Skocz do zawartości

Odra - zatrucie 2022

marcinc

Rekomendowane odpowiedzi

Dziwne to trochę.

Byłem w zeszły piątek wieczorem nad Odrą zobaczyć co się dzieje jak znajomy powiedział że smród straszny i nic nie bierze z białoryb.

Widać było drobną rybkę, widać było że coś ją gania przy brzegach.

Złapałem sandacza około 60cm jeden spadł i były brania.

Nie widziałem żadnej zdechłej rybki.

Odcinek niedaleko Malczyc.

• Like 1

Dziwne to trochę.

Byłem w zeszły piątek wieczorem nad Odrą zobaczyć co się dzieje jak znajomy powiedział że smród straszny i nic nie bierze z białoryb.

Widać było drobną rybkę, widać było że coś ją gania przy brzegach.

Złapałem sandacza około 60cm jeden spadł i były brania.

Nie widziałem żadnej zdechłej rybki.

Odcinek niedaleko Malczyc.

Chyba do zatrucia doszło w dół Odry od Malczyc dlatego tam się nic nie dzieje. 

Chyba do zatrucia doszło w dół Odry od Malczyc dlatego tam się nic nie dzieje.

Polecam otworzyć mapę. Zaczęło się od Lipek czyli powyżej Oławy. A wcześniej trupy płynęły z Kanału Gliwickiego. A Malczyce są więcej niż 100km niżej. A lubuska Odra jeszcze niżej...

• Like 2

Mam 45 lat. Od dziecka mieszkam nad tą RZEKĄ. Wędkuje odkąd sięgam pamięcią. Dziś byłem pierwszy raz nad wodą od 2 tygodni. To co zobaczyłem roz....ło mnie. Ludzie winni tej tragedii powinni ponieść jak najsurowsze konsekwencje-łacznie z przepadkiem ich majątku i kara pozbawienia wolności. Straszne ????

Tragedia się stała.  Niemcy niby wykryli rtęć. Może i tak. Jednak czy jest to rzeczywiście prawda !? Szkoda, że nie ma niezależnego laboratorium. 

Może też być taka sytuacja, że zatrucie rzeczywiście było w okolicach Oławy, jednak "inni" poniżej Oławy również mogli skorzystać z okazji i dodać "coś od siebie". Jak choćby w lubuskim. 

Edytowane przez Latająca Ryba
  • Like 1

Rano byłem na "SUMowskim" odcinku Odry w Szczecinie i na razie wygląda w porządku... śniętych ryb nie widziałem, drobnica jest, bolenie gryzły jak zwykle, oby to cholerstwo straciło na sile... :(

Zapytam Ciebie o kolor wody jest już koloru brunatnego jak z jakiegoś torfowiska? Osad jakiś na wodzie się unosi?

Rano byłem na "SUMowskim" odcinku Odry w Szczecinie i na razie wygląda w porządku... śniętych ryb nie widziałem, drobnica jest, bolenie gryzły jak zwykle, oby to cholerstwo straciło na sile...  :(

Jeszcze dotrze, wczoraj rano dopiero dotarło na bielinek wieczorem już krajnik. Zakładam dzisiaj będzie Widuchowa i Gryfino. Jutro lub pojutrze centrum Szczecina 

Wczoraj  w  TVN  dyskusja  na  omawiany  temat . Pani prezes  PZW  mówi , cytuję   : " wiadomym  jest  , że  w piątki   po  15.30  kiedy wszelkie  instytucje  kończą  pracę  następują   zrzuty nieczystości    do  rzek   ..."

Pan z Inspektoratu  Ochrony Środowiska  cytuję   ;" zrobiliśmy wszystko  ,co  jest/było    możliwe  w  tej sprawie  ".....

A  faktem  jest  , ze  to wędkarze  jako pierwsi   ruszyli na pomoc   w oczyszczaniu  rzeki   ze śniętych  ryb  , dołączyli strażacy  , samorządy  ze swoimi służbami  .....

• Like 1

Fotki jakie zrobiłem...dramat. Sandacze pod metr i powyżej, brzany od 60 do 85cm bolenie do 90cm masakra. Widać jak ta ryba walczy o życie ale za duże skażenie wody i nie może sobie z tym poradzić. Najgorsze w tym wszystkim że widać jak ryby się męczą a nie jesteś w stanie nic zrobię. W dwie godziny wyłowiliśmy ponad tonę śniętych ryb. Zabili Odrę nie tylko ryby zdychają, raki,małże i różne stworzenia wodne...

post-70841-0-34378300-1660286376_thumb.jpg

post-70841-0-16188200-1660286409_thumb.jpg

post-70841-0-89398300-1660286419_thumb.jpg

post-70841-0-91838000-1660286434_thumb.jpg

post-70841-0-46187800-1660286477_thumb.jpg

post-70841-0-94698900-1660287061_thumb.jpg

• Like 3

Łowiąc najczęściej nad mazowiecką/warszawską Wisłą, zawsze zazdrościłem rybności nad Odrą.

Po obejrzeniu skali zjawiska (zasięg, ilość padniętych, dużych ryb, także ssaków i ptaków), nie wiem co powiedzieć.

Niedawno w Warszawie doświadczalismy masowego śniecia ryb po jednej z burz i spływie jakiegoś cholernego ustrojstwa do Wisły (widzialem kilkaset padniętych ryb, to już budziło grozę). NA ODRZE SYTUACJA JEST NIEPORÓWNYWALNA.

A przecież nie wiadomo jeszcze jak olbrzymie straty kryją się pod wodą (oprócz ryb będą to m.in. małże, inne mięczaki, raki, zooplankton, itd.)? Niektóre z ryb tego co wiedziałem, były ponadgryzane, więc zapewne przeniesie się to na inne organizmy wyżej w hierarchii łańcucha pokarmowego...

Masakra, szczerze współczuję zwłaszcza Kolegom po kiju z regionów dotkniętych tą katastrofą...

Że takie rzeczy mają miejsce w XXI w., gdzie tyle pieniędzy transferuje się właśnie ma ochronę naturalnego środowiska? Niepojęte...

• Like 1

Mieszkam kilkadziesiąt km od Odry, ale jak patrzę na zdjęcia padłych ryb i tego całego syfu, to scyzoryk mi się w kieszeni otwiera jak pomyślę o tym debilu, który bezmyślnie wpuścił to do rzeki. Mam nadzieję, że zostanie udupiony i zapłaci za to co zrobił. Teraz pytanie, jak to wszystko zostanie "posprzątane" ile czasu potrzeba na to, żeby rzeka i okoliczne stworzenia się odrodziły i czy ten syf nie będzie zalegał tam na lata ?

Mieszkam kilkadziesiąt km od Odry, ale jak patrzę na zdjęcia padłych ryb i tego całego syfu, to scyzoryk mi się w kieszeni otwiera jak pomyślę o tym debilu, który bezmyślnie wpuścił to do rzeki. Mam nadzieję, że zostanie udupiony i zapłaci za to co zrobił. Teraz pytanie, jak to wszystko zostanie "posprzątane" ile czasu potrzeba na to, żeby rzeka i okoliczne stworzenia się odrodziły i czy ten syf nie będzie zalegał tam na lata ?

To jest doktorant zajmujący się sprawami  zwiazanymi ze środowiskiem wodnym, jego film wyjaśnia sporo:

Prosiłbym wszystkich o zainteresowanie się petycją o odwołanie prezesa WP:

https://naszademokracja.pl/petitions/apel-o-natychmiastowe-odwolanie-prezesa-wod-polskich

• Like 2

Koledzy proszę o informację jak wygląda sytuacja od Lubiąża do ujścia Baryczy w okolicy Szlichtyngowa/Klucze.

W porównaniu do tego co działo się pow. Wrocławia i poniżej Głogowa to coś przeżyło. Gówno spłynęło po deszczu razem z falą dla barek i szybko spłyneło. Nie wiadomo ile trupów zabrała woda ale brzegi czyste. Woda mętna Ale już nie śmierdzi jak 2 tygodnie temu. Szkoda ze drugiej fali nie puścili może by pomogło na dole, ale trzymają wodę pow Brzegu Dolnego.

• Like 1

Patrząc na to jak często w lasach pojawiają się porzucone naczepy z chemikaliami śmiem twierdzić, że coś podobnego mogło się odbyć tutaj :(

Pewnie jakiś kretyn podjechał cysterną i zlał poważną chemię. Winnego zapewne będzie ciężko wskazać.

Wierzyć mi się nie chce, że to jakaś firma, która znajduję się nad Odrą.

Trzeba mieć tylko nadzieję, że ta wspaniała, rybna rzeka jakoś sobie poradzi i szybko stanie na nogi.

Szkoda tych wszystkich biednych stworzeń, co one winne?

A nasze urzędy i instytucje od zawsze były nieudolne.

Siedzi tam masa niekompetentnych ludzi, którzy nie znają się na przepisach, nawet nie wiedzą za co są odpowiedzialni, co mogę, a czego nie itd.

• Like 8

Patrząc na to jak często w lasach pojawiają się porzucone naczepy z chemikaliami śmiem twierdzić, że coś podobnego mogło się odbyć tutaj :(

Pewnie jakiś kretyn podjechał cysterną i zlał poważną chemię. Winnego zapewne będzie ciężko wskazać.

Wierzyć mi się nie chce, że to jakaś firma, która znajduję się nad Odrą.

Trzeba mieć tylko nadzieję, że ta wspaniała, rybna rzeka jakoś sobie poradzi i szybko stanie na nogi.

Szkoda tych wszystkich biednych stworzeń, co one winne?

A nasze urzędy i instytucje od zawsze były nieudolne.

Siedzi tam masa niekompetentnych ludzi, którzy nie znają się na przepisach, nawet nie wiedzą za co są odpowiedzialni, co mogę, a czego nie itd.

W sam punkt !

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...