Skocz do zawartości

Kolizja z policją.

maniutek1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Panie i panowie...dnia ubiegłego moje wnuczęto przypierdzielilo rowerem w nieoznakowane Berlingo policji. Nawiasem mówiąc, procedury odbyły się w bardzo miłej atmosferze, panie i panowie policjanci byli bardzo mili, a było ich sporo, 3 jednostki. No ale ... Na koniec miło nie było bo okazało się... Brak karty rowerowej i 1500 kosztów. Pytanie do Was, Kochani, AC policja nie ma? Sami nie mieli pojęcia o wykładni. Ja też... Rozstaliśmy się w miłej atmosferze i niewiedzy. Czekamy na wyrok. Czego mamy się spodziewać?

AC działa jeśli to oni są sprawcą i chcą naprawić swój pojazd z ubezpieczenia.

Z OC sprawcy naprawiana jeszt szkoda u ofiary lolizji/wypadku.

Teoretycznie ofiary mogą naprawić szkodę ze swojego AC a następnie firma ubezpieczeniowa zrobić regres kosztów naprawy na sprawcę zdarzenia.

Dla Ciebie pod względem kosztów naprawy nic się nie zmienia.

Z tego co kojarzę samochody służb nie posiadają AC ale nia mam 100% pewności.

Edytowane przez bartekmaj

Teoretycznie możesz zostać też obciążony kosztem wypożyczenia pojazdu zastępczego na czas naprawy ich samochodu a to już kilka stówek dziennie. Wszystko zależy czy taki pojazd będzie im potrzebny.

Ja np ubezpieczam się na takie ewentualności wykupując OC w życiu prywatnym. Koszt kilka stówek na rok ( dokupuję to do polisy za mieszkanie ) a jestem chroniony jeśli ja lub moja pociecha narobi szkód :). ( oczywiście nie podczas jazdy samochodem )

Edytowane przez bartekmaj

Kiedyś w mój prawidłowo zaparkowany samochód trafił policyjny nieoznakowany. Tez zleciało się kupę policjantów, papiery, testy trzeźwości (mnie nie badali) itp. Wszystko miło, full kultura. Nikt nie kwestionował o winie, problemem był czas wypłaty odszkodowania (PZU)- musiałem sporo czekać bo papiery gdzieś utknęły...

Kiedyś w mój prawidłowo zaparkowany samochód trafił policyjny nieoznakowany. Tez zleciało się kupę policjantów, papiery, testy trzeźwości (mnie nie badali) itp. Wszystko miło, full kultura. Nikt nie kwestionował o winie, problemem był czas wypłaty odszkodowania (PZU)- musiałem sporo czekać bo papiery gdzieś utknęły...

I tu zadziałało OC radiowozu bo Ty byłeś ofiarą. U kolegi jest odwrotna sytuacja. On jest sprawcą zdarzenia.

Witam.

Panie i panowie...dnia ubiegłego moje wnuczęto przypierdzielilo rowerem w nieoznakowane Berlingo policji. Nawiasem mówiąc, procedury odbyły się w bardzo miłej atmosferze, panie i panowie policjanci byli bardzo mili, a było ich sporo, 3 jednostki. No ale ... Na koniec miło nie było bo okazało się... Brak karty rowerowej i 1500 kosztów. Pytanie do Was, Kochani, AC policja nie ma? Sami nie mieli pojęcia o wykładni. Ja też... Rozstaliśmy się w miłej atmosferze i niewiedzy. Czekamy na wyrok. Czego mamy się spodziewać?

a czy karta rowerowa u nas obowiązuje ?

bo mnie sie wydaje że już nie

poza tym opisz troche szerzej zdarzenie - mandat był czy te 1500 to tylko szkody ?

jesli ewidentna wina wnuczka to sie raczej zrobic nic nie da - sprawdz czy nie masz gdzies w jakiejś polisie no na dom opcji wykupionej OC w życiu prywatnym

nawet w najnizszej stawce 1500 zł pokryje

Edytowane przez selk
  • Like 1

Interwencja to obowiązek służb, mandaty wystawia się za wykroczenia

Karta rowerowa jest wymagana od dzieci powyżej 10 roku życia przy samodzielnym poruszaniu się rowerem na drodze publicznej. Młodsze dzieci nie mają prawa samodzielnie uczestniczyć w ruchu drogowym

• Like 1

Bry

1. Policja nie ma wykupionego AC na swój tabor. Straty wyrządzone z winy funkcjonariusza pokrywa on sam.

2. Małolat do 17 roku życia mandatu otrzymać nie może.

3. Po naprawie otrzymasz przedsądowe wezwanie do zapłaty. Jeśli nie masz OC "w życiu codziennym" płacisz Ty.

4. W tym przypadku nikt nie obciąży Cię kosztami auta zastępczego, bo takie w przyrodzie nie występuje.

Edytowane przez psychowobsy
  • Like 1

• 1 miesiąc temu...

Witam. Wszystko załatwione. Pani Rzecznik KPP w Rykach to przemiła dziewczyna. Ścieżka wyglądała tak. Miałem znaleźć warsztat w pobliżu, który zakupi części, wymieni i wystawi na wszystko rachunki i fakturę na KWP. To było proste bo mam zaprzyjaźniony warsztat. Umówili się na wizytę, wymienili lampę, wystawili papierki. Potem czekaliśmy na spłynięcie faktury z województwa do powiatu. Dostaliśmy kwitek do wpłaty na poczcie, kopię oddaliśmy na komendzie i WSIO! Prosto, szybko i tanio. Niecałe 500 zł wyszło. Żadnych dodatkowych problemów. Wszystko miło i szybko.

Dziękuję Wam jak i okolicznej Policji.

Pozdrawiam.

• Like 3

Witam. Wszystko załatwione. Pani Rzecznik KPP w Rykach to przemiła dziewczyna. Ścieżka wyglądała tak. Miałem znaleźć warsztat w pobliżu, który zakupi części, wymieni i wystawi na wszystko rachunki i fakturę na KWP. To było proste bo mam zaprzyjaźniony warsztat. Umówili się na wizytę, wymienili lampę, wystawili papierki. Potem czekaliśmy na spłynięcie faktury z województwa do powiatu. Dostaliśmy kwitek do wpłaty na poczcie, kopię oddaliśmy na komendzie i WSIO! Prosto, szybko i tanio. Niecałe 500 zł wyszło. Żadnych dodatkowych problemów. Wszystko miło i szybko.

Dziękuję Wam jak i okolicznej Policji.

Pozdrawiam.

Czyli Policja nie taka zła...

A tak wszyscy psioczą ;)

• Like 1

Powiedz to temu, który w "szale" porannego wyjazdu na ryby przegapi np. obszar zabudowany i w recydywie delikatnie przekroczy prędkość o 70 km .

Takim to bym sam prawka po zabierał

Jak ktoś nie ma muzgu to nic na to nie poradzę

Trzeba być zdrowo j....ym żeby w terenie zabudowanym gonić 120 km/h

• Like 6

Taa, szczególnie gdy "A gdyby tu było nagle przedszkole w przyszłości i wasz synek mały przechodził w przyszłości, którego jeszcze nie macie? Więc nie mówcie mi, że siedzi z tyłu!". Niestety nawet tym z "mózgami" przytrafić się może. Niekoniecznie aż zaraz całe 70.

• Like 1

Powiedz to temu, który w "szale" porannego wyjazdu na ryby przegapi np. obszar zabudowany i w recydywie delikatnie przekroczy prędkość o 70 km .

Ironia i sarkazm? Bo ciężko wyczuć ze „słowa pisanego”… Mam w każdym razie nadzieję, ze nie pisałeś serio :-)

Nie ironia, nie sarkazm, tylko życie

https://miasta.tokfm.pl/miasta_tokfm/7,185062,29008503,dostal-dwa-mandaty-w-trzy-godziny-65-letni-grzybiarz-ze-slupska.html .

A co policji to faktycznie nie taka zła, zwłaszcza jak się jest w niej komendantem i buspasem pod prąd za3,14erdala.

Edytowane przez theslut

Nie ironia, nie sarkazm, tylko życie

https://miasta.tokfm.pl/miasta_tokfm/7,185062,29008503,dostal-dwa-mandaty-w-trzy-godziny-65-letni-grzybiarz-ze-slupska.html .

A co policji to faktycznie nie taka zła, zwłaszcza jak się jest w niej komendantem i buspasem pod prąd za3,14erdala.

I tak powinno być ...

Szacunek do przełożonego ;)

A może pan komendant sprawdzał reakcje patrolu w ramach nadzoru ;)

Co do pana grzybiarza to sam jest sobie winien

Nikt mu nie kazał tak zapiełdalac

Edytowane przez Kaczor Donald