Krzysiek Dmyszewicz Opublikowano 26 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 Sporządziłem diagram wyboru kija muchowego na lipienia. W lewym górnym rogu mamy kije do suchej muchy, w prawym dolnym kije do mokrej muchy i dalekiej nimfy. Życzę owocnych przemyśleń Pozdrawiam serdecznieKrzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 26 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 Ja to bym jeszcze skreslil /czech i obstal przy polish. Prawie ta metoda nie lapie, ale jakos mnie to drazni, ze przylgnela do niej taka nazwa i staram sie popularyzowac wsrod znajomych brytoli i amerykancow poprawna wersje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 Bardzo fajne obydwa posty!!!!lukomat,- ja robie to samo tym trudniejsze jest to, że niemcy "w duzym uogólnieniu 90% napotkanych" łowią na jedną nimfę z pływającym sznurem z tonącą jak kamień końcówką lub 10g kawałkiem ołowiu na konicznym Jak w ubieglym roku zapytałem na targach jakiegoś mistrza od muchy, czy na opisywanym przez niego łowisku wolno łowić na dwie muchy to mi odpowiedział,- a na dwa woblery umiesz pan łowić ?..... Wiec już go wiecej nie klopotałem pytaniami :lol: co wiecej inni słuchacze śmiali sie w niebogłosy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Kowalski Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 Bardzo fajne obydwa posty!!!!lukomat,- ja robie to samo tym trudniejsze jest to, że niemcy "w duzym uogólnieniu 90% napotkanych" łowią na jedną nimfę z pływającym sznurem z tonącą jak kamień końcówką lub 10g kawałkiem ołowiu na konicznym Jak w ubieglym roku zapytałem na targach jakiegoś mistrza od muchy, czy na opisywanym przez niego łowisku wolno łowić na dwie muchy to mi odpowiedział,- a na dwa woblery umiesz pan łowić ?..... Wiec już go wiecej nie klopotałem pytaniami :lol: co wiecej inni słuchacze śmiali sie w niebogłosy. Już od dawna przypuszczałem, że fałszywe są twierdzenia jakoby kolebką wędkarstwa muchowego były wyspy Brytyjskie. A to przecie NIEMCY ... Niemcy są kolebką, piką i awangardą wędkarstwa muchowego, a nie te jakieś nieznane nikomu Szkocje, Irlandie czy Anglie, gdzie od wieków i aż do dziś łowi się na trzy muchy, a nawet na cztery ... ;-) Pozdrawiam serdecznie Jerzy Kowalski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 Tych technicznych i sprzętowych również "fanaberii" jest tu wiecej, nieraz usmiać się do rozpuku można...A "mistrzów" spinningu i muchy jeszcze wiecej wiec siedzę sobie cichutko, niepytany gęby nie otwieram i łowie...Bardzo to przyjemne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid_ Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 Dla pstrąga ten diagram będzie podobny, tylko oczko lub dwa w górę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 25 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 troche bardziej skomplikowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marszal Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 A ja lubię łowić na jedną muchę metodą dalekiej nimfy, czasami również używam sznura pływającego z tonącą końcówką. Jest dostatecznie skutecznie, klasycznie i przyjemnie - muchowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi