Skocz do zawartości

Odra - zatrucie 2022

marcinc

Rekomendowane odpowiedzi

• Like 1

Prośba do administratorów i członków grupy. Pisze takie wiadomości do znajomych, portali informacyjnych służb i gdzie tylko się da. Bo tylko w  jedności siła. To co się stało to tragedia a w mediach cisza. 

Witam,

dlaczego nic nie wspominacie na temat prawdopodobnego zatrucia rzeki Odry?

Nie informujecie społeczeństwa o fakcie wyławiania martwych ryb w ilościach liczonych w tonach?

Dlaczego nie ostrzegacie ludzi by nie kompali się w Odrze i nie wpuszczali do niej swoich czworonogów bo grozi im to zatruciem. 

Bardzo dużo zdjęć i informacji znajdziecie na Facebooku na profilu Rzeka Odra, która liczy ponad 18000 członków. 

Tego typu informacje pojawiają się tylko w małych lokalnych mediach a nie jest to błacha sprawa. 

Za chwilę ten cały syf wpadnie do Bałtyku a mamy okres wakacyjny. 

Pozdrawiam i proszę o interwencję.

• Like 1

Skoro już na 99% wiadomo ze do skażenia doprowadził związek o nazwie mezytylen i skażenie rozpoczęło się mniej więcej od wsi Lipki to może szanowne organy powinny się zastanowić do czego jest wykorzystywany lub kiedy powstaje jako skutek uboczny… jak szybko dochodzi do skarżenia i już łatwo można ustalić w jakiej odległości szukać winnego… szybka filtracja profili firm z tego typu działalnością w wytypowanym obszarze i trafiony. Mieszkam przy ujściu Nysy do Odry, do lipek jest rzeka około 20 km. W okolicach ujścia tego typu rzeczy się nie wydarzyły. Naprawdę nie trudno znaleźć podejrzanych i przeprowadzić weryfikacje!

Chociaż przed chwila rozmawiałem ze znajomym i podejrzewają ze jest to długofalowe skarżenie tym co od wczesnej wiosny dzieje się w kanale gliwickim…

Edytowane przez elvis
  • Like 3

Dramat... 

Syf pewnie już dopłynął do granicy...zobaczymy jaka będzie reakcja naszych sąsiadów. 

Już zauważyli: https://oderwelle.de/zwischenfall-in-polen-hunderte-tote-fische-in-der-oder/?fbclid=IwAR3nO7kwvuTPD_pOpRKo3UOgkRd0Xi21YfLYjlByQ64gPb_LOy5cZfCWhxg

mam nadzieję, że podejdą do tego jak do padania ryb na Rugi, sztaby kryzysowe pełno służb.   

Szanowni koledzy współczuję Wam w takiej sytuacji ale jak się dowiedziałem to powiem tak chodź detektywem nie jestem to ten cały mezytylen można nabyć za 1412pln za 2.5 L. Firma Pol-aura ma min. oddział w Zabrzu. Z tamtad do kanału Gliwickiego daleko nie jest a potem kanał idzie do Odry (tak na szybko przejrzałem mapę gdyż nie znam tych okolic. Może by szanowne służby sprawdziły kto w ostatnim czasie nabył owa substancje lub coś pójść tym tropem. Albo ktoś chciał zutylizowac owa substancje w rzece.

• Like 2

Właśnie "life" w TV pan Deca, prezes wód polskich powiedział, że poprzez PZW miałby być wprowadzony zakaz połowu ryb przez wędkarzy w rzece Odrze, w celu ochrony pozostałych ryb żyjących w rzece Odrze !!!  :)

A ja mam nadzieję, że zażądają odszkodowania od truciciela ,takiego, że już nawet nie pomyśli o tym.

Kto niby zażąda - my, czyli PZW?! Shitstorm to i owszem! Myśmy są od trzaskania.. w sieci i wodzie  :)

• Like 1

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/ekohydrolog-o-odrze-nie-przypominam-sobie-u-nas-katastrofy-o-takim-zasiegu/8q9hymd,79cfc278

Nikt nic nie wie. Ani czym, ani zakres....wody polskie na totalnym luzie. Słabo to wygląda, a jakie ryby padły, o rety!

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...