guciolucky Opublikowano 23 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2022 Gdybym lubił łowić pstrągi to moim no 1 byłby Lamiglas RR 902 MT. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 23 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2022 Gdy w tematyce łowienia Pstrągów pytanie łowiącego koncentruje się w zakresie wyboru tego właściwego kija -To są dwie możliwości.Albo jest to początek tej fajnej przygody. Wtedy wymian wędzisk będzie jeszcze sporo. No chyba że ktoś poprzestanie w trakcie drogi ku optymalizacji.Albo to już koniec drogi rozpracowywania zagadnienia łowienia tych ryb. Zastrzegam - nie znam pytającego.Z mojego doświadczenia napiszę, że chyba bym wolałbym być w tym pierwszym stadium, niż w tym drugim.Ale pewnych rzeczy się już nie wybiera. Tak, jak pewnych się nie zapomina.Wykazywanie wyższości tego blanku nad innym jest, moim zdaniem, niespecjalnie produktywne. Łowisko decyduje, sposób łowienia, podejścia ryby. Wędka może mieć 305 albo 180 cm i tylko to, w jakich warunkach ja zastosujemy wykaże, która będzie lepsza . Prawda miejsca i prawda czasu.Charakterystyka dobrej wędki na Pstrągi jest dość uniwersalna.Mocna szczytówka.Płynne ugiecie. Niekończąca się amortyzacja na krótkim dyszlu.Do tego żyłka 0.25. Sam lubię czasem spróbować nowej wędki, ale tylko takich, które powyższe sito wymagań przejdą. Na resztę wynalazków szkoda czasu i ryb. Powodzenia na pstrągach. Oby hole były krótkie, a ryby w dobrej kondycji odpływały po wypuszczeniu 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mohave Opublikowano 23 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2022 A był czas, gdy wielu śmiało się, że z X86MTS od Lamiego na pstrągi chodzę, aż tu czytam, że 17 funtowa uncjówka. To nawet więcej, niż Lami, ta Fascynacja. Zaczyna mnie fascynować Te parametry, jak sami twórcy wyjaśniają, są umowne i czysto informacyjne. Najważniejsze jest to, że ta wędka radzi sobie już z 4-5 cm woblerem, ugina się pod ledwo wymiarowym pstrągiem i doskonale amortyzuje hol dużego. A to, że daje radę z przynętami o wadze do 1 oz., to przecież jej zaleta, a nie wada. Dzięki temu sprawdzi się także jako lekka, letnia łososiówka, albo szczupakówka na dużej nizinnej rzece. Oczywiście, żaden świadomy wędkarz nie kupi jej do jigowania małymi gumkami, przynętami z piór itp., bo nie do tego została stworzona. Jej żywioł to przynęty twarde, czyli: woblery, wahadłówki i obrotówki. Dodam, że jej właściwości rzutowe są niesamowite. Jedyny problem jaki mi się nasuwa, to kiepskie zgranie z lekkimi kołowrotkami, które obecnie opanowały cały rynek wędkarski. Właściwie nie ma w tej chwili możliwości kupienia nowego kołowrotka z wyższej półki, o wielkości 2500-3000, który ważyłby ok. 260g Trzeba chyba sięgnąć do tych z przeszłości, które nie były wydmuszkami... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 24 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2022 @Guzu, Kazdy ma swoja droge, ja wole zdecydowanie druga opcje bo jak juz mam sprzet ogarniety to moge sie zajac czyms duzo przyjemniejszym czyli znalezieniem rzek gdzie zyja najwieksze pstragi i ich zlowienie. Gdzie jest limit? 80-90, moze wiecej? Mowie o rzecznych rybach zyjacych caly czas w rzece. Ja poczuje sie spelniony jak zlowie rybe 90+, widzialem nawet ryby w takich okolicach dawno temu w Szkocji 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 24 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2022 @Guzu, Kazdy ma swoja droge, ja wole zdecydowanie druga opcje bo jak juz mam sprzet ogarniety to moge sie zajac czyms duzo przyjemniejszym czyli znalezieniem rzek gdzie zyja najwieksze pstragi i ich zlowienie. Gdzie jest limit? 80-90, moze wiecej? Mowie o rzecznych rybach zyjacych caly czas w rzece. Ja poczuje sie spelniony jak zlowie rybe 90+, widzialem nawet ryby w takich okolicach dawno temu w Szkocji Powodzenia! Oby się udało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 25 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2022 Powodzenia! Oby się udałoZlowic takiego wielkosciowo to faktycznie musi sie udac nawet jak sa w rzece 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 15 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 ATC TF 809—4 2,78 m , 3—14 g 2—10 LB te polece na Ryby do 70 cm, chodz sumka 1,5 wydarla. Szukam tej wedki czy blanku ale int nic mi nie pokazuje. Mozna poprosic o wiecej informacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krokkop Opublikowano 15 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 Witam Kolege, Lowie wedka na tym blanku. Jest to fenomenalna konstrukcja pod spinning i muche.Akcje Ma szybka , prosze nie mylic z extra fast ! Ugiecie pod sam dolnik. Rzuty pchlami i wobkami do 6 cm Bez wysilku na ponad 30 m. Prowadzenie i czucie jest elektryczne. Najpiekniejsza funkcja jest samozaciecie ! Ryba traci i doslownie jest zaczepiona! Nic mi nie spadlo z tej wedki. Takie uroki maja wedki kompozytowe! Blank obecnie nie do kupienia! Polecam ! Mam 809-4 i 609-4 Pozdrawiam Zbigniew 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 15 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 ............................................Najpiekniejsza funkcja jest samozaciecie ! Ryba traci i doslownie jest zaczepiona! Nic mi nie spadlo z tej wedki.....................................Dokładnie tego nienawidzę w Talon Trout 15lb. Zero zabawy. Po prostu jest i...... Już. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strumyk Opublikowano 15 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 Witam Kolege,Lowie wedka na tym blanku. Jest to fenomenalna konstrukcja pod spinning i muche.Akcje Ma szybka , prosze nie mylic z extra fast ! Ugiecie pod sam dolnik. Rzuty pchlami i wobkami do 6 cm Bez wysilku na ponad 30 m. Prowadzenie i czucie jest elektryczne.Najpiekniejsza funkcja jest samozaciecie ! Ryba traci i doslownie jest zaczepiona! Nic mi nie spadlo z tej wedki.Takie uroki maja wedki kompozytowe! Blank obecnie nie do kupienia! Polecam ! Mam 809-4 i 609-4Pozdrawiam ZbigniewMoje ATC działają w identyczny sposób z tym, że są dwuelementowe i o długości 2,58m. No i czysty grafit. Mam dwie sztuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 15 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 Witam Kolege,Lowie wedka na tym blanku. Jest to fenomenalna konstrukcja pod spinning i muche.Akcje Ma szybka , prosze nie mylic z extra fast ! Ugiecie pod sam dolnik. Rzuty pchlami i wobkami do 6 cm Bez wysilku na ponad 30 m. Prowadzenie i czucie jest elektryczne.Najpiekniejsza funkcja jest samozaciecie ! Ryba traci i doslownie jest zaczepiona! Nic mi nie spadlo z tej wedki.Takie uroki maja wedki kompozytowe! Blank obecnie nie do kupienia! Polecam ! Mam 809-4 i 609-4Pozdrawiam ZbigniewDomyslam sie ze to blank do muchowki? Fakt ze w 4 kawalkach to dla mnie wielki plus. Dawno przestali produkowac te blanki? Int nie z siebie nie wypluwa na ich temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krokkop Opublikowano 16 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2022 Czolem , Mam w laptopie zapisana Informacje z 2007 Roku z tymi blankami. Z braku dostepnosci poszedlbym w kierunku Lamiglasa X-Factor /seri LX. Tam znajdziemy rowniez muchowki za 139 Dolcow! Moim zdaniem warto zaryzykowac i przerobic na spinning. Moze sie okazac w praktyce ze to bedzie cos podobnego! Pozdrawiam Zbigniew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strumyk Opublikowano 16 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2022 (edytowane) Domyslam sie ze to blank do muchowki? Fakt ze w 4 kawalkach to dla mnie wielki plus. Dawno przestali produkowac te blanki? Int nie z siebie nie wypluwa na ich temat.Nic nie wypluwa bo numery serii podanych powyżej są nieścisłe z ww. blankami. Ostatnie blanki ATC to wypust z bodajże 2010 roku. Moje to STII 862. Edytowane 16 Września 2022 przez nobo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi