Skocz do zawartości

Jezioro Żur (Bory Tucholskie), Jezioro Żurskie znane pod nazwami: Jezioro Tleńskie, Zalew Żurski, Zalew Żur, Jezioro Żurowskie, Zbiornik Żurowski czy

pawlo29

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich , przypadło mi jechać nad jezioro Żur  koło miejscowości Tleń , szczątkowe informacje o tym zbiorniku , brak batymetrii na mojej mapie Navionics , pytam czy jest sens brać wędki czy nastawić się na rekreacyjnie  pływanie łódką  .  Czasami po spininguję  , ale wolę spławik , gruntówka   za wszelkie info bardzo dziękuję 

• 5 tygodni później...
  • 5 miesięcy temu...

Witam planuje wyjazd na wakacje nad jezioro Żur i jako że ciężko by mi było nie wziąć jakiegoś sprzętu chciałem się dowiedzieć jak stoi populacja szczupaka/okonia na tym jeziorze. Będę wędkował głównie z pontonu z echosondą. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi

Może nie spinningowo ale Żur ma liczną populację kapitalnych płoci i jest tez trochę fajnego lina. Zbiornik jest już bardzo stary i "dojżały" przez co silnie zeutrofizowany, dlatego szału z okoniem czy szczupakiem już tam raczej nigdy nie będzie, choć i nawet sandacza jest jak na lekarstwo. Natomiast sama okolica przepiękna, no i znakomite lokalne piwo w Przystanku Tleń! Nie wiem gdzie dokładnie planujesz pobyt, ale jeśli właśnie w okolicy Tlenia to zamiast napalać się na wielkie łowy proponuję by wieczorem z zakupionym lokalnym piwkiem usiąść sobie na plaży PTTK i podziwiać harce boleni.

• Like 4

Może nie spinningowo ale Żur ma liczną populację kapitalnych płoci i jest tez trochę fajnego lina. Zbiornik jest już bardzo stary i "dojżały" przez co silnie zeutrofizowany, dlatego szału z okoniem czy szczupakiem już tam raczej nigdy nie będzie, choć i nawet sandacza jest jak na lekarstwo. Natomiast sama okolica przepiękna, no i znakomite lokalne piwo w Przystanku Tleń! Nie wiem gdzie dokładnie planujesz pobyt, ale jeśli właśnie w okolicy Tlenia to zamiast napalać się na wielkie łowy proponuję by wieczorem z zakupionym lokalnym piwkiem usiąść sobie na plaży PTTK i podziwiać harce boleni.

Potwierdzam, powyższe jeśli chodzi o sam zbiornik. Jest silnie zamulony, Czarna Woda zrobiła swoje. Porobiłem go jesienią ub. roku, potężne stada białorybu w takiej wielkości ryb, że chrzanić spina. 

post-55901-0-40419700-1675173467_thumb.jpg

Koryto Wdy ledwie widoczne. 

post-55901-0-77135500-1675173485_thumb.jpg

w stronę elektrowni jest  ciekawiej. 

post-55901-0-96648400-1675173514_thumb.jpg

• Like 2

• 1 miesiąc temu...

Cześć

Z tego co wyczytałem nie można pływać na spalinie, ktoś potwierdzi?

Zgadza się jest na zbiorniku strefa ciszy więc tylko elektryk wchodzi w gre. Łowie już na tym zbiorniku ponad 10lat i nie narzekam. Oczywiście ja tylko spinninguje ale jest sporo białej ryby też. Piękne leszcze , płocie. O rybę nie jest tak prosto bo to spory zbiornik więc jak sie go nie zna to trzeba trochę popływać. Z brzegu słabo chociaż że jest sporo pomostów to tylko tam z nich białoryb . Za drapieżnikiem to wiadomo i podstawa pływadełko.

• Like 1