Skocz do zawartości
  • 0

Łódka "ryje" dziobem...

daromaju

Pytanie

Mam problem, kupiłem łódkę ( nie znam marki jakiś gość z pod Leszna ja wyprodukował) silnik jaki posiadam to 2t suzuki 25 hp w ślizg wchodzi już po sekundzie do połowy gazu cały czas się rozpędza a później im więcej gazu tym zaczyna nurowac( ryć dziobem) i zamiast przyspieszać to zwalnia. Ustawiony silnik jest na najniższym oczku

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Silnik ma chyba 5 oczek jest na tej najniższej każde podniesienie o oczko powoduje szybsze rycie, pomyślałem ze już nie ma więcej oczek do obniżenia wiec włożyłem klin na pawęży by zwiększyć kat. Spodziewałem się ze będzie lepiej a było na odwrót łodz zaczęła bardziej nurowac.

• 0

Mam problem, kupiłem łódkę ( nie znam marki jakiś gość z pod Leszna ja wyprodukował) silnik jaki posiadam to 2t suzuki 25 hp w ślizg wchodzi już po sekundzie do połowy gazu cały czas się rozpędza a później im więcej gazu tym zaczyna nurowac( ryć dziobem) i zamiast przyspieszać to zwalnia. Ustawiony silnik jest na najniższym oczku

Przeciez w tym przypadku powinieneś zmieniać trym w przeciwną stronę...

• 0

Witam,czy czasem nie kupiłeś tej łodzi pod nazwą DRAGON ,znajomy miał podobną sytuację ,zrobiona też na formie Romany a co by nie robił porobowala być łodzią podwodna ,decyzja była szybka pozbył się jej .

Edytowane przez perch22
  • Like 1

• 0

Trym mam dobrze ustawiony jest 5 otworów jest na najniższym każde podniesienie o jedno oczko powoduje mocniejsze rycie a każde kolejne sprawia ze odrazu nurkuje a śruba lapie powietrze. Kiedy obniżę da się przynajmniej płynąc.

Edytowane przez daromaju

• 0

Witam ,właśnie zapominałem dodać  że ta łódź znajomego miała pawęż  5cm za wysoką do silnika ze stopą ,S'  a za krótką do stopy ,L'. Romany są za zwyczaj  robione pod silnik ze stopą , L'  , ja swoją Romane  kupiłem już wykonaną pod silnik ze stopą ,S' .

Edytowane przez perch22

• 0

Płyta antykawitacyjna powinna być na równi z najniższym punktem rufy łodzi + - z niewielką tolerancją na -. Jeżeli jest na plusie czyli powyżej dna będzie ciągnąć wodę i przekręcać śrubę. Potem to już tylko zabawa że skokiem śruby. Wszystko metodą prób i błędów. Aż do skutku.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka