bziik Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 Byłem dziś poniżej Gdowa Na pusto, ale woda powoli się budzi do życia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 Jakies dokładniejsze dane widok zbiórek kolor wody stan itp.Kontrole wedkarze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MP@Podwycho Opublikowano 13 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 (edytowane) Byłem w tą sobote 3 raz w tym roku na rabie poniżej mostu w Gdowie, ucieszyłem się bo miałem kontrole.Wpadła też fajna rybka, tęczak 58cm na spining Edytowane 13 Marca 2019 przez MP@Podwycho 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 14 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 Czyli rejest ze strony pzw Tarnów dobrze rozumiem?I zastanawia mnie fakt czemu Tarnowski odcinek ponizej ujscia Stradomki ma kotwiczke bezzadziorowa dozwolona,a my mamy dwa haki bezzadzioru.Moze to ktos wytłumaczyc czemu taj jest?Jeden pojedynczy hak bezzadziorowy obowiązuje na nowym nokillu krakowskim. Każda woda nawet w naszym okręgu ma osobne regulacje - nokille na Rudawie i Krzeszówce dopuszczają jeden bezzadziorowy hak, przy czym „hak” to pojęcie obejmujące również kotwiczkę. Raba ma wyraźnie napisane że hak o jednym ostrzu. Są okręgi, gdzie na wszystkich wodach gorskich obowiązuje bezzadzior ale można na dwie kotwiczki. Są takie gdzie trzeba bardzo dokładnie czytać regulamin bo przepis zmienia sie na rzece co kilka km. Przepis o jednym pojedynczym haku może się nie podobać - eliminuje sporą grupę woblerów. Jakkolwiek bez problemu można przezbroić w pojedynczy hak Horneta, Sparky Shad’a i Storki 35-40mm. Natomiast wytrąca argument ze spin kaleczy bardziej niż mucha, i dzieki temu trudniej bedzie w przyszłości przeforsować ten odcinek jako „flyfishing only”.Mnie osobiście to lata i powiewa, łowie i muchą i spinem. Akurat Raba jest wybitnie muchowa i po prostu to skuteczniejsza metoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 15 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 Dobrze ze to sławku sprecyzowałes.Ale uwazam ze mozliwe ze w niedalekiej przyszłosci moze byc juz tylko mucha.A puki co co tam za wiesci z raby skoro watek upada.Ile stopni ma woda ponizej gdowa I dzieje sie cokolwiek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_D Opublikowano 16 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 Nie wiem ile stopni, na rękę ok 5.Na kilka wizyt na Rabie i dopływach, nie tyle że brak kontaktu, ale nawet brak kontaktu wzrokowego z czymkolwiek w wodzie, także tego. Odwiedziłem też Stradomke, pustkowie niesamowite. Przyczyny wyjaśnił napotkany autochton- Panie, jak tam z masarni parę kilometrów wyżej coś spuszczaja, to dwa razy do roku idzie sama piana a nie woda. I już wiadomo czemu od trzech lat nawet piekielnice w Stradomce nie bytują, a było ich więcej niż uklei w Wiśle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macieknikos Opublikowano 16 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 witam kolegów trochę smutno czytać o rybostanie Raby na tą chwilę bo nad tą rzeką się wychowałem i stradomkęteż często odwiedzałem moje miejsca to most w mikluszowicach tama tak nazwaliśmy to miejsce poniżej mostu wiszącego i wtedy aż po wioskę Majkowice łowiłem tam ostatnio z dobre 15lat temu takich ryb jak kleni,świnka,certy i innego biało rybu było sporo aż tak bardzo się pogorszyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaker Opublikowano 24 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2019 Mam pytanie w jakim okresie zaczynają na Rabie płynąć glony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Glony zalezy od stanu temperartury wody I pogody.I jak panowie sytuacja na rabie ponizej gdowa widac juz cos zycia w wodzie?ALE ogólnie poczatek lipca mozna by sie było ich spodziewac I jaki zrzut robia w dobczycach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EdekDeBeściak Opublikowano 17 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 (edytowane) No i odkopuje ten watek. Często ostatnio jestem na dolnej Rabie, więc nie będę już zašmiecał “Wisły”. Jeżeli chodzi o obecny stan rzeki, na odcinku około bocheńskim to jestem pozytywnie zaskoczony. Nie chodzi o same wyniki, ale o to co widać w polaroidach. Kusi mnie natomiast no kill od Stradomki w dół , bo nie mam krakowskiej. Ktoś był? Warto ze streamerem? Edytowane 17 Lipca 2019 przez EdekDeBeściak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_D Opublikowano 17 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 Zależy czy masz śpiochy, kiedyś można było iść w dół kilka kilometrów w woderach, teraz przegłębiło odcinek i już się nie da, więc tam dalej nie doszedłem przez te chaszcze. A poniżej Stradomki jak byłem 2 tygodnie temu to.. bez kontaktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 17 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 Dziwne nawet kontaktu wzrokowego z rybami niemiałes?Dziwne przeciez to nokill ale pewnie tylko z nazwy ,sam jestem ciekaw jak z rybami na tym odcinku tylko niewiem jak z wpisem bo ponoć obowiązuje tarnowski rejestr.Czy na pełnej Krakowskiej też mogę wędkować bez takiego rejestru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_D Opublikowano 17 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 Możesz tylko trzeba wydrukować rejestr i pozwolenie że strony PZW Kraków. Darmowe, ale trzeba mieć. Wzrokowy miałem, trochę drobnicy, patrolujący boleń ok. 50cm, i kilka zbiórek z powierzchni, jednak smużakami zainteresowania brak, brzan w rynnach też nie upolowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Esioslaw Opublikowano 17 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 Witam. Planuje się tam wybrać za pstragiem jak na Krakowski i Tarnowski odcinek. Szczupły fajnie że się trafia, osobiscie nie miałem na kiju Ale widziałem te ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 17 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 Czyli jak na rabie poniżej zapory.Bardzo ubogi o rybi drobiazg ale cos jeszcze pływa.Na dodatek najgorsza ta zimna woda brrrrrr. A te ryby takie odretwiałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EdekDeBeściak Opublikowano 22 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2019 Kilka ostatnich wypadów nad Rabę nie zakończyło się rybami "do zdjęcia", ale poczyniłem trochę obserwacji, które mam nadzieję zaprocentują. Namierzyłem, m.in, stado świnek lub brzan, nie mam pewności. Ryby żerują w stadzie na końcówce płani, na głębokości około 80 cm. Widać je w polaroidach, bo ładnie "lusterkują" od czasu do czasu. Zauważyłem, że szczególnie wieczorem, jakby zbierały z powierzchni wody owady, mimo , że nic nie płynie. Wygląda to tak jakby, odrywały się od dna i z cichym chlupotem zbierały coś spod samej powierzchni wody. To chlapnięcie nie jest tak agresywne, jak kleni, ale bardziej przypomina żer lipienia. Takie ciche chlupnięcie. Od czasu do czasu, pokazują, też grzbiet, bez ataku na owad. Może one jednak, nie żerują, tylko tak się chlapią. Próbowałem na suchą, na emergera, na mokrą i nic. Nie ma ryb, to choć dwa zdjęcia. Pierwsze z mostu w Marszowicach. Oprócz małych kleni nic nie było widać. Drugie to Raba w Bochni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macieknikos Opublikowano 22 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2019 Smutno się czyta o Rabie i tego co w niej zostało wychowałem się w Bochni a na Rabie stawiałem pierwsze kroki z wędkom było to jakieś 20 lat temu wtedy takich ryb jak klenie brzany i świnki były wszędzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-O-K-E-R Opublikowano 23 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 Rabą popłynęła kawa z mlekiem.Byłem na chwilę na Wiśle. Woda niska, do łowienia. Glonów w toni prawie nie ma, trochę się czepia jak przejechać głęboko chodzącym wobkiem po kamieniach. Namierzyłem stadko kleni i złowiłem 2 sztuki. Bez zdjęć, bo takie po 35 cm. Patrolował też bolo, ale drewna nie chciał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszyna Opublikowano 25 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2019 Wczoraj zajechałem nad Rabę w Bochni. Woda jeszcze ciut trącona, ale jak najbardziej do łowienia. Mimo kapryśnej pogody zaobserwowałem kilka zbiórek w nurcie pod nawisami drzew. Szkoda, że nie miałem wędki przy sobie . Nadrobię innym razem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
volkswagen Opublikowano 25 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2019 Panowie, muchówka w reke i ponizej Dobczyc piekne klocki siadają ale tak jak pisze, tylko mucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 27 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2019 Czy którys z kolegów był dzisiaj na rabie ponizej dobczyc i wie jak wyglada raba kolor i stan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip14 Opublikowano 27 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2019 Ja byłem na OS spinningowy. Tracona, ale łowić się da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EdekDeBeściak Opublikowano 28 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2019 Woda jest super. Niska ale lekko zmacona, co ulatwia troche podejscie ryby. Bylem dzis 2 godzinki. Pierwszy raz od szkoly na... rowerze. Tuba rzepami do ramy, w plecaku spiochy i buty. W sakwie kolowrotek, przynety. Tak testowo, chcialem czegos sprobowac. Troche nie wyszlo, ale kilka kleni na parkinsona siadlo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip14 Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2019 CześćWie ktoś jaki kolor ma Raba po opadach? Jest do łowienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-O-K-E-R Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2019 (edytowane) Jak najbardziej do łowienia. W piątek w południe trochę ją zmąciło i woda skoczyła ze 20 cm, ale dało sie brodzić i ryby jakby mniej czujne. Wieczorem już się czyściła. Edytowane 3 Sierpnia 2019 przez J-O-K-E-R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi