Skocz do zawartości

Odra - zatrucie 2022

marcinc

Rekomendowane odpowiedzi

U nas w okręgu jak Wody Polskie zniszczyly tarło pstrąga odkręcając kurek z woda, to PZxW bawet do sądu z tym nie poszedł, bo po co skoro za rok naiwniacy z własnych kieszeni i tak za tą fuszerke zapłacą!!

Proponuję na najbliższych wyborach zmienić władzę w okręgu.

• Like 2

A ja bym na prawdę wolał wspólnie zastanowić się nad wyrażonymi przeze mnie wątpliwościami we wcześniejszym poście niż prowadzić jałową dyskusję z gatunku "wszyscy na świecie to ch..je a najbardziej PZW"...

Może ktoś ma jakąś wiedze, doświadczenia czy pomysł?

Edytowane przez DanekM
  • Like 2

A ja bym na prawdę wolał wspólnie zastanowić się nad wyrażonymi przeze mnie wątpliwościami we wcześniejszym poście niż prowadzić jałową dyskusję z gatunku "wszyscy na świecie to ch..je a najbardziej PZW"...

Może ktoś ma jakąś wiedze, doświadczenia czy pomysł?

Może przekleństwo wrocławskiego odcinka uratowało ryby w rzece - jazy? Może wystarczająco natleniły wodę aby ryby przetrwały ten dramat?

• Like 1

Może przekleństwo wrocławskiego odcinka uratowało ryby w rzece - jazy? Może wystarczająco natleniły wodę aby ryby przetrwały ten dramat?

Tylko wg badań woda była wyjątkowo mocno natleniona przez reakcję chemiczną, wiec efekt jazów raczej by sprawę pogorszył.

• Like 1

Tylko wg badań woda była wyjątkowo mocno natleniona przez reakcję chemiczną, wiec efekt jazów raczej by sprawę pogorszył.

Skoro związek uwalniał tlen z wody to całkiem prawdopodobne że na dolnym odcinku go zupełnie zabrakło. W Oławie najwięcej z kanału żeglugowego zebrali śniętych ryb.

W piątek popołudniu będę w Bielinku i Osinowie... już się boję. 

Oby woda z Warty pomogła. 

Lepiej zostań w domu, byłem dzisiaj wszystko wygląda tak jak w górze. Martwa rzeka, setki martwych ryb, i to nie spływających z prądem tylko umierających ryb pływających do góry brzuchem pod powierzchnią. To przyszło na bielinek dopiero dzisiaj w nocy, ta trująca fala trwa co najmniej dwa dni we wtorek pojawiła się na Kostrzynie i płynie tam nadal po dziś dzień.

Naoglądałem się już filmów i zdjęć ale skala zniszczenia trafiła do mnie dopiero jak ujrzałem to na własne oczy. Zdycha wszystko łącznie z bobrami, małżami i innymi żyjątkami.

Nawet jakby w wodzie zabrakło tlenu to nie zdychały by ku... bobry.

Edytowane przez Wojciech_B
  • Like 1

Skoro związek uwalniał tlen z wody to całkiem prawdopodobne że na dolnym odcinku go zupełnie zabrakło. W Oławie najwięcej z kanału żeglugowego zebrali śniętych ryb.

Pytanie jeśli tak by było, czy wchodził w reakcję z tlenem rozpuszczonym czy z związanym jako cząsteczka (wszak woda to przecież wodór i tlen - H2O).

W mojej ocenie bardzie prawdopodobnym jest że reakcja była z tlenem cząsteczkowym. Co powodowało właśnie efekt wzbogacenia o dodatkowy rozpuszczony tlen wody. Swoisty efekt wody utlenionej, choć to oczywiście nie to samo. A wodór, cóż, wytrąca się w sposób niezauważalny i nie oznaczalny.

To co pisze @Wojciech_B o bobrach. Kuźwa, we Wrocku nie zdychały....

Tu jeszcze link do artykułu, choć oczywiście niskiej merytorycznej jakości, ale co nieco jest.

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/zrodla-onetu-za-skazenie-odry-moga-odpowiadac-zaklady-przemyslowe/whn2p6x,79cfc278

Edytowane przez DanekM
  • Like 1

Panowie a może zrobić zbiórkę wyznaczyć nagrodę za wskazanie winnych, ( ja sam dam Zygmunta I Starego) albo będzie zawężone grono podejrzanych i wtedy sprawę skierować do sądu . Wiadomo że skoro skala skażenia jest tak duża to nikt do Odry nie wrzucił 0.5 L  butelki Runndapu czy jakiejś innej chemii . To musi być grubsza sprawa . A czy ktoś ma info co na to Pan Henryk Kowalczyk i jego ministerstwo ???

• Like 2

To co pisze @Wojciech_B o bobrach. Kuźwa, we Wrocku nie zdychały....

We Wrocławiu bieda-grunciarze non stop zabierają ryby do żarcia. Nawet klenie i bolenie. Przedwczoraj, wczoraj, dziś pewnie też. Nie na darmo funkcjonuje określenie Twierdza Wrocław - mocne zawodniki !  :D Mam nadzieję, że w końcu dostaną chociaż sraki za takie mordowanie wszystkich ryb !!! Bo z pewnością nie przestaną ich zabierać i zżerać. 

Edytowane przez Erin
  • Like 2

W całej tej katastrofie zastanawia mnie kilka faktów.

Otóż ryby zaczęły zdychać w okolicy Lipek, to jest powyżej wspomnianego oławskiego Jack-Polu. Pomór z jakiegoś powodu nie wystąpił w samym Wrocławiu i sporo kilometrów poniżej. Dopiero od powiedzmy Ścinawy słychać o martwych rybach. Jest to dla mnie ze wszech miar zastanawiające. Jak to możliwe?

Czy wrocławski odcinek jest tak bezrybny że nie miało co zdechnąć? Czy z uwagi na sporą głębokość i powolny nurt trucizna płynęła powierzchnią i nie mieszała sie z wodą przy dnie? Co z tamami i rybami powierzchniowymi - powinno być biało od uklei. Czy ktoś się podpiął pod aferę i to, że już kogoś przecież oskarżono, udowodniono mu winę i zlinczowano i wypuścił swoją bombę po cichu?

Dziwna sprawa, ale coś mi sie tu nie klei.

Dziś rowerkiem sprawdziłem cały odcinek od śluzy w Golczowicach do ujścia Nysy Kłodzkiej do Odry… nie zauważyłem nic dziwnego na tym odcinku. Miejscowi wędkarze o katastrofie nie wiedza nic, tylko niektórzy coś czytali w internecie…

• Like 3

We Wrocławiu bieda-grunciarze non stop zabierają ryby do żarcia. Nawet klenie i bolenie. Przedwczoraj, wczoraj, dziś pewnie też. Nie na darmo funkcjonuje określenie Twierdza Wrocław - mocne zawodniki !  :D Mam nadzieję, że w końcu dostaną chociaż sraki za takie mordowanie wszystkich ryb !!! Bo z pewnością nie przestaną ich zabierać i zżerać.

No i wykradałem zazdrośniku

Wprowadzono zakaz do 30ego. Także ryby będą miały trochę spokoju

No i wykradałem zazdrośniku

Wprowadzono zakaz do 30ego. Także ryby będą miały trochę spokoju

Nie wiem co tam wykradałeś.  :D Kto by jednak przypuszczał, że powstanie w końcu dolnośląski "No Kill" !  :D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...