Kuba Standera Opublikowano 24 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 HejKtoś móglby coś w tym temacie napisać?Jak to się je?Czym?Niekoniecznie musza być opinie ludzi co 16 lat tak łowią.Pasują mi z tego co wiem, kiedyś czytałem o tym ciekawy artykuł i... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 RafałWrocław Opublikowano 24 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 Ostatnio cała seria na ten temat była w Wędkarskim Świecie z tego co pamietam mam nawet gdzies wszystkie te numery xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mifek Opublikowano 24 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 HejKtoś móglby coś w tym temacie napisać?Jak to się je?Czym?Niekoniecznie musza być opinie ludzi co 16 lat tak łowią.Pasują mi z tego co wiem, kiedyś czytałem o tym ciekawy artykuł i... a ja wiem kto wie tzn od nieco ponad roku pływa w okolicy naszego MEXYKU i powoli.. powoli.... woda staje się coraz bardziej otwarta... ponizej kilka klipow z jednej wyprawy... byly tez wieksze ryby. kilka wygralo walke .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gregs Opublikowano 24 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 Pisarz ze mnie marny ale dla chętnych zamieszczę artykuły napisane przez Andrzeja Z. dla WW. Nie mogę zamieścić w jednym poście więc rozbije na części. Troll cz I.docMorski trolling II.doc 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gregs Opublikowano 24 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 dalszy ciągTrolling cz III.docKlips z agrafką.doc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kuba Standera Opublikowano 24 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 THX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gregs Opublikowano 24 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 Mam jeszcze dwa załączniki ale są za duże i nie wiem jak to ogryźć. Mogę wysłać na pocztę. Są to przykładowe ilustracje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mifek Opublikowano 25 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 Mam jeszcze dwa załączniki ale są za duże i nie wiem jak to ogryźć. Mogę wysłać na pocztę. Są to przykładowe ilustracje. wyslij do mnie to wstawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gregs Opublikowano 25 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 Wysłałem. Osoby zainteresowane tematem zachęcam do kontaktu. Z Andrzejem założyliśmy stowarzyszenie w celu zintegrowania wędkarzy którzy chcą spróbować czym to się je, a kiedy się wciągną organizować spotkania w celu wymiany informacji, wspólnego wędkowania, poszerzania wiedzy i zdobywania doświadczenia. http://salmosalar.pl/index.html poza tym jako organizacja możemy wpływać na decyzje, być stroną podczas konsultacji społecznych. zgodnie z prośbą Grzesia wstawiam pliki lub na skróty...(mifek) windy na małych łodziach większe łodzie mogą posiadać po dwie windy na burtę łowienie z planerami zamocowanymi do masztów trolling głębinowy trolling powierzchniowy z planeramiInstalacja na łodzi.docMetody trollingu.doc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krisu23 Opublikowano 26 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 Jak Cię to tak interesuje, to w którymś z tegorocznych WMH był film z Bornholmu cały poświęcony dokładnie temu o co pytasz. Jak nie widziałeś to sprawdź. Pokazane jak rozkładać wędki po kolei, co zrobić jak weźmie ryba. Niezłe ABC, pewnie znawcy tematu skrytykują, ale jak dla mnie lekcja wystarczająca.Film miał tytuł po prostu Bałtycki Trolling. Tu masz zwiastun.http://www.youtube.com/watch?v=Tf6VBmyxQk8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kuba Standera Opublikowano 26 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 Krisu - super, kolejny krok do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tpe Opublikowano 26 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 Mam ten filmik w Ire Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 lukomat Opublikowano 26 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 A w Irlandii mozna lapac lososie w morzu? W UK jest obreb ochronny, 1 1/2 mili od linii brzegowej czy cos takiego. Probowalem zainteresowac tematem znajomych, ale jakos nie bylo chetnych. Zreszta jak jest ryba w rzekach, to po co bujac sie po morzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kuba Standera Opublikowano 26 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 Brak danych by nie wolno było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 skiner Opublikowano 26 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 jest grupa zapaleńców łowiących ze sporymi sukcesami łososie w naszym morzu, pod hasłem Mezo czy fors można znaleźć sporo informacji na ten temat, Flashers czy Dodgers to tylko niektóre podstawy aby wejść w ten ciekawy i dynamicznie rozwijajacy sie temat w Polsce, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gregs Opublikowano 26 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 Zreszta jak jest ryba w rzekach, to po co bujac sie po morzu. Ja zaczynałem od rzeki, potem plaża a następnie morze, to naturalny rozwój wędkarski. Łosoś to ryba która mieszka w morzu a do rzeki wchodzi na tarło. Polujemy na nią w jej naturalnym środowisku i w momencie kiedy jest w najlepszej kondycji. To powody dla których warto się bujać po morzu Choć dwuręczna muchówka i piękna rozlana rzeka to coś magicznego co zawsze mnie ciągnie. Po prostu życie, jak zaczynałem to rozpoczęcie sezonu na rzece było świętem. Wtedy to sylwester był przykrym obowiązkiem. Cieszyłem się z każdego kelta ale z czasem okazało się że można zapolować na srebrniaka, ryba silniejsza i od nowa planowanie roku się zmieniło, rodzina przyjęła to z zadowoleniem bo w końcu PORZĄDNY SYLWEK będzie . Wyniki spadły drastycznie ale co tam, srebro to srebro. Ale przecież sreberka wchodzą z morza więc jak ich nie ma w rzece to gdzie są? I tak znalazłem się na plaży najpierw za granicą a potem u nas. Pierwsze łódki trollingowe widziałem na Bornholmie i serce skoczyło mi do gardła jak zobaczyłem trzy metrowe,srebrniutkie łososie. Dalej to już było jakby z górki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 lukomat Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Jesli chodzi o Polske to sie zgodze calkowicie, ze lepiej ganiac srebrniaki w morzu niz kelty w rzece. Chwilowo jednak nie mam takiego problemu, bo lapie lososie w rzece na muche Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kuba Standera Opublikowano 27 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Jest to jakaś tam alternatywa, ciekawe - bo cos nowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krisu23 Opublikowano 28 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 Ciekawe to się robi jak masz minimum 4 wędki, na jedną weźmie ryba i nie zdążysz zwinąć wszystkich pozostałych Ja mam wprawdzie doświadczenia z trollingu szczupakowego ale wygląda to podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gregs Opublikowano 28 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 Nie zawsze trzeba zwijać wszystkie wędki. Zabawa polega na tym żeby tak rozmieścić sprzęt żeby się nie plątał. Łososie pływają w ławiczkach i zdarzają się podwójne brania, poza tym zatrzymanie lodzi na morzu jest umowne bo łódka dryfuje często z prędkością 2kl/h w takiej sytuacji lepiej płynąć z minimalną prędkością i mieć wpływ na kierunek. Czyli panować nad łódką. Ps. Zabawa to się zaczyna od 6+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kuba Standera Opublikowano 28 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 Właśnie pytanie o prędkość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gregs Opublikowano 28 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 W artykułach była podana. Około 5 kl/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krisu23 Opublikowano 3 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 gregs ja nie napisałem nic o stawaniu łódką w miejscu:) A zwijanie wszystkiego, jest moim zdaniem na początku dobre, nawet przy najmniejszych rybach, bo po prostu uczysz się jak to robić sprawnie. To co robiliśmy w Szwecji było dużo prostsze niż troll po morzu ale wydaje mi się, że dobrze jest zacząć od 4 wędek, nauczyć się manewrować i dopiero dokładać. Przy takim sprzęcie jaki mieliśmy w Szwecji tj niewielki ponton 3,2m i ławeczka z 4 uchwytami nie za bardzo da się wypuścić coś więcej a rozstawienie przynęt na boki to tylko długość wędek, ewentualnie jakiegoś dr,a za sobą jeszcze można dołożyć. Koledzy którzy byli z nami mieli maszt i planery a to zmieniało już całkowicie możliwości. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krzysiek Opublikowano 3 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 (edytowane) Koledzy którzy byli z nami mieli maszt i planery a to zmieniało już całkowicie możliwości. Zmieniało, aczkolwiek hol ryby z płynącej łodzi jest forsowny i zabija trochę przyjemność. Poza tym generalna zasada nr 1 to: sternik nie holuje. Chyba, że w wyjątkowych sytuacjach (kurs z wiatrem), a i to niekoniecznie, bo może zaistnieć konieczność wyrzucania biegu, by zredukować prędkość. Niestety pontony słabo trzymają kierunek i wymagają sporo uwagi w sterowaniu. Przez złamanie tej zasady straciłem moją ewidentnie największą rybę wyjazdu. Edytowane 3 Października 2012 przez krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krisu23 Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 My Krzysiu mieliśmy po dwie wędki. Ja swoje, Tomek swoje. Byliśmy pierwszy raz i nie jest to dziwne. Ale znając nas(a znam) za entym razem też każdy będzie miał swoje. To co napisałeś o forsownym holu z płynącej łodzi mądre. Ale i tak każdy kto zacznie trollingować będzie wyciągał małe ryby na klatę. A zatrzymywał się przy tych większych(na wyczucie) lub gdy coś nie gra czyli ryba nie zachowuje się typowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krzysiek Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 Heh, w pewnym momencie 80-tki ciąga się wierzchem, a w bardzo specyficznych sytuacja i 90-tki, bo szkoda czasu, kiedy biorą metrowe ryby. Raz to przeżyłem - czego i Tobie i sobie życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Kuba Standera
Hej
Ktoś móglby coś w tym temacie napisać?
Jak to się je?
Czym?
Niekoniecznie musza być opinie ludzi co 16 lat tak łowią.
Pasują mi z tego co wiem, kiedyś czytałem o tym ciekawy artykuł i...
Top użytkownicy dla tego pytania
17
12
10
7
Popularne dni
6 Maj
8
18 Lis
8
26 Wrz
7
24 Wrz
7
Top użytkownicy dla tego pytania
Yokozuna 17 odpowiedzi
mifek 12 odpowiedzi
gregs 10 odpowiedzi
krzysiek 7 odpowiedzi
Popularne dni
6 Maj 2014
8 odpowiedzi
18 Lis 2013
8 odpowiedzi
26 Wrz 2012
7 odpowiedzi
24 Wrz 2012
7 odpowiedzi
Popularne posty
Yokozuna
Melduję rozpoczęcie sezonu wiosennego 2014
Yokozuna
Dobra passa trwa...
Yokozuna
Popper, zdarzają się i większe ;-) Jeszcze nigdy wcześniej, żadna ryba nie dała nam tak popalić...musieliśmy za nią płynąć, ale w końcu się udało ;-)
Opublikowane grafiki
96 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi