Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie pstrągów - co, gdzie i jak?

paraka

Pytanie

Witam,

jestem poczatkujacym milosnikiem pstragow i chcialbym Was prosic o informacje na temat w jaki sposob znalezc i zlowic ta rybe-ot takie banalne pytanie:)

Staralem sie znalezc jakies informacje ale malo jest w internecie konkretow wiec troszke podpatruje zdjecia temacie o pstragach i patrze na co lowicie ale czasem ciezko tak po zdjeciu okreslic....

Jako ze jestem z podkarpacia to chcialbym zapytac czy znacie jakeis ciekawe miejsca gdzies w okolicy

Czy warto sie wybrac np na san w okolice sanoka?

Mam jeszcze jedno pytanie, nigdy nie wyjezdzalem daleko poza moje miasto a teraz mam zamiar powedkowac gdzies dalej i tu rodzi sie pytanie czy majac oplacone wszystkie skladki w moim kole moge jezdzic po polsce i lowic gdzie popadnie?:D

z gory przepraszam jesli umiescilem ten temat w zlym dziale

pozdraiwiam ;)

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Cześć Paraka co do miejsc i jak to ci nie pomogę bo sam jestem zielony. Ja jadę na zlot i tam mam nadzieję się coś podpatrzyć i nauczyć od tych najlepszych. Jeśli jedziesz to też będziesz miał taką okazję. Co do łowienia gdzie chcesz to nie jest tak jak myślisz w ksiązeczce powinna być pieczątka jakich wód dotyczy i jakich okręgów pozdrawiam

• 0

no właśnie nie:) chyba, że na podstawie porozumień, a i tak nie wszędzie.

a w którym kole płacisz składki?

kiedyś zdaje się była jakaś opłata ogólnopolska ale nie wiem czy to jeszcze funkcjonuje

w rzeszowie ale ktore to jest to nie pamietam a nie chce sklamac Embarassed

• 0

w rzeszowskim nie daja zadnej pieczątki :D ale jest jakas mapka czy coś.

ja mieszkam w Wawie, studiuje w Rzeszowie, a składki płacę w Lublinie bo to mi się najbardziej opłaca :D

ale wróćmy do pstrągów:)

jeśli chodzi o San to musisz zapłacić...

w okolicach Rzeszowa możesz szukać pstrągów na Strugu, jakiś czas temu kropki tam były w tym roku nie słyszałem.

możemy się kiedyś wybrać. szczerze to próbowałem tylko w nizinnym odcinku tej rzeki.

poza tym nie wiem gdzie szukać kropków w okolicach. sam jestem ciekaw :D

• 0

Z czym się zaczaić??

Jeśli chodzi o przynęty to według mnie najlepiej skutkują małe obrotówki w kropeczki, oraz wobki takie ok. 5cm w kolorze naturalnym (np. Salmo Minnow, kolor T). Na sanie w Sanoku ponoć są jakieś pstrągi ale osobiście nie widziałem żadnego :unsure: No ale już w Postołowie to można połapać :mellow:

A i jeszcze jedno, polecam używać żyłek nie grubszych niż 0.18, im żyłka cieńsza tym większa frajda z łowienia :lol:

Pozdro

Rivera

• 0

Z czym się zaczaić??

Jeśli chodzi o przynęty to według mnie najlepiej skutkują małe obrotówki w kropeczki, oraz wobki takie ok. 5cm w kolorze naturalnym (np. Salmo Minnow, kolor T). Na sanie w Sanoku ponoć są jakieś pstrągi ale osobiście nie widziałem żadnego :unsure: No ale już w Postołowie to można połapać :mellow:

A i jeszcze jedno, polecam używać żyłek nie grubszych niż 0.18, im żyłka cieńsza tym większa frajda z łowienia :lol:

Pozdro

Rivera

o cos takiego mi chodzilo:P

a wiesz cos moze o lowisku specjalnym na sanie? to co jest za solina, dzien lowienia 70 zl no ale moze warto?:D