szczuply_maciek Opublikowano 5 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Hejka No niestety lipa :-) Ale udało mi się ściągnąć całość praktycznie bez śladu, więc postaram się jeszcze raz przetrenować to na jakimś starym blanku i jutro ogień :-) Przy robieniu patyków jedyną rzeczą jak mi przysparza problemów to kładzenie lakieru. Szkoda, że nie mam jakiegoś kolegi z doświadczeniem pod ręką bo bym chętnie mu pokazał jak kładę lakier i może by mi coś doradził. pozdro Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Najgorszy jest właśnie opis.Ja stosuję ciut szerszy pędzel do rozprowadzenia,wędkę bracam w ręku nawet 3-4 razy pilnując oby lakieru nie było zbyt dużo,tak aby blank był przykryty.Suszarka u mnie na 10ob/min można nawet 8 lub 6 .Pierwszą wedkę robiłem na 20obr silniku zaraz zakupiłem 10 i jest ok .Ale najważniejsze aby nie nałożyś zbyt dużo przy pierwszej warstwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczuply_maciek Opublikowano 5 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Hejka Ja używam 5obr/min. narazie postaram się potrenować na jakimś starym blanku i kupię szerszy pędzelek. Nie ma sensu się spieszyć im więcej potrenuję tym lepiej to wyjdzie na właściwym badylu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 5 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Ja z lakierowaniem ciągle jeszcze miewam problemy, natomiast kładzenie cienkiej warstwy mocno ułatwia równe jej położenie. Poza tym ładnie lakier "upłynnia" suszarka do włosów. Dzięki temu powierzchnia lakieru wyrównuje się. Co do obrotów suszarki, to sam używam kilku na minutę, ale chyba (może się mylę) kilkanaście byłoby lepiej. Szybciej by się lakier kładło i więcej czasu zostałoby na poprawki.Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Fatso masz rację .pierwsza warstwa cienko to podstawa .Opis jednak lepiej w rękach i poziomo ,przynajmniej ja tak mam.Jeśli chodzi o omotki i nakładanie kakieru też super uwaga ,lepiej i szubciej to idzie na wyższych obrotach np.20/min,ale po nałożeniu dobrze przestawić na drugi silnik lub zmniejszyć regulację,nie powstają śliwy na omotkach i fale na opisie.Więc tak z logistycznego punktu widzenia ,dobrze jest załatwić sprawę omotek ,a dopiro na końcu po ich dwukrotnym liźnięciu i wyschnięciu, brać się za opis ,lub odwrotnie ,jak kto woli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczuply_maciek Opublikowano 5 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 No i super tipsy muszę jednak wzbogacić swój arsenał o suszarkę :-) sam mam "kudły" na 9mm więc będę musiał się przeprosić z suszarką Wielkie dzięki chłopaki za rady o postępach będę meldować na bieżąco :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Więc tak z logistycznego punktu widzenia ,dobrze jest załatwić sprawę omotek ,a dopiro na końcu po ich dwukrotnym liźnięciu i wyschnięciu, brać się za opis ,lub odwrotnie ,jak kto woli A tu bym się nie zgodził.Lakierowanie opisu zdecydowanie przed omotkowaniem przelotek. Fakt trochę to wydłuża proces powstawania kija , ale opisywanie bez przelotek jest bez porównania wygodniejsze.kombinowałem lakierowanie omotek na obrotach 150/200 też da się zrobić tyle że lakier HB, LS dosłownie po oczach daje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczuply_maciek Opublikowano 25 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Poniżej mój nowy projekt dla kumpla na duże niemieckie rzeki Ren i Men. Sandaczowa wykałaczka :-) Blank MHX 873 7'3" 3/16-3/4ozPrzelotki Fuji AlconiteLakier Flex Coat https://plus.google.com/photos/109942596477542809826/albums/5938751155795506897?authkey=CPrU7Nzk6e3RgAE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 25 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Ciekawa hybryda uchwytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczuply_maciek Opublikowano 26 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 Hybryda ? Zwykły uchwyt fuji i do tego taliowany korek :-) pozdro Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alex62 Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 Nie wiem nie znam się ale chyba chodzi o to że przód uchwytu to jakby skss. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczuply_maciek Opublikowano 26 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 No całość uchwytu to skss 16. Nowsza wersja tego uchwytu ma plastikową nakrętkę. pozdro Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerda jajeczny Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 No widzę Maćku, że masz ostatnio dużo czasu. Ten ostatni kijek to ten, o którym mi mówiłeś na pławkach? Musimy się dogadać co do wykonania czegoś na wzór mojego fenwicka tylko w gramaturze coś jak Tomek S. kupił. Świetnie ci to idzie. Szacun. Muszę te patyki dokładnie obejrzeć na wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 (edytowane) No całość uchwytu to skss 16. Nowsza wersja tego uchwytu ma plastikową nakrętkę. pozdro MaciekUchwyt, który pokazałeś, ma górną "łapkę" od SKSS, a dolną nakrętkę od DPS, dlatego @skalek-77 słusznie nazwał to hybrydą.Uchwyt SKSS od czasu pojawienia się na rynku polega na tym, że obie "łapki" są takie, jak ta górna... W - prawidłowo zmontowanym - takim uchwycie nakrętka przy dokręcaniu kołowrotka dojeżdża do krańca gwintu, w pokazanej przez Ciebie wędce tak się nie dzieje, co wydaje się niezbyt wygodne. Edytowane 29 Października 2013 przez chub norris 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbox4 Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 To nie żadna hybryda tylko normalny uchwyt Fuji o oznaczeniu SKSPSM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 W każdym razie to nie SKSS, tylko jego fabryczna hybryda z DPSM.Ale czy jej konstrukcja pozwala na takie zamontowanie, żeby po dokręceniu nakrętka licowała się z krawędzią gwintu, czy też nieunikniony jest taki "schodek", jak w tym MHX? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbox4 Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Tylko kwestia dobrania insertu i nie ma żadnego schodka. Oczywiście to tez zależy od stopki kołowrotka. NIe wszystkie mieszczą sie w normie. Standardowa długość insertu lub odległości między częściami to 34mm, jednak dla wielu kołowrotków to trochę mało i wtedy robi sie schodek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczuply_maciek Opublikowano 30 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 W moim wydaniu wykonałem to zgodnie z zaleceniami fuji czyli tak jak pisze @robbox4 było to dokładnie 34mm. Poniżej link z dokładnym opisem uchwytu i nie ma tu mowy o rzadnej hybrydzie jest to seryjny uchwyt fuji. Brak licowania się końca gwintu z nakrętką jest czysto przypadkowa i wynika z użytego kołowrotka. Wykonałem 4 wędki jak do tej pory na tych uchwytach i chyba na jednym castingowym nakrętka jest dość blisko końca gwintu w pozostałyvh mimo zachowania 34mm nigdy tak nie było. Co jasno pokazuje że jeśli robi się komuś wędkę pod konkretny kołowrotek można go w jakiś sposob zestroić żeby użyskać ten efekt. Co do wygody nie zauważyłem różnicy.http://fishingrod.pl/uchwyty-ko/spiningowe/fuji-skspsm-uchwyt-do-spinningow.htmlSchodek był zamierzony ze względu na:1.lepsze czucie nieosłoniętego blanku (grubość blanku w tym miejscu 13,5mm)2.uzupełnienie "schodka" orginalnymi pierścieniami fuji. W końcu po to ten design robiło fuji żeby był schodek i był bezpośredni dostęp do blanku. Tomek mi taki blank też chodzi po głowie może zrobimy bliźniaki ? Może któryś z Phenixów FX 701-1B albo FX 601-1B? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerda jajeczny Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Zima idzie to możemy coś pokombinować. Ja się chętnie od Ciebie czegoś nauczę. Bliźniaki? Dobry pomysł. Brak mi kijka na najmniejsze zawodnicze okonki. Phenixa chyba na którymś z tych blanków ma Marek Cz. z Gliwic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi