Skocz do zawartości

boleniowe2

january

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 92
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ale mala waga nie bedzie sprzyjala dalekim rzutom ?!

Nie zawsze waga w boleniówce decyduje o jego lotności...mam w arsenale pływaki boleniowe, które przy wadze 3,5gr i idealnym wyważeniu latają podobnie do koziołkujących w locie 8-9gr... idealnie wyważony wobler w okolicy 10gr - 12gr ( nazw handlowych nie bede wymieniał :lol:) lata tam gdzie trzeba...powyżej tej wagi trzeba dac łopatę, to wiąże się ze zmianą akcji i zwiekszeniem oporu stawianego w wodzie...

@matusiak mam do ciebie zapytanie.

Jakie musi spełniać warunki wobler boleniowy aby mieć stosunkowo mały ster?

Pozdrawiam

Slider :D

Slider sprawdzałem to wielokrotnie z wieloma wzorami wobkow i powyżej 10g każdy następny gram to dosc spore zmiany ja robie wobki od 6 do 12g i uważam ze 6g starcza na łowienie z główek 12g na przykosy ale 12 ma ster 2 razy większy od 6 oczywiście mowie o odcinku wisly poniżej krakowa

...dobra praca to pojęcie względne ;)...przy 20gr wagi to nie taka prosta sprawa...szczególnie przy małym, nie stawiającym oporu sterze

Dobrze czyli lekko migotał (wychylenia w obie strony o jakieś 2mm).

Taki mi wyszedł ale go gdzieś posiałem...

spróbuje zrobić któregoś dnia podobnego.

• 2 tygodnie później...

Ale mala waga nie bedzie sprzyjala dalekim rzutom ?!

Nie zawsze waga w boleniówce decyduje o jego lotności...mam w arsenale pływaki boleniowe, które przy wadze 3,5gr i idealnym wyważeniu latają podobnie do koziołkujących w locie 8-9gr... idealnie wyważony wobler w okolicy 10gr - 12gr ( nazw handlowych nie bede wymieniał :lol:) lata tam gdzie trzeba...powyżej tej wagi trzeba dac łopatę, to wiąże się ze zmianą akcji i zwiekszeniem oporu stawianego w wodzie...

Hmmm - zastanawiam się Tomek_N co napisałeś , wobek boleniowy powyżej 12 gram musi mieć łopatę ? No nie wiem , zrobilem sobie na jesienne bolki kilka nowych wobków bolkowych . Pięknie pracują i wcale nie wymagają expresowego prowadzenia . Jednemu 18 gramowemu pozostawiłem trochę większy ster żeby mocniej ixował to tak specjalnie bo na takie wobki łapałem szczupaczki , okonie , a dzisiaj kolega na takiego złapal sandacza . Wobek bolkowy może więc być wszechstronnie przydatny . Wobler opisany 21 gram ma ster 14 mm długości , to znaczy tyle wystaje poza obrys wobka . Jest to wobek który można głęboko poprowadzić no i leeeeeeeeeeeci daleko i jak pocisk . Nie wiem czy taki ster można zakwalifikować jako łopatę ?

post-1250-1348914147,657_thumb.jpg

post-1250-1348914147,7693_thumb.jpg