Skocz do zawartości

Jaka długość kija? Batson rx7 imb784

PiotrekF

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam zamiar kupić kijek pod sandacza z pracowni fishingcenter. Będzie to batson rx7 imb784. Może posiada ktoś ten kijek i mi odpowie na kilka pytań. Mam zamiar łowic kogutami od 15 do 35g. Czy na tym blanku dobrze czuć przynętę przy gramaturzę 15g ?

Zastanawiam się także nad długością kija. Mam zamiar łowić tylko i wyłącznie z brzegu na zaporówkach czy długość 198 cm nie będzie za krótka może lepiej kupić 213? Obawiam się trochę o odległość podawania przynęty.Nigdy nie łowiłem , aż tak krótkim kijem. Ogólnie waszym zdaniem warto wydawać tyle kasy na ten kij czy jest on tego warty?

Pozdrawiam :D

Jak łowisz z łódki to krótko. Ja mam mocniejszą wersję i nie mam problemów z czuciem. IMB 845 - bo tym łowię bardzo dobrze się sprawdza.

Jeśli nigdy nie łowiłeś tak krótkim zestawem, to musisz się przygotować na całkiem nowe doznania.

Jeśli chcesz łowić z brzegu, to coś dłuższego. Choć agresywne prowadzenie wszelkich jigów dłuższym zestawem bywa bardzo męczące.

Chciałbym Kijek długości 2,3 lub 2,4 m. Bardzo trudno jest złożyć sandaczówkę pod koguta na brzeg. Wczoraj byłem na rybkach i udało mi się pomachać kijem Dragon Millenium 18-42 długości 225. Byłem niesamowicie zaskoczony komfortem łowienia, rzuty także oddawałem na znaczną odległość. Jednak kijek to typowa pała. Sztywny gramaturą 18g to raczej trudno się będzie łowić.

Szczerze mówiąc to jestem w kropce. Przeglądnełem ofery blanków i albo za krótkie jednoczęściówki albo za długie.

ST1024F do 42g 2.6m Czy ktoś składał kijek na tym blanku i może coś powiedzieć.

Łowię często z brzegu na Odrze, kije różne ale jest to przedział długości od 6' do 8'. Z zasięgiem rzutu nie ma problemu jedynie czasem wygodniej byłoby poprowadzić przynętę dłuższym kijem szczególnie przy burtach. Z kilkunastu długich kijów (lubiłem takie) został mi Talon 9'6" i UL 9'4".

Zastanawia mnie, czy na zaporówkach warto w ogóle łowić z brzegu i ..... wiem, że da się...... i warto.

Tutaj sporo zależy od samej zaporówki. Położenia, ukształtowania brzegów i dna itd.

Zdecydowanie inaczej wygląda np. Mietków od Zalewu Złotnickiego. Jeszcze inaczej ogromna Solina, na której z każdym, nawet na 3,3m długim, człowiek czuje się jak z .......................... wykałaczką :lol: .

Jednak analizując swoje doświadczenia uważam, że da się obłowić każde z nich, zarówno wędziskiem 2,83 m jak i 2,13m

Akurat wymieniłem dwie, z ulubionych długości.

Jest jeszcze jedna. Przedział pośredni, gdzieś pomiędzy 2,4 - 2,6m.

Uważam, że dobrze "skrojony" zestaw (wędzisko+ kołowrotek i linka) w znacznym zakresie uzupełni niedobory, wynikające z długości wędziska nawet w długości 7'0".

A.... może być czasami nawet wygodniej ^_^ .

Tak nawiasem.

Długie wędziska. Te 2,4m. 2,7m i więcej, to jak sobie przypominam wymysł lat 80-tych.

Jak sądzicie. Wcześniej nikt na spinning nie łowił? Ja łowiłem.

Edytowane przez popper

Jaka długość kija?Temat rzeka, nic nie jest uniwersalne.Jak dla mnie ale zdecydowanie powiem jak z łódki to 2,13m góra 2,3m.Nawet mój kolega który preferował długie kije obecnie z łódki używa 2,13m bo operatywność jest nieporównywalna np. 2,13m a 2,7m.Powiem Ci tak, najbardziej operatywne długości z brzegu jak dla mnie to 2,6m i nie ma znaczenia tu ciężar rzutowy.Im dłuższy kij tym bardziej męczy rękę przy dłuższym łowieniu, łatwiej podbić ciężkiego wabia.

To też jest również kwestia preferencji i przyzwyczajenia.

Dokładnie kto co lubi, ja zawsze łowiłem na 2,7m z brzegu na zbiornikach zaporowych. Naprawdę miałem dobre efekty i nie wyobrażałem sobie innej długości wędki. Ból ręki czasami był dokuczliwy, po wielu godzinach kogutowania.Teraz jak spróbowałem 225 to jestem w szoku. Po prostu niesamowity komfort łowienia. Machnąć też idzie tym daleko. A przynętę można poprowadzić o wiele atrakcyjniej. Zbiornik nie jest porośnięty, typowe kamieniste dno czyste bez trzcin. Zawsze na ryby jeżdzę w neoprenach, ładuję sie po pas wychodzę przed zarośla i macham daleko tak, że spokojnie sięgam te sandacze. Coraz bardziej jestem ku długości 213cm. Długie kije to chyba trochę jakiś mit wędkarsta jeśli chodzi o rzuty wydaję mi się, że bardziej chodzi tu o "ładowanie" blanku. :) dzięki wszystkim za włączenie się do dyskusji