Skocz do zawartości

Ilości lakieru i nici...

Manniek66

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , mam kilka pytać może i głupich no ale...każdy kiedyś zaczynał biggrin.png

1.Ile mniej więcej lakieru idzie na wędkę 2,9 m ? Chciałbym kupić jakieś małe ilości na 1 wędkę i mam do wyboru 10cc lub 20cc.Jak myślicie jaka ilość wystarczy na polakierowanie 1 wędki ?

2.Czy 1 szpulka nici 100 yds starczy do 1 wędki biggrin.png ?

To chyba wszystko biggrin.png

PS.Może znajdzie się jakiś dobroczyńca i poratuje kolegę małą ilością lakieru i troszkę nici do poćwiczenia przed wykonaniem projektu unsure.png

Pozdrawiam serdecznie , Maniuś !

100 yds nici starczy na kilka wędzisk. Jedna, cienka warstwa lakieru to ok. 1 do 2ml lakieru w zależności od długości i średnicy blanku oraz liczby i typu przelotek. Lakierowanie inskrypcji to mniej więcej drugie tyle lakieru, lakierowanie przestrzeni pomiędzu splitem, to - że tak powiem - trzecie tyle...

Maniek i nie rozrabiaj od razu partii na całość,bo po dłuższej zwłoce zacznie żelować.Rozrabiaj etapami ,partyjkę na opis ,a przelotki na dłuższej wędce też możesz podzielić na dwa etapy.Przy pierwszej warstwie przesącz tylko omotki a po ok 3-4godz.kładź drugą.

Super , dzięki wielkie za rady.Przed chwilą kupiłem na allegro silniczek , który robił za napęd do talerza w mikrofalówce- 10 obr na min wydaje mi się że będzie dobry do lakierowania i suszenia. Omotki będę nawijał ręcznie.

http://allegro.pl/silnik-napedu-talerza-do-kuch-mikrofalowej -220v-i2621187439.html one zwykle są po 20 zł + wysyłka więc myślę że trafiłem na okazję :D

Zachęcam do rozpoczęcia z podejścia na 2x. Czyli tak jak powyżej sugerował @Dąbek. Dajesz 1wszą warstwę tyle aby nić wpiła lakier. Dzięki temu ograniczasz wylewanie się lakieru z wolnej przestrzeni pomiędzy bokiem stopki a blankiem. Tam się tworzy taki pusty trójkąt i jak dajesz dużo lakieru na raz to on tam wnika, Ty dodajesz więcej żeby powierzchnia była gładka a on się wylewa na dół stopki i powstaje babol. Dlatego na początku warto zacząć na 2. Po upływie 2-3h na pierwszej warstwiedruga już tak nie pije, za to może się pojawić śliwka. Lakierujesz i patrzysz potem co się dzieje. Jak się robi śliwka, to wyczujesz moment żelowania i podgrzejsz zapalniczką, rozprowadzasz, żeby było równo, ale też żeby nie zrobiło się siodełko. Jak już żeluje to po podgrzaniu zostaje na swoim miejsu bardzo szybko. Po to są próby, żebyś wyczuł moment, bo każdy lakier jest inny a i marka konkretna może się inaczej zachowywać. :D

Aha, no i jak jakieś babole zapowietrzone się powjawią to też strzał z płomienia pomaga.

• 6 miesięcy temu...

Akurat ten lakier doskonale znam bo od niego zaczynałem moją przygodę . Właściciel tego sklepu i pracowni zarazem i dobry Rodbuiler Christian Weckesser radzi aby kłaść go trochę inaczej jak radzicie a mianowicie przesączyć najpierw nylon i po 10 minutach kłaść tą samą porcją rozrobionego lakieru drugi raz "mokre na mokre" a dopiero po 4-5 godzinach położyć jeszcze raz . 

• 6 miesięcy temu...

To zależy z której strony. O jednej się lakieruje od drugiej - nie. Wtedy wystarczy wziąć malutką kropelkę lakieru na wykałaczkę i maznąć, żeby było symetryczne. Ten efekt powstaje szczególnie przy dużych przelotkach, a jak jeszcze mają szeroką stopkę (vide Forecast) to jest maskarycznie widoczny. Na stopce w tym miejscu lakier ma też tendencję do spływania i odsłania się thread. Ale z tym też można sobie poradzić ;)

• 4 miesiące temu...

Dla początkującego to lakier który wszystko wybacza i sam naprawia błędy lakierującego :) Nie za bardzo wychodzi mi lakierowanie ale tym lakierem to jest naprawdę łatwe . Lakier nie ucieka ,nie śliwkuje ,można go lekko nałożyć jak brakuje ,wypoziomować i tylko ma jedną bardzo dużą wadę że jest szybki ,więc na początek radzę rozrobić 2 x 1 mm i lakierować tylko jeden segment a jak nabierzesz wprawy to wyrobisz się z całym kijem i w zależności od powierzchni to będzie maksymalnie 2 x 2 ml .

Piszę o Lamarze Highbulid , więc nie mylić z innymi wynalazkami

Edytowane przez mrWhite7

Przekornie proponowałbym zacząć od trondaka Ls, dopiero wtedy można docenić dobry  (łatwy) lakier . Tak jak pisze mój imiennik Lamar jest bardzo przyjazny a z szybkością żelowania można sobie spokojnie poradzić.

Artur, nawet gdyby na początku  lakier rozrabiać na 3 tury to i tak jest to prostsze niż jak to ładnie nazwałeś " inne wynalazki"

• Like 2

I kolejne pytanie, zapewne nie ostatnie.

Skompletowałem już wszystko co potrzeba, w weekendzik szybka wizyta w castoramie, kilka deseczek, wyżynarka i rod wraper zrobiony, patencik na nici też, śróbka, podkładki sprężynujące, trochę filcu i śmiga jak ta lala.

Pierwsza rękojeść sklejona i czas zabrac sie za nawijanie omotek i tutaj pytanie, jak dobrac siłę napięcia nici, wiem że ciężko to bez doświadczenia określić, ale wszelkie wskazówki niezbędne.

I jak bardzo kurczą sie nici po lakierowaniu, zaznaczam że padło na nici PacBaya