maniutek1 Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Witam.Panie i panowie...dnia ubiegłego moje wnuczęto przypierdzielilo rowerem w nieoznakowane Berlingo policji. Nawiasem mówiąc, procedury odbyły się w bardzo miłej atmosferze, panie i panowie policjanci byli bardzo mili, a było ich sporo, 3 jednostki. No ale ... Na koniec miło nie było bo okazało się... Brak karty rowerowej i 1500 kosztów. Pytanie do Was, Kochani, AC policja nie ma? Sami nie mieli pojęcia o wykładni. Ja też... Rozstaliśmy się w miłej atmosferze i niewiedzy. Czekamy na wyrok. Czego mamy się spodziewać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartekmaj Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 (edytowane) AC działa jeśli to oni są sprawcą i chcą naprawić swój pojazd z ubezpieczenia.Z OC sprawcy naprawiana jeszt szkoda u ofiary lolizji/wypadku. Teoretycznie ofiary mogą naprawić szkodę ze swojego AC a następnie firma ubezpieczeniowa zrobić regres kosztów naprawy na sprawcę zdarzenia. Dla Ciebie pod względem kosztów naprawy nic się nie zmienia. Z tego co kojarzę samochody służb nie posiadają AC ale nia mam 100% pewności. Edytowane 24 Sierpnia 2022 przez bartekmaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartekmaj Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 (edytowane) Teoretycznie możesz zostać też obciążony kosztem wypożyczenia pojazdu zastępczego na czas naprawy ich samochodu a to już kilka stówek dziennie. Wszystko zależy czy taki pojazd będzie im potrzebny. Ja np ubezpieczam się na takie ewentualności wykupując OC w życiu prywatnym. Koszt kilka stówek na rok ( dokupuję to do polisy za mieszkanie ) a jestem chroniony jeśli ja lub moja pociecha narobi szkód . ( oczywiście nie podczas jazdy samochodem ) Edytowane 24 Sierpnia 2022 przez bartekmaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom_S Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Kiedyś w mój prawidłowo zaparkowany samochód trafił policyjny nieoznakowany. Tez zleciało się kupę policjantów, papiery, testy trzeźwości (mnie nie badali) itp. Wszystko miło, full kultura. Nikt nie kwestionował o winie, problemem był czas wypłaty odszkodowania (PZU)- musiałem sporo czekać bo papiery gdzieś utknęły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartekmaj Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Kiedyś w mój prawidłowo zaparkowany samochód trafił policyjny nieoznakowany. Tez zleciało się kupę policjantów, papiery, testy trzeźwości (mnie nie badali) itp. Wszystko miło, full kultura. Nikt nie kwestionował o winie, problemem był czas wypłaty odszkodowania (PZU)- musiałem sporo czekać bo papiery gdzieś utknęły...I tu zadziałało OC radiowozu bo Ty byłeś ofiarą. U kolegi jest odwrotna sytuacja. On jest sprawcą zdarzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selk Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 (edytowane) Witam.Panie i panowie...dnia ubiegłego moje wnuczęto przypierdzielilo rowerem w nieoznakowane Berlingo policji. Nawiasem mówiąc, procedury odbyły się w bardzo miłej atmosferze, panie i panowie policjanci byli bardzo mili, a było ich sporo, 3 jednostki. No ale ... Na koniec miło nie było bo okazało się... Brak karty rowerowej i 1500 kosztów. Pytanie do Was, Kochani, AC policja nie ma? Sami nie mieli pojęcia o wykładni. Ja też... Rozstaliśmy się w miłej atmosferze i niewiedzy. Czekamy na wyrok. Czego mamy się spodziewać?a czy karta rowerowa u nas obowiązuje ?bo mnie sie wydaje że już nie poza tym opisz troche szerzej zdarzenie - mandat był czy te 1500 to tylko szkody ? jesli ewidentna wina wnuczka to sie raczej zrobic nic nie da - sprawdz czy nie masz gdzies w jakiejś polisie no na dom opcji wykupionej OC w życiu prywatnym nawet w najnizszej stawce 1500 zł pokryje Edytowane 24 Sierpnia 2022 przez selk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepton Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Witam. Pytanie do Was, Kochani, AC policja nie ma? Sami nie mieli pojęcia o wykładni. Jak najbardziej ma. Co prawda tylko na część taboru, ale to wystarcza - rozbijają się tylko te ubezpieczone.(sprytne i pomysłowe - szkoda, że my tak nie możemy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Onufry kocipała Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Jak najbardziej ma. Co prawda tylko na część taboru, ale to wystarcza - rozbijają się tylko te ubezpieczone.(sprytne i pomysłowe - szkoda, że my tak nie możemy).Wiesz to z pewnego źródła czy tak sobie piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepton Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Wiesz to z pewnego źródła czy tak sobie piszesz? Ty mnie nie wypuszczaj. O szóstej rano to ja śpię, lub jestem na rybach. Dobrze mi z tym. I niech tak pozostanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek_C Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Jeśli do stłuczki zostaje wezwana policja, choć sprawę można byłoby załatwić bez ich udziału ( to, że "poszkodowany" został pojazd policyjny nie ma tu znaczenia ), to wg taryfikatora mandat dla sprawcy zdarzenia wynosi właśnie 1500zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniutek1 Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Posprawdzaliśmy. Mamy tylko szkolne i gołe ubezpieczenie domu. A tak w ogóle to i tak mieszkanie jest na mnie, polisa też. Mandatu nie dostaliśmy. Mogą jeszcze wypisać? W notatce jest że to droga niepubliczna.Ratuje nas to troszkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Uratowało Was od mandatuNiestety, szkody trzeba pokryć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniutek1 Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 (edytowane) Czyli za interwencję przy kolizji już nie mogą wystawić? A to 1500 zeta to wiadomość z autoryzowanego warsztatu w którym służby serwisują auta. Edytowane 24 Sierpnia 2022 przez maniutek1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Interwencja to obowiązek służb, mandaty wystawia się za wykroczeniaKarta rowerowa jest wymagana od dzieci powyżej 10 roku życia przy samodzielnym poruszaniu się rowerem na drodze publicznej. Młodsze dzieci nie mają prawa samodzielnie uczestniczyć w ruchu drogowym 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzesM Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2022 (edytowane) Na nieletniego policja nie może nałożyć mandatu karnego, ale może skierować sprawę do Sądu rodzinnego (dla nieletnich). Maniutek1 masz wiadomość na priv. Edytowane 24 Sierpnia 2022 przez GrzesM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psychowobsy Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2022 (edytowane) Bry1. Policja nie ma wykupionego AC na swój tabor. Straty wyrządzone z winy funkcjonariusza pokrywa on sam.2. Małolat do 17 roku życia mandatu otrzymać nie może.3. Po naprawie otrzymasz przedsądowe wezwanie do zapłaty. Jeśli nie masz OC "w życiu codziennym" płacisz Ty.4. W tym przypadku nikt nie obciąży Cię kosztami auta zastępczego, bo takie w przyrodzie nie występuje. Edytowane 25 Sierpnia 2022 przez psychowobsy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniutek1 Opublikowano 23 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2022 Witam. Wszystko załatwione. Pani Rzecznik KPP w Rykach to przemiła dziewczyna. Ścieżka wyglądała tak. Miałem znaleźć warsztat w pobliżu, który zakupi części, wymieni i wystawi na wszystko rachunki i fakturę na KWP. To było proste bo mam zaprzyjaźniony warsztat. Umówili się na wizytę, wymienili lampę, wystawili papierki. Potem czekaliśmy na spłynięcie faktury z województwa do powiatu. Dostaliśmy kwitek do wpłaty na poczcie, kopię oddaliśmy na komendzie i WSIO! Prosto, szybko i tanio. Niecałe 500 zł wyszło. Żadnych dodatkowych problemów. Wszystko miło i szybko.Dziękuję Wam jak i okolicznej Policji.Pozdrawiam. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Onufry kocipała Opublikowano 23 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2022 Witam. Wszystko załatwione. Pani Rzecznik KPP w Rykach to przemiła dziewczyna. Ścieżka wyglądała tak. Miałem znaleźć warsztat w pobliżu, który zakupi części, wymieni i wystawi na wszystko rachunki i fakturę na KWP. To było proste bo mam zaprzyjaźniony warsztat. Umówili się na wizytę, wymienili lampę, wystawili papierki. Potem czekaliśmy na spłynięcie faktury z województwa do powiatu. Dostaliśmy kwitek do wpłaty na poczcie, kopię oddaliśmy na komendzie i WSIO! Prosto, szybko i tanio. Niecałe 500 zł wyszło. Żadnych dodatkowych problemów. Wszystko miło i szybko.Dziękuję Wam jak i okolicznej Policji.Pozdrawiam.Czyli Policja nie taka zła... A tak wszyscy psioczą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theslut Opublikowano 24 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2022 Czyli Policja nie taka zła... A tak wszyscy psioczą Powiedz to temu, który w "szale" porannego wyjazdu na ryby przegapi np. obszar zabudowany i w recydywie delikatnie przekroczy prędkość o 70 km . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Onufry kocipała Opublikowano 24 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2022 Powiedz to temu, który w "szale" porannego wyjazdu na ryby przegapi np. obszar zabudowany i w recydywie delikatnie przekroczy prędkość o 70 km .Takim to bym sam prawka po zabierał Jak ktoś nie ma muzgu to nic na to nie poradzę Trzeba być zdrowo j....ym żeby w terenie zabudowanym gonić 120 km/h 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theslut Opublikowano 25 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2022 Taa, szczególnie gdy "A gdyby tu było nagle przedszkole w przyszłości i wasz synek mały przechodził w przyszłości, którego jeszcze nie macie? Więc nie mówcie mi, że siedzi z tyłu!". Niestety nawet tym z "mózgami" przytrafić się może. Niekoniecznie aż zaraz całe 70. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 28 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2022 Panowie mamy nowy kawał. Ile jednostek policji potrzeba do interwencji przy kolizji z rowerem na którym był małolat???:D odp: 3 jednostki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 28 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2022 Powiedz to temu, który w "szale" porannego wyjazdu na ryby przegapi np. obszar zabudowany i w recydywie delikatnie przekroczy prędkość o 70 km .Ironia i sarkazm? Bo ciężko wyczuć ze „słowa pisanego”… Mam w każdym razie nadzieję, ze nie pisałeś serio :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theslut Opublikowano 28 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2022 (edytowane) Nie ironia, nie sarkazm, tylko życie https://miasta.tokfm.pl/miasta_tokfm/7,185062,29008503,dostal-dwa-mandaty-w-trzy-godziny-65-letni-grzybiarz-ze-slupska.html . A co policji to faktycznie nie taka zła, zwłaszcza jak się jest w niej komendantem i buspasem pod prąd za3,14erdala. Edytowane 28 Października 2022 przez theslut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Onufry kocipała Opublikowano 28 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2022 (edytowane) Nie ironia, nie sarkazm, tylko życie https://miasta.tokfm.pl/miasta_tokfm/7,185062,29008503,dostal-dwa-mandaty-w-trzy-godziny-65-letni-grzybiarz-ze-slupska.html . A co policji to faktycznie nie taka zła, zwłaszcza jak się jest w niej komendantem i buspasem pod prąd za3,14erdala.I tak powinno być ... Szacunek do przełożonego A może pan komendant sprawdzał reakcje patrolu w ramach nadzoru Co do pana grzybiarza to sam jest sobie winien Nikt mu nie kazał tak zapiełdalac Edytowane 28 Października 2022 przez Kaczor Donald Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi