Skocz do zawartości
  • 0

Wczesna wiosna, wczesny szczupak

JohnnyJohn

Pytanie

Pytanie to stawiam może nieco za wcześnie ale po doświadczeniach zeszłego roku stałem się nieco ostrożny...

Jako ,że wiosną Anno Domini 2006 w maju flagowe drapieżniki tegoż miesiąca nie były skore do współpracy ,zniechęcone zapewne zejściem ostatnich śniegów w kwietniu (tak było przynajmniej na mazowszu).Pytam:

Czy w związku z nadejściem wczesnej i ciepłej wiosny nie powtórzy się sytuacja sprzed roku a wody naszych rzeczułek takich jak Wisła ,Narew czy Warta zastaniemy gotujące się od żerujących boleni i szcupaków?

No może z tym gotujące się to lekko przesadziłem :(...

Pozdro JJ@

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam,gotujących to moze nie,ale według mnie wszystko zacznie się miesiac wcześniej niż w zeszłym roku bo pogoda jest super,śniegu prawie wcale nie było,taki stan wody jak jest w wiśle teraz to w tamtym roku był dopiero w czerwcu i to chyba pod koniec.Więc myśle bedzie to miało duży wpływ dla rybek

Pozdrawiam

• 0

Na pewno Wiślane szczupaki nie będą takie gramotne jak w zeszłym roku. Będąc na zwiadach w okolicy Wyszogrodu i Czerwińska, zauważyłem żerujące szczupaki. No szczupaczki bardziej, ale zawsze. Więc 1 maja będą już w niezłej formie.

• 0

Witam Cie i reszte Kolegow.Jestem mieszkancem Wejherowa i penetruje okoliczne jeziora.Poczawszy od 1go maja moja sada sporadycznie pokazywala ryby i myslalem ,ze nawalila.Ryby nie biora ale co ma brac jak nic niema? Czy ktorys z kolegow to zjawisko logicznie wytlumaczy. Rybe,ktora jest w toni doskonale na echu widac.Czy taka,ktora lezy bez ruchu na dnie(nie zeruje)jest niewidoczna? :unsure: Prosze uswiadomcie mnie,dzieki .

• 0

Dzieki Standerus,u mnie jest tak samo jesli chodzi o echo.Najwazniejsze jednak jest to,ze podzielasz moje zdanie ,czyli ryba przyklejona do zarosnietego dna jest niewidoczna lub moze byc niewidoczna na echu.Wlasnie w moim fyrtlu obecnie to zjawisko wystepuje.Pozdrawiam bodzios. :unsure: