drag Opublikowano 1 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2018 Andrzej-pierwsze zdanie .Do pińcet . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 1 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2018 Poszukaj dragon ultima . Tani i dobry . Już go nie produkują ale jak zamieścisz w dziale kupię to na pewno ktoś się zgłosi . Wiem kto ma i pewnie odpowie Andrzeju przecież w pierwszym zdaniu jest ,że do 5 stówek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 1 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2018 (edytowane) Jak ktoś zapyta to raczej ktoś (a nawet ja) odpowie Ultima stoi za szafą w pokrowcu Edytowane 1 Października 2018 przez BOB1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SID Opublikowano 1 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2018 Jak ktoś zapyta to raczej ktoś (a nawet ja) odpowie Ultima stoi za szafą w pokrowcu Robert, czy Tym mi kiedyś mówiłeś w samych superlatywach na temat tej wędki? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 1 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2018 Ależ skąd?! wszystkim odradzam! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SID Opublikowano 1 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2018 Ależ skąd?! wszystkim odradzam! Witaj, moja sklerozo(znów za tłusto jem). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bywalec84 Opublikowano 2 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2018 (edytowane) godski szukam do 500 zł... a ktoś może łowi takim co ja? Może on jest ok tylko ja wybrzydzam ale ale poszukam jakiś info o tej ultimie i może się skuszę bo widzę zachwalacie muszę się wybrać z jednym koleszką co na casting łowi, żeby przetestował i coś powiedział nad wodą o tym kiju. Moim zdaniem slabo ładuje przynęty. Dayer 13 cm jakos się załąduje i leci troche dalej ale salmo 12 to jakbym go słabo czuł ale ogólnie jeden i drugi niezbyt daleko leci dlatego wymieniam multik na tatulę. Brody się nie robią choć łowić nie potrafię hehe plecionke mam mustad wish x8 0,24mm chyba jest ok. Potwierdzam, że przydałby się krótszy kij, choć ja stawiam w poziomie duży akumulator i staje na niego i jest bajka bo to jakieś 12 cm wyżej stoję Powiem Wam Ciężko skompletować coś jak się człowiek nie zna hehe ten casting nie jest łatwy...... dziękuję serdecznie wszystkim za podpowiedzi napisałeś 4 osobne posty w ciągu 10 min. (połączyłem)masz 1h na edytowanie swojej wypowiedzi, proszę zastosować się do przyjętych zasad pisania postów!http://jerkbait.pl/topic/62466-zasady-tworzenia-wpis%C3%B3w-na-forum-jerkbaitpl/ Edytowane 2 Października 2018 przez Jano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 2 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2018 Bo Twoj helios to nie jest multiplikator do przynęt o ktorych piszesz. To sprzet raczej do max 40 g. Osobiście nie rzucał bym nim więcej jak 30 także zakup tatuli to dobry pomysł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 2 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2018 dziękuję serdecznie wszystkim za podpowiedziKażdy wpis możesz edytować przez godzinę. Wystarczy kliknąć w "edytuj". Nie ma potrzeby robić wpisu pod wpisem. Wędzisko Tobie ma pasować, więc nawet jak inni będą nad nim achać i ochać, to niekoniecznie Ty możesz mieć satysfakcje z jego użytkowania. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iluzjonista Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Skoro stosowny wątek istnieje, wiec w nim umieszczę swoje pytanie. Mam dylemat związany z długością wędziska do jerków. Mój najkrótszy kij do tej metody ma 194 cm długości, a jakiś dziwny głos kieruje mnie ku 180 cm... Obawiam się, czy nie zawiodę się - z kilku powodów. Najbardziej chyba boję się niezbyt odległych rzutów. Jest jeszcze kwestia holu takim króciakiem... Jeśli chodzi o prowadzenie tych rzeczonych przynęt stosunkowo krótkim kijem, to mam pewność, że będzie dobrze. Czy koledzy mieli podobne dylematy? Jest drastyczna różnica między kijem o dł. 180 cm a 195 cm? Jasne, w dużej mierze tego typu rozterki to kwestie indywidualne, jednak nie zawadzi poradzić się tych, którzy już to przeszli. Mnie w każdym razie się wydaje, że krótszym kijem będę w stanie precyzyjniej animować jerki, tym bardziej że dużo łowię, brodząc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Po dziesięciu latach zabawy takowym zestawem odważę się podać wzór na kijek optymalny: wzrost minus 5 centymetrów. Przy jerkach odwrotnie niż przy gumach, nie należy bać się wędek krótkich. Tak jak napisałeś operowanie przez podszarpywanie jest dużo łatwiejsze, krótszy kijek nie pęta się nadto pod nogami. Jerki przy skupionej masie śmigają dobrze tak czy siak. Nie próbowałem krócej i 6 stóp wydaje mi się optymalnym rozwiązaniem. Dodatkową zaletą jest, że możemy sprawić sobie monoblank wygodny w transporcie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2019 (edytowane) To faktycznie kwestia indywidualnych upodobań. Moim skromnym zdaniem typowa dżerkówa nie powinna przekraczać długości 2 m. Ale to też zależy od wzrostu wędkarza, warunków w jakich będzie wędkował ( środek pływający, brzeg, pomost). Na dzień dzisiejszy, ze względu na zwiększoną podaż i wybór sprzętu, jest to wielka zmienna. Parę lat temu krótkie dzidy, typowo dżerowe, teraz wzrosła długość używanych patyków, bo ludziska chcą oprócz tego ogarniać oprócz przynęt twardych i gumy i swimbaity i żelastwo i inne wynalazki. Trwa pogoń za uniwersałem, który by to wszystko ogarnął. Producenci i sprzedawcy zacierają ręce.Mamy patyki na szczupaka na lekko, szczupaka na ciężko,takież same sandaczówki, okoniówki i boleniówki. Do tego trolling, drop shot, vertcal, sum i białoryb. Panie, toż to na wyprawę trza las kijów wlec ze sobą. Dobra, podywagowałem. Nie biorę udziału w tym wyścigu, mam gdzieś łapanie uklei na casta i innych kleni, jazi itp. Sam przez ładnych parę lat łowiłem na typową amerykańską jednouncjówkę o długości 1,98 i mocy linki 20 lb. Ogarniałem wszystkie przynęty, dające się wyrzucić tym patykiem. Złowiła mnóstwo ryb ( bo tylko ona była w użyciu ). Ale jeżeli miałbym mieć patyka stricte do jerków, to tak, brałbym coś, nie dłuższego niż 2 m. Oczywiście, nie jest to magiczna, nieprzekraczalna granica. Może być 2.01, 2.10. Sam, pomimo wielu rad musisz dokonać wyboru. Typowa jerkówka to na sucho kołek, ale pod rybą wykazująca ugięcie. Z jednej strony animacja przynętą, z drugiej zachowanie podczas holu. Między tymi dwoma zjawiskami zachodzi jeszcze jedno: zacięcie. Nie istnieje recepta, która pozwoli Ci pójść do sklepu, kupić i uleczyć. I nigdy nie będzie takiego doktora, który Ci ją wypisze. Edytowane 19 Kwietnia 2019 przez Novis 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iluzjonista Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2019 No tak, nikt za mnie decyzji nie podejmie, więc przed chwilą zdecydowałem. Kupiłem jerkówkę o dł. 180 cm. Raz kozie śmierć! Nie zginie, to pewne. Po świętach dotrze, wtedy się okaże, czy dobrze wybrałem. Po wpisie Macieja byłem już pewien, że trzeba podążać za własnym głosem. Dzięki! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Słuszna decyzja i podejście do tematu. Już gdzieś pisałeś co to za jerkówka i w jakich parametrach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iluzjonista Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Nie, wcześniej nie wspominałem, o jaki kij chodzi. Kupiłem Quantum Specjalist Escalade Jerk o cw. 40-80 g. Waży 135 g. Jest to kij rekordowo niepopularny, więc czekam na niego z niecierpliwością. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Myślę, iż to z tą niepopularnością to iluzja, Quantumy są bardzo popularne w Stanach, to poważana firma u nich. U nas na granicy pół egzotyki jeszcze. Dobry wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iluzjonista Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Pisząc o niepopularności, miałem na myśli ilość opinii o tym kiju pochodzących od polskich użytkowników (mówiąc szczerze, to nie tylko od polskich...). Firma Quantum jest bliska memu sercu > http://jerkbait.pl/topic/124847-quantum-tour-edition-us-600-ma%C5%82y-czo%C5%82g-z-lat-dziewi%C4%99%C4%87dziesi%C4%85tych/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Na pewno będziesz zadowolony. Niepopularność może tylko wyjść na dobre. Mi się kojarzy na przykład z Rozemeijerem, który słabo się u nas przyjął. Zaraz odezwą się oburzone głosy fanatyków Bertusa. I bardzo słusznie, bo to świetne wędki za świetne pieniądze. Zresztą u mnie z niepopularnością podobnie jest w przypadku muzyki i ciuchów. Słowem niech żyje niepopularność! Pociechy z Quantuma. Jeśli jest tak fajny jak młynek Exo PT to szczerze zazdroszczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldSeb Opublikowano 10 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 Witajcie, od kilku sezonów próbuje swoich sił z kijem Fatso Jerk Cast Heavy Duty 25-60. KIj od początku średnio mi leżał ale ostatnim czasy wręcz irytował swoją sztywnością więc zdecydowałem, że go wymienię na coś innego.Pytanie co w zamian warto rozważyć o gramaturze w okolicach 30-80 co będzie mniej pałowate od mojego kija?Na razie na oku mam dwa:Dragon Big Bait Jerk 90Dragon Concept Jerk 80H Raczej skłaniam się ku pierwszemu ponieważ lubię gdy dolnik jest "pełny" czyli tej samej grubości na całym odcinku. Budżet w okolicach powyższych czyli 300-400PLN.Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 10 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 Spróbuj Dam Optimus do 110 g. Co prawda ma split grip ale nie jest to taka typowa sztywna jerkówka, powiedziałbym nawet, że bliżej mu do mocnego do crankbaita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz B. Opublikowano 10 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 (edytowane) Ciekawy temat, do cięższych jerków mam Dragon Express Jerk 80 i identyczne odczucia jak kolega oldSeb tzn. kij irytuje swoją pałowatością. Pumba, czy sam używałeś tego Dama do jerkowania i z doświadczenia wiesz, że sprawdza się dobrze w zakresie 30-80 w tej metodzie łowienia? Edytowane 10 Lutego 2021 przez Grzegorz B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
croock Opublikowano 10 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 Ja niedawno nabyłem Dragon DP Concept i czuję różnicę na plus w stosunku do Team Dragona i Fatso Jerka. Nie wiem, na ile spełni wymóg mniejszej pałowatości, ale nie jest aż tak sztywny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz B. Opublikowano 10 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 Ja niedawno nabyłem Dragon DP Concept i czuję różnicę na plus w stosunku do Team Dragona i Fatso Jerka. Nie wiem, na ile spełni wymóg mniejszej pałowatości, ale nie jest aż tak sztywny. Masz wersję 40-80? I zakres jest dobrze opisany (80 można jeszcze rzucać pełną parą)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 10 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 W zeszłym sezonie używałem DAMa późną jesienią i na jerki było już trochę za późno w moich łowiskach, za to bardzo dobrze sprawdził się w precyzyjnym trollingu średnimi gumami na ciężkich główkach Dość nietypowo jak na jerkówkę W zakresie do 100 g będzie sprawdzał się dobrze, natomiast wydaje mi się, że w górnym c.w. będzie już zbyt spolegliwy w szczycie żeby prawidłowo poprowadzić takiego Big Bandita. Lżejsze jerki - w mojej ocenie będzie ok. Łowiłem też trochę wymienionym wyżej Dragonem GP Concept tyle, że w wersji do 120 g. Fajna wędka ale brzydka jak noc To już taka bardziej typowa jerkówka, jest dosyć sztywna ale nie pałowata, blank jest dosyć "żywy". Fakt, nie wiem jak by się zachowywał pod 60-takiem bo traf chciał, że brały mi same duże które nie miały problemów z wyginaniem Kijek fajnie obsługuje zakres 50 - 100 g, lżej i ciężej nie łowiłem. Kupiłbym tą wędkę jednak design to totalnie nie moja bajka, sam blank do jerkowania jest więcej niż ok. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldSeb Opublikowano 10 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 (edytowane) Ja niedawno nabyłem Dragon DP Concept i czuję różnicę na plus w stosunku do Team Dragona i Fatso Jerka. Nie wiem, na ile spełni wymóg mniejszej pałowatości, ale nie jest aż tak sztywny. Rozumiem, że chodzi o wersję G.P. CONCEPT H 1.98m 40-80g? Jak się sprawdza przy mniejszych wabikach rzędu 20-25g ? Spróbuj Dam Optimus do 110 g. Co prawda ma split grip ale nie jest to taka typowa sztywna jerkówka, powiedziałbym nawet, że bliżej mu do mocnego do crankbaita. Ten kijek chyba ma gramaturę 70-110? Trochę się obawiam zbyt wysokiej dolnej granicy bo mam sporo jerków 25-40g. Edytowane 10 Lutego 2021 przez oldSeb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi