Skocz do zawartości
  • 0

opłaty celne i podatki za rzeczy ze Stanów

saalar

Pytanie

Jak w temacie, potrzebne informacje na temat taxu jaki kasuje polski urząd przy zakupie sprzetu wedkarskiego i turystycznego ze USA. Nie mam na myśli omijania opłat poniewaz wiem że czasami nie da rady a szczególnie w przypadku gdy paczka idzie USPSem. chciałbym wiedziec jak mnie policzą jeżeli wartość będzie około $300.

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dolicz sobie do wartości zakupu wartość przesyłki (shippment) a potem od całości 27% i dodaj. Mniej wiecej tyle Cie wyniesie.

A wszystkim Wujkom Dobra Rada przypomina z góry że forum jest czytane przez bardzo szerokie grono odbiorców, w tym pracowników rozmaitych służb i instytucji, celników równiez. Tak na wszelki wypadek przypominam oczywiście

• 0

Oni już nie czytają, bo teraz trzepią wszystko jak leci. Jak tylko coś się nie mieści w kwocie granicznej to jest sprawdzane. @saalar, Vat i cło są naliczane wg tabeli taryf celnych, które znajdziesz na pewno na stronie lokalnego urzędu. Są tam wyszczególnione towary oraz jakie cło i jaki VAT i kiedy. :D

• 0

Wyszło mi w tym przeliczniku , że do Polski za ten sam przedmiot kosztuje 50dolców więcej niż do Holandii. :huh:

a to pewnie sie zgadza bo u nas tanie i przyjazne panstwo....a i taki nasz celnik z trzy razy wiecej zarabia jak ten z niderlandow :lol: wiec trza kase gdzies znalesc :wacko:

• 0

A ja tam ostatnio sprowadzałem sobie nóż Ka-Bar ze stanów za jakieś 90 UDS i nie płaciłem cła ??

Sam już nie wiem jak to jest? Przymieżam się do sprowadzenia Penna Battle 5000 bo jest kolosalna różnica w cenie.

W stanach jakieś 85 USD z przesyłką ( około 300zł ) u nas w sklepie 470 zł.

Nie ma tylko dodatkowej szpuli ale to mi zupełnie nie przeszkadza i tak bedzie tylko do jednego wykorzystywany :)

Edytowane przez Pszemo

• 0

A ja mam takie pytanie, przy okazji, może ktoś zna sprawę. Jest przesyłka, która przyjdzie do PL z Chin, będzie szło pocztą. Przedmiot-urządzenie bezpośrednio od producenta, wykonany na zamówienie jako próbka. Wartość jest nieznana, bo manufaktura wysyła to do zaopiniowania i potem będzie negocjacja ceny zależna od ilość sztuk. Oni to opisali, że jest to próbka prototypowa czy jakoś tak. Co się stanie jak UC przyśle zapytanie o wartość? Bo za to nawet nie było płacone.

• 0

A ja mam takie pytanie, przy okazji, może ktoś zna sprawę. Jest przesyłka, która przyjdzie do PL z Chin, będzie szło pocztą. Przedmiot-urządzenie bezpośrednio od producenta, wykonany na zamówienie jako próbka. Wartość jest nieznana, bo manufaktura wysyła to do zaopiniowania i potem będzie negocjacja ceny zależna od ilość sztuk. Oni to opisali, że jest to próbka prototypowa czy jakoś tak. Co się stanie jak UC przyśle zapytanie o wartość? Bo za to nawet nie było płacone.

Teoretycznie każdy przedmiot ma wartość-podejście UC. Ja przy próbce przesyłałem do UC korespondencję z której wynikało iż jest to darmowa próbka, trwało0 ale przeszło.

@Pszemo ja za multi którego wartość łącznie z przesyłką wynosiła 62,50$ płaciłem VAT plus oczywiście opłaty manipulacyjne.

• 0

Z własnego doświadczenia wiem, że sprawa jest bardzo prosta - pakujesz towar, wystawiasz fakturę z wartością minimalną (np. 1USD), dodajesz w liscie przewozowym formułkę "sample of no commercial value" i jedziesz na pocztę :) .

• 0

A jak wygląda sprawa przesyłki z USA od osoby prywatnej/znajomego a nie bezpośrednio ze sklepu? Powiedzmy , że przedmiot rozpakowany i raz przymierzony/używany?

ja tak kilka rzeczy kupowalem (kolega w usa a sklepy do europy slac nei chcialy). glownie zwykla poczta, ale raz kurierem (za kazdym razem do irlandii).

nigdy nie placilem dodatkowych oplat. Kurierem paczka z echosonda szla 4-5 dni (w niedziele wyslana w piatek odebrana) w kpl byla faktura etc.

wartosc 100-600 $.

• 0

ja tak kilka rzeczy kupowalem (kolega w usa a sklepy do europy slac nei chcialy). glownie zwykla poczta, ale raz kurierem (za kazdym razem do irlandii).

nigdy nie placilem dodatkowych oplat. Kurierem paczka z echosonda szla 4-5 dni (w niedziele wyslana w piatek odebrana) w kpl byla faktura etc.

wartosc 100-600 $.

dzięki,

ciekawe jak sprawa wyglądała by w Polsce