Gość Hans Kloss Opublikowano 19 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2022 (edytowane) Mam informacje z pierwszej ręki, że rzeka Odra na odcinku śląskim oraz opolskim staje się oficjalnie łowiskiem no kill, nie wiem tylko na jak długo. Podobna decyzję podjął zarząd okręgu PZW Zielona Góra, ustanawiając na lubuskim odcinku rzeki strefę no kill do końca roku. Czekamy na podobną decyzję zarządu okręgu PZW Wrocław. Edytowane 19 Sierpnia 2022 przez Hans Kloss 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukson Opublikowano 19 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2022 Super....więcej takich miejsc w PL. Tylko czy na tych odcinkach jeszcze jest coś co nie jest już kill? ps.Nie mogłem się powstrzymać z tą "małą" złośliwością.... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IPeIPe Opublikowano 19 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2022 Oglądałem wczoraj na yt filmik z rekonesansu w Nowej Soli, która chyba dosyć mocno oberwała - życia w wodzie więcej niż na moim odcinku Bugu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kornik1978 Opublikowano 19 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2022 (edytowane) https://www.pzw.org.pl/opole/wiadomosci/242339/60/zarzadzenie_dotyczace_rzeki_odry no kill do końca roku od 22.08.22 Edytowane 19 Sierpnia 2022 przez kornik1978 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sayonara Opublikowano 19 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2022 Na całym normalnym świecie gdzie nie rządzi PZW po takiej hekatombie byłby kilkuletni zakaz jakiegokolwiek połowu. No ale to "nasze stowarzyszenie" zawsze miało opory przed niepopularnymi decyzjami. Lody przede wszystkim. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZedSet Opublikowano 19 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2022 Super... 4 miesiące na pewno załatwią sprawę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strumyk Opublikowano 19 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2022 Na całym normalnym świecie gdzie nie rządzi PZW po takiej hekatombie byłby kilkuletni zakaz jakiegokolwiek połowu. No ale to "nasze stowarzyszenie" zawsze miało opory przed niepopularnymi decyzjami. Lody przede wszystkim.Bry. Kilkuletni zakaz całkowitego połowu. Chyba kolega złotych alg się nałykał. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukson Opublikowano 19 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2022 nie ma co marudzić...decyzja jedynie słuszna i jedyna chyba w ostatnim czasie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiano Opublikowano 21 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2022 Rzeka Odra no kill ok, ale czemu tylko sama rzeka a nie z dopływami na określonych odcinkach. PZW powinno się nad tym pochylić przecież to są prawdziwe mateczniki rzeki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek St. Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Jedyna słuszna decyzja, tyle że w praktyce będzie to prawdopodobnie kolejny martwy przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomas-xXx Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Jedyna słuszna decyzja, tyle że w praktyce będzie to prawdopodobnie kolejny martwy przepis.W kraju gdzie mieszkam rozwiązanie jest bardzo proste -zakaz posiadania nad wodą ryb żywych lub martwych(nie wliczając trupków lub żywych rybek do zabicia na trupka i tu też potrafi być limit ilościowy), siatek na ryby, podrywek itp. plus wysokie kary i kontrole (2-3 razy na dzień się zdarza). Ludzie beretujący są BEZPARDONOWO I NATYCHMIAST zgłaszani i wyłapywani, niema „zmiłuj się”. Działa to dobrze: na NO KILL przez 10 lat widziałem 1 osobę co zabiła rybe(w dodatku karpia co tutaj jest „zbrodnia”)15 minut później było towarzystwo zatrzymane, na innych typach łowisk zdarza się częściej bo de facto można stamtąd brać ale i tak ludzie dzwonią i jest kontrol za chwile. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek St. Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Kontrole i egzekwowanie (surowego) prawa. Czy to, czego w Polsce brakuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Odra po kwarantannie powinna być porządnie zarybiona , nie jak Bug .czy Liwiec symbolicznie , praktycznie nieodczuwalnie dla wędkarzy ..Tego się trzeba domagać od władzy PZW i państwa . Jeśli tego nie przypilnujecie będziecie z kilka lat w czarnej d...e .NO KILL takiej straty rybostanu nie poprawi nawet przez 10 lat .Na Bugu bardzo dużo wędkarzy nie zabiera ryb i co jest poprawa . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomas-xXx Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2022 …”NO KILL takiej straty rybostanu nie poprawi nawet przez 10 lat „…Tylko że N.K. to podstawa na teraz/już moim zdaniem, zarybianie Ok ale niech będą wszyscy pewni że „woda wróciła do życia”Małymi kroczkami niestety Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2022 (edytowane) Jak na razie to nic nie wiadomo a przecież badali wodę codziennie .Niech teraz badają i ustala bezpieczny moment zarybienia .Tylko że on nie nastąpi jestem pewien a jeśli już to z fanfarami żeby świat zobaczył wpuszczą 1 tonę i to wszystko .Jeśli do tej pory nie ustalono winowajcy to czas upłynie ludzie zaczną łowić ,,Będzie Pan zadowolony'' Jedna firma leżąca przy Odrze posiada duże ilości solanki które mogły podnieść zasolenie Odry i ta firma miała zgodę Wód Polskich na zrzuty do Odry ..https://gospodarka.dziennik.pl/news/artykuly/8520332,zlote-algi-odra.html Dodam że niektóre odcinki Odry mają się dobrze na echosondach widać ryby .Ta wiadomość z pierwszej ręki od przyjaciela z którym łowiłem na Odrze 10 lipca . Edytowane 23 Sierpnia 2022 przez Tabor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiano Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Nawet jakby PZW, Wody Polskie i jeszcze Bóg wie kto miał wielkie chęci zarybić Odrę zadowalającą ilością narybku czy większymi sztukami, to zastanawiam się skąd nagle ośrodki zarybieniowe miały by pozyskać ponad normatywny materiał by wspomóc Odrę, jak już teraz jet na styk. Chyba że miało by się to stać kosztem innych okręgów w co wątpię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Nawet jakby PZW, Wody Polskie i jeszcze Bóg wie kto miał wielkie chęci zarybić Odrę zadowalającą ilością narybku czy większymi sztukami, to zastanawiam się skąd nagle ośrodki zarybieniowe miały by pozyskać ponad normatywny materiał by wspomóc Odrę, jak już teraz jet na styk. Chyba że miało by się to stać kosztem innych okręgów w co wątpię.Pozyskanie materiału zarybieniowego to pikuś. Trzeba powołać Krajową Rybacką Agencję Dobrego Ładu (KRADŁ) i obsadzić ją fachowcami ze sprawdzonym kręgosłupem moralnym. Później fachowcy opracują plan naprawczy. Może być pod nazwą Długofalowy Uniwersalny Plan Antykryzysowy. Ogłosić go w mediach i na pewno pomoże. Zwłaszcza tym którzy go opracują... PS. Właśnie jestem na rodzinnym urlopie w Szwecji. Przeczytałem kilka wątków na j.pl i nie był to dobry pomysł. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZedSet Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 PS. Właśnie jestem na rodzinnym urlopie w Szwecji. Przeczytałem kilka wątków na j.pl i nie był to dobry pomysł.Co Ty tu chłopie robisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Chciałem zobaczyć kilka zdjęć z końcówki sezonu pstrągowego i niestety dalej już poszło... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZedSet Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Chciałem zobaczyć kilka zdjęć z końcówki sezonu pstrągowego i niestety dalej już poszło...Życzę szybkiej utraty połączenia z internetem. Ja idę karmić klenie, zabijają się za pęczakiem . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkoszek Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Trzeba powołać Krajową Rybacką Agencję Dobrego Ładu (KRADŁ) i obsadzić ją fachowcami ze sprawdzonym kręgosłupem moralnym. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomas-xXx Opublikowano 26 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2022 (edytowane) https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,28834302,znow-mozna-lowic-ryby-na-odrze-wojewoda-dolnoslaski-odwolal.html Wojewoda mówi że Odra NO KILL, tak bez PZW czy coś mnie ominęło? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 26 Sierpnia 2022 przez Thomas-xXx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 1 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2022 Dla mnie Odra była, jest i będzie "no kill". No, ale ja nigdy normalny nie byłem... Oczywiście - egzekwowanie przepisów, to podstawa. Musimy więc sami sobie patrzeć na ręce. Upominać, zgłaszać itd. To nie żadne "kapowanie", tylko działanie w naszym wspólnym interesie. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siarq Opublikowano 1 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2022 Wczoraj nad woda ( zaporowka Słup ) spotkalem PZW , i Szeryf ow prawa powiedzial mi, ze na "okregu/odcinku" rybackim 7 i 8 http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/31/cms/szablony/410/pliki/odra_7.pdf , NIE STWIERDZONO ZADNYCH SNIETYCH RYB podczas calej zaistnialej katasrofy ekologicznej. Ktos moze cos powiedziec wiecej w tym temacie ? Osobiscie nie lowie nad Odra , ale zdziwila mnie ta opowiesc stroza prawa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 1 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2022 (edytowane) Kontrole i egzekwowanie (surowego) prawa. Czy to, czego w Polsce brakuje.Jeśli państwo nie zrobiło realnie nic ( bo tylko gadania było dużo) w sprawie katastrofy i przed nią i po niej to czego egzekwowania oczekujesz teraz i od kogo ... ? No chyba, że masz na myśli kosmiczne kary i ich ściąganie od maluczkich, a nie od tych wielkich to faktycznie tego możesz się doczekać. Edytowane 1 Września 2022 przez S.N. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi