Skocz do zawartości
  • 0

Szwecja informacje oglólne

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Tym razem chciałem sie zapytać Was o łowienie w Szwecji, ale też o informacje i spostrzeżenia dotyczące zwykłego życia. Wiadomo jakie są stereotypy - ryby, grzyby, lasy, burkliwi i małomówni mieszkańcy, ceny zabójcze, jedzenie takie sobie, wszystko podlane polityczną poprawnością na każdym kroku. Chciałem sie dowiedzieć troche jak jest w rzeczywistości - o Irlandii wiele rzeczy sie nasłuchałem przed wyjazdem, mało miały wspólnego z rzeczywistością.

O rybach wszyscy się rozpisują, wrażenie jest takie że strach isć do klopa bo tam metrowy szczupak pływa :mellow: itd, no ale jak jest naprawdę - mieszkając w np Gotteborgu czy innym większym mieście jest szansa coś połowić w okolicy czy trzeba zasuwac 300-400km żeby coś znaleźć. Jak wygląda z gatunkami - wiem że są sandacze których tu mi bardzo brakuje, ale czy są one powszechnie występującym gatunkiem czy tylko w nielicznych miejscach?? Jak wygląda sprawa zezwoleń??

Wszystkie pytania spowodowane ogólnym zmęczeniem Irlandią i całkowitym bezrybiem :mellow:

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Z tymi pieskami to tez niezle jaja ,nienazwiesz jak chcesz, imie przydielone odgornie.Mandaty sa wysokie ,a sprwdziles czy posprzatali po piesku ,bo jak nie to tez mandacik.I tak do bolu .

Co do potraw POLSIEGO STOLU a SZWEDKIEGO STOLU .Co kraj to obyczaj ,kiszone do dla nich zgnile,a flaki to dla nich pelsa w dodatku slodka i podjezdza gozdikiem,kaszanka stång korv -bez porownania .Ja jakos przelknac niemoge.Piwo i knajpy w dozych miastach to niema roznicy ,tak jak u nas ,pelno i od wyboru do koloru.Taksamo z zarciem czego dosza zapragnie.Nic jednak zadarmo.

Szwedzi jacy oni sa?

To lodzie jak my ,dobrzy ? zli ,weseli i grozni ,wolni i szybcy.Napewno bardzo tolerancyjni pod wieloma wzgledami .

Zeby juz niezanudzac.

. http://www.husbilsresor.se/index.php?option=com_content& task=view&id=206&Itemid=56#start

http://www.tinca.se/Artiklar/artiklar.htm