witeg Opublikowano 13 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2022 (edytowane) Trochę mi głupio pytać, ale co to jest?Jakoś za czasów mojej edukacji takie cuda nie pływały, potem wydawało mi się, że to przerośnięty tęczak tylko jakoś inaczej żywiony, żeby mięso koloru złapało, ale jak w wyszukiwarce wklepałem, żeby sprawdzić czym, to wyskoczyła taka informacja: Pstrąg łososiowy, zwany również tęczowym, jest rybą znaną już od dawna jednak pod nieco inną nazwą – troć wędrowna. :blink: :blink: Nie wiedzieć czemu przypomniał mi się kościelny ze skeczu Neo-Nówki Edytowane 13 Lipca 2022 przez witeg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 13 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2022 Nie wierz we wszystko co piszą w internetachPstrąg łososiowy to nazwa handlowa, przerośniętego pstrąga tęczowego 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 13 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2022 To Pstrąg tęczowy, paszą karmiony. Nazwany został w ten sposób dość prawidłowo, paradoksalnie. Raz że pochodzi z rodziny Salmon, dwa że zaliczają go do łososi z pacyfiku, trzy, bardziej wykwintnie brzmi w markecie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 13 Lipca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2022 A kolor mięso łapie z wiekiem czy specjalne barwniki w paszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybarak Opublikowano 14 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2022 Karmione są paszą zawierającą karotenoidy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 14 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2022 To takie trochę mniejsze zło przy wyborze ryby zamiast Łososia Norweskiego. Trzeba tu przypomnieć że Norwegia nie jest w UE tak więc nie tyczą się jej ścisłe normy dla paszy która są karmione owe nieszczęsne łososie i inne ryby w sadzach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matteoo Opublikowano 14 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2022 Obie te ryby, czyli ten pstrąg łososiowy i łosoś norweski hodowlany powinny być zakazane w sprzedaży. Posiadają najbardziej rakotwórcze mięso, skala zanieczyszczeń jest podobno wyższa niż u pangi. Nasze okonie z nicieniami przy tych paszowcach to zdrowe rarytasy. Swoją drogą cieszy mnie duża populacja nicienia w okoniach z mojej okolicy, bo przynajmniej gatunek się odradza i nie jest nagminnie wyjadany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolpi Opublikowano 14 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2022 Odnośnie nicieni,czy te pasożyty mają jakiś wpływ na zdrowie ryb np. czy okoń może od tego zdechnąć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gadget Opublikowano 14 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2022 (edytowane) To "zwykły tęczak" tylko, że większy i pod koniec tuczu karmiony paszami z większą ilością karetenoidów żeby mięso było bardziej czerwone. Tak się nazywa żeby było chwytliwe dla konsumentów. Edytowane 14 Lipca 2022 przez Gadget 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzoza Opublikowano 14 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2022 Obie te ryby, czyli ten pstrąg łososiowy i łosoś norweski hodowlany powinny być zakazane w sprzedaży. Posiadają najbardziej rakotwórcze mięso, skala zanieczyszczeń jest podobno wyższa niż u pangi. Nasze okonie z nicieniami przy tych paszowcach to zdrowe rarytasy. Swoją drogą cieszy mnie duża populacja nicienia w okoniach z mojej okolicy, bo przynajmniej gatunek się odradza i nie jest nagminnie wyjadany.Nie pisz kolego takich bzdur. Kurczak z polskich ferm jest zdrowszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markir Opublikowano 14 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2022 To "zwykły tęczak" tylko, że większy i pod koniec tuczu karmiony paszami z większą ilością karetenoidów żeby mięso było bardziej czerwone. Tak się nazywa żeby było chwytliwe dla konsumentów.To nie jest taki zwykły tęczak lub palia. "Trochę" modyfikacji genetycznych zaliczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gadget Opublikowano 14 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2022 (edytowane) To nie jest taki zwykły tęczak lub palia. "Trochę" modyfikacji genetycznych zaliczył.Modyfikacja jeśli już jakaś zachodzi to tylko triploidyzacja, i ma ona na celu to aby ryba nie dojrzewała płciowo. Co z punktu hodowcy jest bardzo pomocne. Ryby z 3 chromosomami rosną szybciej, cała energia z paszy idzie w mięśnie nie w gonady. I bardzo ważnym aspektem jest to, że są odporne na choroby w tym na VHS. Palie w momencie dojrzewania były bardzo podatne na pleśniawkę. Edytowane 14 Lipca 2022 przez Gadget 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matteoo Opublikowano 14 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2022 (edytowane) Brzoza, to nie to porównanie. Oczywiście i polskie kurczaki są zdrowsze niż amerykańskie mrożone 10 lub 20 lat temu. Co do ryb, to twierdzę, że ryby złowione w Wiśle są zdrowsze niż hodowlane na paszach w Norwegii. Wiem co piszę, zresztą na większości tych morskich ryb z Norwegii jest zapis, że spożycie tylko po obróbce termicznej. Co do nicieni, to pasożyt mięśniowy większości spotykany w okoniach, jego przyrost zależy od wody w jakiej ryby przebywają. W moich okolicach prawie 100% okoni ma nicienie, nie wpływa to moim zdaniem na ich populację. Edytowane 14 Lipca 2022 przez Matteoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 14 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2022 Smacznego. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 14 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2022 Dzięki Maćku, nabrałem apetytu na kupną rybkę. I co teraz? wypuszczaj ryby ... możesz kopć w sklepie?! mniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 14 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2022 Mamy wolność, to i mamy wolny wybór. Zawsze jest alternatywa w postaci nafaszerowanego antybiotykami kurczaka. Poza tym, jeśli nie jesteśmy Szwedką w ciąży (a podejrzewam, że nie jesteśmy) możemy wcinać morskie specjały bez ograniczeń. Trudno wszak podejrzewać producentów żywności o niecne zamiary. Także panga w poniedziałki, środy i piątki. Dwugłowy dorsz we wtorki, czwartki i soboty. Sushi z norweskim łososiem i dioksynami w niedzielę. Kwasy omega 3 to samo zdrowie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 14 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2022 ...to ja teraz tylko kartofle ze skwarkami 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 14 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2022 (edytowane) Popij koktajlem z jarmużu. Podobno po łyku można postawić pawia, ale jest bardzo trendy. A tak na marginesie, z zrzędzenia nad nazewnictwem ryb, zrobił nam się sympatyczny kącik kulinarny. Edytowane 14 Lipca 2022 przez Maciej W. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 14 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2022 ...i ornitologiczny. Pojawił się paw! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byniek Opublikowano 14 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2022 Proponuję ptaki dwa, walnąć pawia i wypotrzebować orła.pozdrawiam byniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matteoo Opublikowano 14 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2022 ...a wcześniej wypić na sępa. Dzięki Maćku szukałem tego filmu, żeby zobrazować tym z miękką korą, co się dzieje naprawdę w tak niby ekologicznym kraju jak Norwegia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 14 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2022 Ten film, "Super Size Me" i "Super Size Me 2: Holy Chicken!" powinny być puszczane do znudzenia. Tylko, czy statystyczny konsument coś z tego zrozumie? Przecież w reklamach wszyscy wcinają, aż się uszy trzęsą i są przeszczęśliwi. A reklama nie może okłamywać. "Przed użyciem zapoznaj się z treścią ulotki dołączonej do opakowania bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 14 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2022 Dlaczego wierzycie akurat temu autorowi filmiku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matteoo Opublikowano 14 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2022 (edytowane) Dlaczego wierzycie akurat temu autorowi filmiku?Bart, znam temat od podszewki, miałem kiedyś taką pracę która wymagała rozeznania w tym segmencie. Co do tego filmu, to uważam że jest za lekki, moim zdaniem jest jeszcze gorzej. Nie jem od lat ryb z marketów, kupuję u rybaka lub u mojego dostawcy mrożonych ryb z Kazachstanu.Muszę Was, tych nieświadomych, jeszcze bardziej zmartwić. Jesteśmy śmietnikiem żywieniowym Europy. Mięsa w większości marketów lub dyskontów powinny być wycofane ze sorzedaży. Niestety i nasze rodzime duże zakłady niszczą małą lokalną konkurencję która ma jakościowo świetne wyroby. Za kilka lat w sklepach będzie tylko mięso masowane i wędliny wysoko przetworzone. Mamy coraz bardziej kiepski i drogi chleb, w 100% z polepszaczami, wyroby mleczne w większości bardzo słabej jakości, no i słodycze na naszym rynku w większości odjechały z jakością, o ciastach w cukierniach nie wspomnę nawet. Edytowane 14 Lipca 2022 przez Matteoo 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 15 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2022 OK, może z rybami jest, jak piszesz, nie wiem tego na pewno, choć bywałem w norweskich zakładach hodujących ryby i nie było tak katastroficznie, jak w tym filmie.Natomiast nie zgadzam się z całą resztą Twojego opisu naszej rzeczywistości. Kupuję bardzo dobry chleb i bułki na zakwasie w piekarni, którą znam "od podszewki". Wędliny, które są dostępne w moich. okolicznych, sklepach są dużo lepsze niż jeszcze kilka lat temu. Z mięsem nie jest najlepiej, ale da się kupić dobrej jakości, podobnie sery.Na temat słodyczy nie mam zdania, nie jadam, ciasto kupuję w cukierni, w której kolega jest szefem wypieków i wiem, że bita śmietana jest ze śmietany, a krem z jajek, nie z proszku. Podsumowując, globalnie być może masz rację, choć nie czuję się kompetentny, by generalizować. Jednak wydaje mi się, że bez wielkiego wysiłku można kupić dobrą żywność. Jest droższa od marketowej, ale czemu się dziwić, nie da się wyprodukować i sprzedawać kiełbasy z mięsa za 8,99 kilogram. O dziwo coraz częściej również wielkie zakłady mięsne wypuszczają na rynek wysokiej klasy wyroby. To tak z mojej perspektywy, wsi powiatowej 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.