Skocz do zawartości

Ilości lakieru i nici...

Manniek66

Rekomendowane odpowiedzi

koledzy pytanie szybkie na przemoczenie omotki w pierwszej warstwie jak rozrabiacie lakier , to flex coat z zestawu do omotek flex coat lite formula 

Ja zawsze dodaje 2 krople (z dozownika) izopropanolu na każdy 1ml lakieru,poprawia wiskozę (płynność) i przesączalność oraz delikatnie przedłuża czas pracy z lakierem.

Dostane izopropanol w sklepie lakierniczym ? jak nie to gdzie?

Raczej w sklepie dla elektroników jako IPA środek do czyszczenia wszelkiej elektroniki,napędów optycznych i itp.Koszty to 10-15zł za 1l.Acetonu nie polecam bo może wchodzić w reakcje z lakierem i ''produkt'' finalny może różnić się parametrami,alkoholu denaturowanego też nie,ze względu na niedostateczną czystość i minimalną zawartość wody.

Podgrzewam lakier, robi sie duzo bardziej plynny

Pogrzewanie to dobry sposób,ale trzeba robić to z głową,bo przegrzany lakier utwardza się dużo wolniej (nawet do kilku dni).Ja podgrzewam składniki lakieru przed mieszaniem w wodzie około 60st. przez 3-4 minuty.Po wymieszaniu dodaję izopropanol i również mieszam...po nałożeniu na omotki czy napis,czekam 10-15 minut,aż izopropanol całkowicie odparuje i wtedy jedynie palniczkiem likwiduje ewentualne pęcherzyki powietrza.

Pogrzewanie to dobry sposób,ale trzeba robić to z głową,bo przegrzany lakier utwardza się dużo wolniej (nawet do kilku dni).Ja podgrzewam składniki lakieru przed mieszaniem w wodzie około 60st. przez 3-4 minuty.Po wymieszaniu dodaję izopropanol i również mieszam...po nałożeniu na omotki czy napis,czekam 10-15 minut,aż izopropanol całkowicie odparuje i wtedy jedynie palniczkiem likwiduje ewentualne pęcherzyki powietrza.

No, nad plomieniem tego nie robie ;)

• Like 1

No, nad plomieniem tego nie robie ;)

Wiadomo... :) .Ja na początku miałem trochę problem,bo wcześniej pracowałem z lakierem 1k o niskiej wiskozie (rzadki) i nie umiałem się przestawić na gęsty lakier 2k.Przy pierwszym jego używaniu,deko go przegrzałem już na omotkach i kij ''sechł'' ponad tydzień :wacko: ...później porobiłem próby z różnymi rozcieńczalnikami i najlepszy okazał się własnie izopropanaol.

• Like 1

mam w Kielcach elektryczny sklep wiec zapytam

Poszukaj na ul. Warszawskiej na wprost PSK w sklepie z elektroniką.Brat studiował w Kielcach i był stałym gościem sklepu,stąd pamietam.

Edytowane przez Paavo

• 7 miesięcy temu...

A mnie się ten pomysł podoba akurat w takim wydaniu,  czy wszystko musi być takie samo???  Zrobił to ktoś dla UROKU i tyle. Po co szukać drugiego DNA??? 

Gdyby jeszcze tylko to dopracował było by fajniutko.

Edytowane przez miramar69

Czy ktoś może mi wytłumaczyć jaki jest sens wykonywania tak długiej omotki przelotek w kiju UL 6lb?

attachicon.gifIMG_5207.JPGattachicon.gifIMG_5208.JPG

Mnie to wygląda na przezbrojonego Jaxona Monolitha (muchówkę),na którym zostały ślady po przelotkach i stąd ten pomysł aby je zamaskować długą omotką...