samwieszkto Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Niedawno dopytywałem się o Abu LTX i MGX z myślą o zastosowaniu do ultralighta. Po burzliwej dyskusji jak zwykle okazało się że praktycznie nie ma rozsądnej alternatywy dla Shimano Cu51e + Avail. Teraz chciałbym się dopytać jeszcze o rzecz następującą :Jakie są dostępne multiplikatory do ultralighta ( 2.5 - 3g. + ) z zabudowanym hamulcem DC ? i co o nich powiecie ? I nie odsyłajcie mnie do artykułów sprzed 3 lat , bo je czytałem. Nawiasem mówiąc nie znalazłem trzeciej części artykułu Remka o Cadrifie DCMoże ktoś mi podeśle linka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamesty Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 http://www.japantackle.com/Shimano/Shimano_ConquestDC09.htm http://www.japantackle.com/Shimano/Shimano_Cardiff50SDC.htm Masz tutaj dwa linki ;] . Ten pierwszy jest nowszy i ma terkotkę. haczyk jest taki że łatwiej się rzuca przy dużym wietrze/ pod wiatr itp. Przy normalnym użytkowaniu to bez znaczenia. Wszystko zależy od kija i umiejętności . Shimano Cu51e + Avail do najlepsze powiązanie ceny do jakości . Multiki z DC to już taka półka jeśli chodzi i deign. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samwieszkto Opublikowano 27 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Właśnie dla tego pytam o DC bo te lekkie przynęty są bardzo podatne na podmuchy wiatru. Często też zdaża mi się łowić o brzasku lub wieczorem , czy nawet w nocy ; wtedy kontrola nad rzutem przynęty jest utrudniona i łatwo o brodę. Jednak nie sprawdziłem ile te maszynki kosztują. Dopiero teraz otworzyły mi się oczy . Kupując multik do XUL nie chciałbym przekroczyć znacznie ceny Cu51 z Availem. Powiedzmy 300$ max. Inna sprawa że celowałbym też raczej w niski profil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Jednak nie sprawdziłem ile te maszynki kosztują. Dopiero teraz otworzyły mi się oczy . Kupując multik do XUL nie chciałbym przekroczyć znacznie ceny Cu51 z Availem. Powiedzmy 300$ max. Na prawdę nie ma alternatywy dla cu51 z availem w tym przedziale cenowym, nic od ostatniej dyskusji się nie zmieniło Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Czasem się zastanawiam, czy takie shimano, daiwa, abu naprawdę nie widzą potrzeby żeby zrobić popularny model młynka z lekką wersją szpuli. Przy takim nakładzie jakim dysponują, położyli by cały avail, ZPI i innych razem wziętych, bez większego wysiłku. Gdzie tu sens, żeby dawać zarabiać konkurencji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Dają podziałać ludkom, a jednocześnie kreują kultowość produktu.Bo skoro aż robią tjuningowane części do niego to znaczy musi być zajebisty, niczym golf trójka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Problem polega na tym, że tylko w Polsce wykształciła się dłubanina i używanie tak małych i lekkich przynęt z castem. Kto w tzw. wielkim świecie łowi ryby na 2gr okruszki? Wielkie firmy mają swój rynek gdzieś indziej a taki nasz rynek mają gdzieś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Co to za przynęta dwa gramy, przez sitko przeleci... Moje nimfy na brzanę są większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Czasem się zastanawiam, czy takie shimano, daiwa, abu naprawdę nie widzą potrzeby żeby zrobić popularny model młynka z lekką wersją szpuli. Przy takim nakładzie jakim dysponują, położyli by cały avail, ZPI i innych razem wziętych, bez większego wysiłku. Gdzie tu sens, żeby dawać zarabiać konkurencji? witam!właśnie pokazał się seryjne shimano aldebaran BSF , abu revo LTX i daiwa T3 air z bardzo lekkimi i płytkimi szpulkami. w T3 szpulka jest chyba nawet lżejsza od availa.pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Ale to nie ta półka cenowa. Miałem na myśli raczej coś w rodzaju fabrycznej citici z lekką szpulą, albo kultowy set cu50 + avail. Poczciwa sprawdzona konstrukcja + lekka szpula, bez masochizmu tuningu wizulanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 revo można zanabyc poniżej 400USD, to już chyba nieźle. takiej citicy, raczej się nie doczekamy. zbyt mały rynek. te wynalazki to i tak głównie są na rynek japoński, ich na to stać bez problemu i patrząc na 1.5g woblerki duela czy też nieobciążone jigi na bassy na pewno sie przydają. amerykanie nie muszą ( a to głowny rynek ). mają tyle dużych ryb że nie potrzebują ich łuskać mini woblerkami.pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofik Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 @peresada- mam wrażenie że nie chodzi wcale o wielkość ryb,a o mentalność. Polacy chodzą po ryby,amerykanie na ryby,z resztą pół świata tak samo jak amerykanie. pozostali idą po mięso lub zapunktować przed samym sobą i wtedy zaczyna się dramat wklejanek czy multików co dadzą radę jedno gramowym przynętom.Z castingiem jest jak z internetem,jest dla wszystkich,ale nie dla każdego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 28 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 Niekoniecznie przy multi UL i płytkich szpulkach Avail chodzi o łowienie na paprochy.Ostatnio łowiłem Jaśki na Daiwę Z+szpula RCS która jest mniej więcej wielkości Ryogi 2020 tyle że w niskim profilu.Da się i wobki 5gramowe zasuwają ok.30metrów.Chronarch 51E z fabryczną szpulką radzi sobie podobnie z 3gramowym wobkiem.Czasem brakuje tego dystansu i od tego są płytkie szpulki itd.3gramowym wabiem można śmignąć bardzo przyzwoicie,porównywalnie do spina.Co do łowienia na mini przynęty to u mnie jest ono pozbawione sensu.Siadają kluski po 10-15cm.Jedynie na zimowe Klenie i Jazie jest to dobre posunięcie ale przy tak małych i lekkich wobkach 0,8-1,2g żaden avail nie pomoże.Chyba że ktoś lubi zaklinać rzeczywistość i się z tym męczyć.Najlepsze combo to tak jak koledzy pow.pisali CU51E,Chronarch51E+avail.T3 Air kusi ale jakoś Daiwie nie ufam z tymi ich multikami UL.Miałem Presso-praca jak młynek do pieprzu,nowa Pixy-totalna kompromitacja zarówno praca jak i możliwości rzutowe.Podobno po do dokupieniu do niej szpulki tuningowej za ok.6stówek da się tym łowić.Alphas Finesse Custom spoko multi ale daleko mu do możliwości CU51e+Avail. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samwieszkto Opublikowano 28 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 Zainteresowało mnie to co pisze Tomy o Chronarchu 51e. Jeżeli ten multik faktycznie jest taki zdolny to wystarczyłby mi nawet bez tuningu. Czy mogę prosić o więcej opini o Chronarchu ? Ok. Parę linijek niżej znalazłem wątek Tomyego o tym Chronarchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 28 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 Zainteresowało mnie to co pisze Tomy o Chronarchu 51e. Jeżeli ten multik faktycznie jest taki zdolny to wystarczyłby mi nawet bez tuningu. Czy mogę prosić o więcej opini o Chronarchu ? Ok. Parę linijek niżej znalazłem wątek Tomyego o tym Chronarchu. Jack masz do mnie blisko.Zapraszam sam spróbujesz i ocenisz czy to jest to.Porzucasz ocenisz,kupisz bez problemu w FM też rzut beretem.Numer do mnie masz na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piatras Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 (edytowane) Niewierze w UL z DC, bo magneticzny rotor psuje wagą szpulki Edytowane 2 Października 2012 przez piatras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 yyyyyy, ale co ma magnetyk do DC... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamesty Opublikowano 3 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Niewierze w UL z DC, bo magneticzny rotor psuje wagą szpulki Wiesz co każdy system ma swoje zalety o wady. To tak jak porównywać syrenkę do mercedesa. W obu kółka się kręcą ale.........Jest dużo ludzi co łowią z DC w UL bo tak im pasuje; bo mają kasę na to; bo to fajowe. Można by wymieniać. Ja sam mam różne multiki w tym kilka z DC i mają u mnie dożywocie. Pytanko czy używałeś może CC 51 DC lub Cardiff DC ???????????? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samwieszkto Opublikowano 4 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 K...wa. Nic tu nie działa jak trzeba. @Tomy. Mój nr. 505857264 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piatras Opublikowano 6 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 (edytowane) ...czy używałeś może CC 51 DC lub Cardiff DC ???????????? No to niestety, a ile wazy spulka ktorego z nich..? Nadal pracuje z CORE101(full bronze &full bearing) +yumeya&kopia magavaila A "hypnotic sound" razem nie straszi ryby..? Edytowane 6 Października 2012 przez piatras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piatras Opublikowano 6 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 yyyyyy, ale co ma magnetyk do DC...No to na osi spuli DC kręci sie solidny magnes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 7 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 i co dalej z tego powodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piatras Opublikowano 7 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 Co, co i nic... trzeba się od nowu uczyć http://vlad.mi.ru/txt/spool/spool.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 8 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 To pewnie jakiś interesujący artykuł, niestety translator tak to kaleczy że nie idzie się rozczytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piatras Opublikowano 8 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 (edytowane) No to prawie jasne - w grafiku: wertikal - dlugosc rzutu, horizont - waga przynety, no i galezie to wg. wagi spuli z linką To jest teoreticzny model zarzutu, bez oporu powietrza, stywnosci linki Edytowane 8 Października 2012 przez piatras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi