jeszcze kilka, których w tej chwili sobie nie przypominam. Wracając do tematu, to właśnie te dwa ostatnie spinningi do łowienia pstrągów na ciężko polecam szczególnie. Daiko to raczej marzenie, ale Pstrąg Fascynacja jest dostępny bez zbędnych poszukiwań . A jest to wędka "pełną gębą", na duże pstrągi w większych rzekach. Edytowane 22 Lipca 2022 przez mohave 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 22 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2022 Ja bardzo dobrze wspominam dragona hm 80 riwer runner ale z zyłka był świetnym tandemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 22 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2022 (edytowane) ...............Pstrąg Fascynacja 2,60 MH i było jeszcze kilka, których w tej chwili sobie nie przypominam. Wracając do tematu, to właśnie te dwa ostatnie spinningi do łowienia pstrągów na ciężko polecam szczególnie. Daiko to raczej marzenie, ale Pstrąg Fascynacja jest dostępny bez zbędnych poszukiwań . A jest to wędka "pełną gębą", na duże pstrągi w większych rzekach. A był czas, gdy wielu śmiało się, że z X86MTS od Lamiego na pstrągi chodzę, aż tu czytam, że 17 funtowa uncjówka. To nawet więcej, niż Lami, ta Fascynacja. Zaczyna mnie fascynować Edytowane 22 Lipca 2022 przez popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 22 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2022 Przecież wielu modowych you tuberów jakiś czas temu lansowało modę na pstrągowe kijki do 7 gram wyrzutu i predystynujące je do łapania wzdręg co najwyżej. Do tego żyłka 0,16 mm, bo ładnie leci centymetrowa gumka. To samo było z kijkami na trocie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krokkop Opublikowano 22 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2022 Czolem Pstragarze. Polecam posluchac, interesujacy blank chlopaki ukrecili. Ja nadal lowie na Stare Lamiglasy Certified pro , Lamiglas certified Pro Magnum X 96 MTS 8—17 lb 4—18 g Wedka na hamerykanskie pstragi/ czytaj na lososie. Lamiglas certified Pro 2,9 m 6—15 lb 7—21 g and CD Sunrise 2,75 6—12 Lb, 4—25g lepiej pasuja do zadanego pytania na poczatku dyskusji.ATC TF 809—4 2,78 m , 3—14 g 2—10 LB te polece na Ryby do 70 cm, chodz sumka 1,5 wydarla. Szklaki Seeker : na wszystkie plywajace i latajace gady. 1 x Czarny Boron SP 704 2,15 m 6—12 lb 5—18 g 1x zielony SP 653 s 1,98 m 4—10 lb 3—14 g Seeker Boron 8—20 lb , 10—45 g Wymieniowe wedki mam i lowie. P.s nie trzeba nimi zacinac. Waldku, chyba zakupie sobie tego lamiego 86 , ciekawie opisaliscie Ten blank. Pozdrawiam Zbigniew i milego wedkarskiego Weekendu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 22 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2022 (edytowane) Poszukiwania bywaja ciekawe, ich droga tez, jedynie kwestia jest czy tak na prawde gdy znajdziemy to czego szukamy bedziemy wiedziec ze to ta wedka. Ja osobiscie nie potrzebuje innej wedki niz XST1143 na takie rzek, nie widze najmniejszego sensu lowienia tych ryb na burgundowe Talony, CD-ki wszelkie o reszcie nie mowiac bo przy moim stylu tylko niepotrzebnie strace ryby. Jak kiedys byl u mnie Friko dalem mu Batsona zas sam lowilem Talonem jeszcze od Leona, szybko pozalowalem Pewnie sa rownie dobre blanki, moze jakis HM od NFC, moze cos innego natomiast moje prywatne statystyki nie pozwola mi na wydanie 3k zeby czegos sprobowac, dla mnie nie ma to sensu. Kazdy blank zrobiony z tych nizszych modulow nie pozwala na poprowadzenie woblera trociowego 7-8 cm z szansa na zaciecie w szybkiej, glebokiej rynnie, lowi sie tak oczywiscie by sprowokowac rybe ale ona z reguly wali bokiem to srednio sie zatnie, miekka szczytowka pozwala na lowienie malymi woblerami, rzuca nimi celniej... Jak bym musial miec wedke 2.75 to bym ciapnal xst z dolu 15 cm i po sprawie, pewnie zrobie podobnie z innym, mocniejszym modelem z tej seri Zas kwestia kolowrotka na pstragi jak dla mnie jest oczywista, prosta, nie podlega nowym tredom Stradic Super X 3000/4000 badz Twin Power XTR w tym samym rozmiarze, oprocz tego ze swietnie wywazaja dlugie wedki to wczesniej czy pozniej jak lowimy tam gdzie sa te najwieksze to trafia sie taka franca, taka wkurwiona jak zadna inna ze ja jakis zacial po paszczeku, rusza tak szybko w dol tej glebokiej rynny czy korzenia gdzie siedzi ze tylko ten hamulec nas uratuje przez swoja szybkosc, szczegolnie jak mamy to wycwiczone No i oczywiscie pstragi holujemy z kolowrotka bo jak inaczej czy po co? Chyba tylko zeby je pourywac Kotwiczki jak dla mnie to zadne co maja grot wygiety ku kolanku, slabo zacinaja ryby, slabo je trzymaja czyli zero Ownerow, Gamaki super kiedys byly dostepne takie ciemno szare, teraz podobne robi Decoy te co Duo zaklada w seri Ryuki, do duzych woblerow czy obrotowek VMC Barbarian kapitalne, zylka tylko Trabucco T-Force 0.255, to caly zestaw lowi nie tylko wedka No i do tego dochodza przynety Edytowane 22 Lipca 2022 przez Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 22 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2022 @Rheinaner, Czasem sa swietne blanki jakie znamy ale nie znamy z roznych przyczyn. Takim blankiem bylby na pewno Seeker Best of the Best 2.60 do 14 gram, tyle ze w wersji 2.40 z ciapnieta szczytowka bo byla na pstragi za miekka, za bardzo sie "bujala" Takim bedzie jakis Batson skrocony ze 20 cm na szkockie pstragi, na rzeki gdzie ryby maja ponad 80 cm i sa tak strasznie mocne ze wiekszosc przynet jakich normalnie uzywam odpada ze wzgledu na za male kotwice... Swojego pierwszego duzego " pstraga" ktory byl trocia jeziorowa wyholowalem z lodki na Batsona rx8+ drop szota 12 lbs robionego przez St Croix, ryba byla gruba, miala 70 cm ok 4 kg. Lowilem okonie, pod koniec holu musialem trzymac reka za blank by podniesc z dna. Trabucco 0.227 dalo rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 23 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2022 Poszukiwania bywaja ciekawe, ich droga tez, jedynie kwestia jest czy tak na prawde gdy znajdziemy to czego szukamy bedziemy wiedziec ze to ta wedka..... Na pewno będziesz to wiedział. W moim przypadku, stwierdziłem, że to właśnie X86MTS wówczas, kiedy wyjeżdżając na ryby, w pierwszej kolejności wyciągałem tę wędkę zza szafy.Sprzedałem, w sumie bardziej z przekory i ciekawości "nowego", po ok. 7-8 latach kiedy zacząłem dochodzić do etapu myśli o tym, że w zasadzie, to innych wędzisk nie potrzebuję.Pożałowałem tego durnego kroku, już w kolejnym sezonie.Dopiero Daniel podbudował moje morale, składając mi 2 Blue Rapidy, w tym ten, na blanku 2,52m, 12lb, 4-18g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 23 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2022 (edytowane) Moze masz racje Michal, ze zbyt enigmatycznie napisalem w swoim poscie, ale z postu otwierajacego watek wiemy tylko to, ze kolega:- pradopodobnie lowi w pomorskich rzeczkach (opis nicka) choc w gruncie rzeczy to jednak jest domniemanie a nie pewnosc- mamy dlugosc na jaka sie zdecydowal, ale nie potrafimy odniesc tego do warunkow lowiska ktore jednak najbardziej (poza upodobaniami) determinuja dlugosc wedki- wiemy jakimi przynetami bedzie lowil, choc czym innym jest lowienie wobem typu minow a czym innym DR w tej dlugosci (obydwie ewentualnosci potrafie sobie wyobrazic w pomorskich rzeczkach pstragowych)Te ww czynniki powoduja, ze co prawda wiem, ze kolega nie jest zupelnym nowicjuszem poslugujacym sie myslowym skrotem "pstragowka" czyli krotki energiczny kijek o niewielki cw, ale takze nie pozwala mi to czegos tam podpowiadac.W latach kiedy gonilem za pstragami po calej Polsce, lowilem tak roznymi kijami dopasowujac sie do warunkow lowiskowo-przynetowych, ze nie osmielilem sie czegos radzic czy polecac...Wielu kolegow napisalo po prostu czym oni lowia,- czym lowilo im sie najlepiej. To moze byc najbardzeij pomocne zalozycielowi watku bo pewnie odezwie sie do kogos kto podal jakis trop, ktory mu pasuje.Ja tego nie zrobilem bo wprowadzilo by to bardziej zamet iz jasnosc, a przeciez zalozycielowi nie o to chodzilo ... Edytowane 23 Lipca 2022 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi