Mekamil Opublikowano 26 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2022 Znacie taką zabawkę?Sygnowana St.Croix, a wykonana USA, Korea, Japonia, Filipiny. Jakkolwiek to brzmi i cokolwiek znaczy Kilka razy już widziałem to cudo na różnych aukcjach niedawno nadarzyła się okazja i sobie sprawiłem celem zgłębienia tajników technicznych.Generalnie konstrukcja tak prosta, jak tylko się da. No i to co bije ze zdjęć, czyli plastik-fantastik, w rzeczywistości daje jeszcze bardziej tandetne odczucie. Choć samo spasowanie, jak na taką ilość plastiku naprawdę przyzwoite. Wędka to nic skomplikowanego, pięcioczęściowy, szklany teleskop, który po rozłożeniu ma 153 cm, a po złożeniu zaledwie 39 cm. Ostatni skład przechodzi przez całą długość rękojeści.Czyli jednak Filipiny?Natomiast kołowrotek typowy spincastingowy kapslowiec. Niesamowite jest to, że metalowy jest tylko 'polik' od strony korbki, a reszta 'ramy' to plastik. Metalowa jest jeszcze korbka, włącznie z uchwytem, pokrętło hamulca, no i przekładnia, oś i szpula oraz ta ciekawa dźwigienka na górze, która służy jako ogranicznik ilości oddanej przy wyrzucie linki "Range Finder". Jest oczywiście blokada obrotów wstecznych w formie małej zapadki - nie da się wyłączyć, chyba, że poprzez usunięcie zapadki Taki dziwny wynalazek, więc ku pamięci wrzucam jako ciekawostkę na forum 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 26 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2022 ...znamy Od kilku lat jest w "mojej szafie" Tak tandetne, że aż piękne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 26 Lipca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2022 Tak mi się wydawało, że masz to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Krasnopolski Opublikowano 26 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2022 Pierwsze moje skojarzenie to "camera obscura" czyli żartobliwie NRD' owski aparat z lat 70' tych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 27 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2022 Z ciekawości zapytam: a jak ma działać ta maszyna, do czego to jest w ogóle ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 27 Lipca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2022 No to jest tak, jak w tytule podałem, taki Instatnt Fisherman (tylko bardziej vintage), czyli kij zintegrowany z kołowrotkiem spincastingowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 27 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2022 ... nie wiedziałem co to jest Instant Fisherman czyli że innowacja polega na tym że nie trzeba przykręcać kołowrotka do wędki bo już jest "wbudowany" w całość ? WOW ciekawe są te różne ślepe uliczki w które przez lata skręcało wędkarstwo , niezłe znaleźisko muszę powiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 27 Lipca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2022 Znaczy ja nie wiem, czy tu była jakaś innowacja, o jakiej myślisz. To było raczej przemyślane na zasadzie, jak ktoś nigdy nie łowił, jedzie nad jezioro i wchodzi do sklepu i kupuje najtańszy zestaw, żeby nie musiał się zastanawiać, czy taki kołowrotek to pasuje do takiej wędki. Kupić za kilka buksów i na koniec urlopu przysłowiowo zostawić w krzakach. A taka konstrukcja z niemal samego plastiku to chyba najtańsze co się da wyprodukować.Ale w sumie to by tu trzeba było pytać znawców St.Croix, w jaki target to się wpisywało 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 27 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2022 To jest wynalazek z lat 50' ubiegłego wieku, część taniego boxu dla początkujących spinningistów. Różne firmy to produkowały. Ostania edycja jaka pamiętam była dodatkiem do flying lure - hitu przełomu lat 80/90'. Cabelas.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi