Olo1970 Opublikowano 31 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2016 Dzięki za foto, wygląda na 6/0 plus kotwiczka 3/0. Chcę uzbroić podobnie, tylko z dwuramienną kotwiczką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo1970 Opublikowano 31 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2016 (edytowane) Cannibal 5" z dozbrojką z dwuramiennej, nielutowanej kotwiczki 3/0.Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka Edytowane 31 Grudnia 2016 przez Olo1970 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 31 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2016 Keitech swing impact fat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rraptor Opublikowano 31 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2016 Cannibal 5" z dozbrojką z dwuramiennej, nielutowanej kotwiczki 3/0. Też spoko sposób. W tym przypadku jak dozbrojka "ogarnia" tylny obszar gumy, to z powodzeniem można dać lżejszą główkę nawet z mniejszym hakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo1970 Opublikowano 31 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2016 (edytowane) Też spoko sposób. W tym przypadku jak dozbrojka "ogarnia" tylny obszar gumy, to z powodzeniem można dać lżejszą główkę nawet z mniejszym hakiem. Cenna uwaga ! !Czyli 5g na haku 6/0, plus dozbrojka dwuramienna 3/0, do 15 cm rippera powinno być OK. Edytowane 31 Grudnia 2016 przez Olo1970 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 1 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2017 Łowię tyle lat i do tej pory nie mogę się nauczyć tych rozmiarów haków. Tu masz foto mojego zbrojenia wczesnowiosennego (czyli jak jeszcze nie ma ziela) na płytkie łowienie. Guma ma 15 cm: Ile waży taka relatywnie duża i w ten sposób uzbrojona przynęta?Dla tego typu przynęty trudno wymyślić coś lepszego, natomiast gdyby miało być jeszcze lżej, to warto pomyśleć o 13cm Savage Gear Soft 4Play ze zbrojeniem na stelażu. Taki stelaż można wykonać samemu w zakresie przynęt o długości 9-15cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rraptor Opublikowano 1 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2017 Relatywnie sporo. Aczkolwiek przy tej wadze rzucałem tym castem na wodzie o głębokości 30 / 40 cm i spokojnie prowadziłem w "toni" (tuż pod powierzchnią) w neutralnym tempie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 1 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2017 Nie łowię castem, zatem muszę ograniczyć masę przynęty do ok. 25-28g.Najprzyjemniej łowi mi się jednak przynętami ok. 3/4 uncji, więc łowię 13cm Soft4Play i stormowskim 5'' Wild Eye. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rraptor Opublikowano 1 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2017 W przypadku samodzielnie robionych dozbrojek można jeszcze zmniejszyć wagę używając cieńszego drutu, czy kotwic z cieńszymi ramionami (w zależności na jaki rozmiar polujemy). Z powodzeniem używałem też do tej gumy główek na 3g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 1 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2017 Nie macie tak, że przy zastosowaniu lekkiej główki i szybszym prowadzeniu guma ma tendencję do obracania się dookoła własnej osi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 1 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2017 Nie macie tak, że przy zastosowaniu lekkiej główki i szybszym prowadzeniu guma ma tendencję do obracania się dookoła własnej osi?Dużo gum tak ma. Szczególnie z wielką płetwą typu Lunker.Pomaga dołożenie bulleta w brzuch po nawierceniu otworka. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo1970 Opublikowano 1 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2017 Nie mam z tym doświadczenia, ale z pewnością użycie dwuramiennej dozbrojki powoduje dodatkowe kolebanie i guma się nie obraca. Możemy tu sobie gdybać i pier. ..lić, ale nigdzie tego nie wyczytasz, czego sam nad wodą się nie nauczysz. Jednak zapytać zawsze warto. ???? Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 2 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Środek ciężkości uzbrojonej przynęty, musi znajdować się na pewnym minimalnym mimośrodzie w stosunku do punktu zamocowania przynęty.W przypadku gum (zwłaszcza tych z dużą płetwą ogonową) zbrojonych bardzo lekkimi główkami w stosunku do wielkości przynęty, lub tym bardziej hakami bez żadnego obciążenia, wielkość tego mimośrodu może okazać się zbyt mała i przynęta w czasie prowadzenia wpada w rotację.Jeśli przynętę zbroimy offsetem, to można na trzonku w najniższej części haka zacisnąć śrucinę lub dwie, albo najlepiej użyć haka fabrycznie dociążonego. Z praktyki wynika, że nawet najmniejsze fabryczne obciążenie położone w środku łuku haka offsetowego likwiduje ten problem.W przypadku zwykłego haka, należy w brzuch przynęty wcisnąć kilka śrucin i dodatkowo je przykleić klejem błyskawicznym. Ile tych śrucin potrzeba dla danej przynęty, trzeba określić doświadczalnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekosz Opublikowano 4 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2017 (edytowane) Najlepsze gumy jakie mi się sprawdziły na moim płytkim łowisku (4-6 cali) to : Keitech easy shiner 5Lunker city shakerpontoon 21 avaruna 4,5 calaKeitech swing impact fatSavage canibal 5 i 6 cali Zbrojone w pojedynczy hak 3-5g Edytowane 4 Stycznia 2017 przez dekosz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 4 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2017 Najlepsze które pracują bez obciążenia i dadzą się poprowadzić nawet na wodzie 40 cm to The Pig Shad Junior i Daiwa Dufcking shad. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekosz Opublikowano 4 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2017 Pig shad jr super również, ale to już konkret guma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi