Skocz do zawartości

gumy do wolnego prowadzenia na główkach 2-5g

dekosz

Rekomendowane odpowiedzi

Też spoko sposób. W tym przypadku jak dozbrojka "ogarnia" tylny obszar gumy, to z powodzeniem można dać lżejszą główkę nawet z mniejszym hakiem. 

Cenna uwaga ! :)!

Czyli 5g na haku 6/0, plus dozbrojka dwuramienna 3/0, do 15 cm rippera  powinno być OK.  :D

Edytowane przez Olo1970

Łowię tyle lat i do tej pory nie mogę się nauczyć tych rozmiarów haków. ;)

Tu masz foto mojego zbrojenia wczesnowiosennego (czyli jak jeszcze nie ma ziela) na płytkie łowienie. Guma ma 15 cm: 

IMG_20161230_182707.jpg

Ile waży taka relatywnie duża i w ten sposób uzbrojona przynęta?

Dla tego typu przynęty trudno wymyślić coś lepszego, natomiast gdyby miało być jeszcze lżej, to warto pomyśleć o 13cm Savage Gear Soft 4Play ze zbrojeniem na stelażu. 

Taki stelaż można wykonać samemu w zakresie przynęt o długości 9-15cm.

Nie mam z tym doświadczenia, ale z pewnością użycie dwuramiennej dozbrojki powoduje dodatkowe kolebanie i guma się nie obraca.

Możemy tu sobie gdybać i pier. ..lić, ale nigdzie tego nie wyczytasz, czego sam nad wodą się nie nauczysz. Jednak zapytać zawsze warto. ????

Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Środek ciężkości uzbrojonej przynęty, musi znajdować się na pewnym minimalnym mimośrodzie w stosunku do punktu zamocowania przynęty.

W przypadku gum (zwłaszcza tych z dużą płetwą ogonową) zbrojonych bardzo lekkimi główkami w stosunku do wielkości przynęty, lub tym bardziej hakami bez żadnego obciążenia, wielkość tego mimośrodu może okazać się zbyt mała i przynęta w czasie prowadzenia wpada w rotację.

Jeśli przynętę zbroimy offsetem, to można na trzonku w najniższej części haka zacisnąć śrucinę lub dwie, albo najlepiej użyć haka fabrycznie dociążonego. Z praktyki wynika, że nawet najmniejsze fabryczne obciążenie położone w środku łuku haka offsetowego likwiduje ten problem.

W przypadku zwykłego haka, należy w brzuch przynęty wcisnąć kilka śrucin i dodatkowo je przykleić klejem błyskawicznym. 

Ile tych śrucin potrzeba dla danej przynęty, trzeba określić doświadczalnie.

• Like 1

Najlepsze gumy jakie mi się sprawdziły na moim płytkim łowisku (4-6 cali) to :

Keitech easy shiner 5

Lunker city shaker

pontoon 21 avaruna 4,5 cala

Keitech swing impact fat

Savage canibal 5 i 6 cali

Zbrojone w pojedynczy hak 3-5g

Edytowane przez dekosz
  • Like 1