PiotrekF Opublikowano 28 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 Witam, mam zamiar kupić kijek pod sandacza z pracowni fishingcenter. Będzie to batson rx7 imb784. Może posiada ktoś ten kijek i mi odpowie na kilka pytań. Mam zamiar łowic kogutami od 15 do 35g. Czy na tym blanku dobrze czuć przynętę przy gramaturzę 15g ? Zastanawiam się także nad długością kija. Mam zamiar łowić tylko i wyłącznie z brzegu na zaporówkach czy długość 198 cm nie będzie za krótka może lepiej kupić 213? Obawiam się trochę o odległość podawania przynęty.Nigdy nie łowiłem , aż tak krótkim kijem. Ogólnie waszym zdaniem warto wydawać tyle kasy na ten kij czy jest on tego warty? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebson Opublikowano 28 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 Cześć nie znam tego blanku/kija ale co do długości to 1,98 czy 2,13 z brzegu jest zbyt krótkie celował bym co najmniej w 2,60 lub dłużejsebson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 28 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 Jak zdecydowałeś się na pracownię FC ,to mają szeroką ofertę blanków MHX ,z której to pod koguty i gumy w podanej gramaturze super kijek wyjdzie na ST1024F do 42g 2.6m ,lub dłuższy na ST1084F . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 29 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 Jak łowisz z łódki to krótko. Ja mam mocniejszą wersję i nie mam problemów z czuciem. IMB 845 - bo tym łowię bardzo dobrze się sprawdza. Jeśli nigdy nie łowiłeś tak krótkim zestawem, to musisz się przygotować na całkiem nowe doznania. Jeśli chcesz łowić z brzegu, to coś dłuższego. Choć agresywne prowadzenie wszelkich jigów dłuższym zestawem bywa bardzo męczące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekF Opublikowano 3 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Chciałbym Kijek długości 2,3 lub 2,4 m. Bardzo trudno jest złożyć sandaczówkę pod koguta na brzeg. Wczoraj byłem na rybkach i udało mi się pomachać kijem Dragon Millenium 18-42 długości 225. Byłem niesamowicie zaskoczony komfortem łowienia, rzuty także oddawałem na znaczną odległość. Jednak kijek to typowa pała. Sztywny gramaturą 18g to raczej trudno się będzie łowić. Szczerze mówiąc to jestem w kropce. Przeglądnełem ofery blanków i albo za krótkie jednoczęściówki albo za długie. ST1024F do 42g 2.6m Czy ktoś składał kijek na tym blanku i może coś powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 3 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Ja na sandacze mam jednoczesciowke niezależnie od tego czy łapie z brzegu czy z łódki, batsona isb802.75 , jestem zadowolony z tej długości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekF Opublikowano 3 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Witaj, i czy tak krótki kij ci w czymś przeszkadza? Jak się tym łowi z brzegu chodzi mi o zaśięg rzutu oraz czućie przynęty. Czy miałeś porównanie z dłuższymi kijami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 3 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Łowię często z brzegu na Odrze, kije różne ale jest to przedział długości od 6' do 8'. Z zasięgiem rzutu nie ma problemu jedynie czasem wygodniej byłoby poprowadzić przynętę dłuższym kijem szczególnie przy burtach. Z kilkunastu długich kijów (lubiłem takie) został mi Talon 9'6" i UL 9'4". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 3 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Myślę, że z brzegu 2,7 m to minimum. W trudniejszych łowiskach nawet 3,1 to nie przesada. Jakoś nie widzę komfortu w kijach 1,9-2,4 przy brzegowych zadaniach.Oczywiście każdy stryjek ma swój kijek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 lowie ktrotkim, pomimo ze mam do wybory dluzsze, odleglosc rzutowa bardzo dobra, w niczym mi ta krotkosc nie przeszkadza a nawet pomaga, teraz jak biore nad wode kij dluzszy niz 240 to jak za kare czasami :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 (edytowane) Zastanawia mnie, czy na zaporówkach warto w ogóle łowić z brzegu i ..... wiem, że da się...... i warto. Tutaj sporo zależy od samej zaporówki. Położenia, ukształtowania brzegów i dna itd.Zdecydowanie inaczej wygląda np. Mietków od Zalewu Złotnickiego. Jeszcze inaczej ogromna Solina, na której z każdym, nawet na 3,3m długim, człowiek czuje się jak z .......................... wykałaczką .Jednak analizując swoje doświadczenia uważam, że da się obłowić każde z nich, zarówno wędziskiem 2,83 m jak i 2,13mAkurat wymieniłem dwie, z ulubionych długości.Jest jeszcze jedna. Przedział pośredni, gdzieś pomiędzy 2,4 - 2,6m.Uważam, że dobrze "skrojony" zestaw (wędzisko+ kołowrotek i linka) w znacznym zakresie uzupełni niedobory, wynikające z długości wędziska nawet w długości 7'0".A.... może być czasami nawet wygodniej . Tak nawiasem.Długie wędziska. Te 2,4m. 2,7m i więcej, to jak sobie przypominam wymysł lat 80-tych.Jak sądzicie. Wcześniej nikt na spinning nie łowił? Ja łowiłem. Edytowane 4 Października 2012 przez popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 Jaka długość kija?Temat rzeka, nic nie jest uniwersalne.Jak dla mnie ale zdecydowanie powiem jak z łódki to 2,13m góra 2,3m.Nawet mój kolega który preferował długie kije obecnie z łódki używa 2,13m bo operatywność jest nieporównywalna np. 2,13m a 2,7m.Powiem Ci tak, najbardziej operatywne długości z brzegu jak dla mnie to 2,6m i nie ma znaczenia tu ciężar rzutowy.Im dłuższy kij tym bardziej męczy rękę przy dłuższym łowieniu, łatwiej podbić ciężkiego wabia.To też jest również kwestia preferencji i przyzwyczajenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekF Opublikowano 4 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 Dokładnie kto co lubi, ja zawsze łowiłem na 2,7m z brzegu na zbiornikach zaporowych. Naprawdę miałem dobre efekty i nie wyobrażałem sobie innej długości wędki. Ból ręki czasami był dokuczliwy, po wielu godzinach kogutowania.Teraz jak spróbowałem 225 to jestem w szoku. Po prostu niesamowity komfort łowienia. Machnąć też idzie tym daleko. A przynętę można poprowadzić o wiele atrakcyjniej. Zbiornik nie jest porośnięty, typowe kamieniste dno czyste bez trzcin. Zawsze na ryby jeżdzę w neoprenach, ładuję sie po pas wychodzę przed zarośla i macham daleko tak, że spokojnie sięgam te sandacze. Coraz bardziej jestem ku długości 213cm. Długie kije to chyba trochę jakiś mit wędkarsta jeśli chodzi o rzuty wydaję mi się, że bardziej chodzi tu o "ładowanie" blanku. dzięki wszystkim za włączenie się do dyskusji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 Jeżeli wchodzisz do wody to 2,13m spoko obsłużysz.Taką długością to i kogutem spokojnie połowisz.Przy tej opcji to nawet się nie zastanawiaj , max 2,3m ale z kogutem to już ciężko będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi