Skocz do zawartości

Raba

JohnnyJohn

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...

Czyli rejest ze strony pzw Tarnów dobrze rozumiem?I zastanawia mnie fakt czemu Tarnowski odcinek ponizej ujscia Stradomki ma kotwiczke bezzadziorowa dozwolona,a my mamy dwa haki bezzadzioru.Moze to ktos wytłumaczyc czemu taj jest?

Jeden pojedynczy hak bezzadziorowy obowiązuje na nowym nokillu krakowskim.

Każda woda nawet w naszym okręgu ma osobne regulacje - nokille na Rudawie i Krzeszówce dopuszczają jeden bezzadziorowy hak, przy czym „hak” to pojęcie obejmujące również kotwiczkę. Raba ma wyraźnie napisane że hak o jednym ostrzu.

Są okręgi, gdzie na wszystkich wodach gorskich obowiązuje bezzadzior ale można na dwie kotwiczki. Są takie gdzie trzeba bardzo dokładnie czytać regulamin bo przepis zmienia sie na rzece co kilka km.

Przepis o jednym pojedynczym haku może się nie podobać - eliminuje sporą grupę woblerów. Jakkolwiek bez problemu można przezbroić w pojedynczy hak Horneta, Sparky Shad’a i Storki 35-40mm.

Natomiast wytrąca argument ze spin kaleczy bardziej niż mucha, i dzieki temu trudniej bedzie w przyszłości przeforsować ten odcinek jako „flyfishing only”.

Mnie osobiście to lata i powiewa, łowie i muchą i spinem. Akurat Raba jest wybitnie muchowa i po prostu to skuteczniejsza metoda.

Nie wiem ile stopni, na rękę ok 5.

Na kilka wizyt na Rabie i dopływach, nie tyle że brak kontaktu, ale nawet brak kontaktu wzrokowego z czymkolwiek w wodzie, także tego.

Odwiedziłem też Stradomke, pustkowie niesamowite. Przyczyny wyjaśnił napotkany autochton- Panie, jak tam z masarni parę kilometrów wyżej coś spuszczaja, to dwa razy do roku idzie sama piana a nie woda. I już wiadomo czemu od trzech lat nawet piekielnice w Stradomce nie bytują, a było ich więcej niż uklei w Wiśle.

witam kolegów trochę smutno czytać o rybostanie Raby na tą chwilę bo nad tą rzeką się wychowałem i stradomkęteż często odwiedzałem moje miejsca to most w mikluszowicach tama tak nazwaliśmy to miejsce poniżej mostu wiszącego i wtedy aż po wioskę Majkowice łowiłem tam ostatnio z dobre 15lat temu takich ryb jak kleni,świnka,certy i innego biało rybu było sporo aż tak bardzo się pogorszyło

• 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

No i odkopuje ten watek. Często ostatnio jestem na dolnej Rabie, więc nie będę już zašmiecał “Wisły”.

Jeżeli chodzi o obecny stan rzeki, na odcinku około bocheńskim to jestem pozytywnie zaskoczony. Nie chodzi o same wyniki, ale o to co widać w polaroidach.

Kusi mnie natomiast no kill od Stradomki w dół , bo nie mam krakowskiej. Ktoś był? Warto ze streamerem?

post-69186-0-86787200-1563362055_thumb.jpeg

Edytowane przez EdekDeBeściak

Zależy czy masz śpiochy, kiedyś można było iść w dół kilka kilometrów w woderach, teraz przegłębiło odcinek i już się nie da, więc tam dalej nie doszedłem przez te chaszcze. A poniżej Stradomki jak byłem 2 tygodnie temu to.. bez kontaktu.

Możesz tylko trzeba wydrukować rejestr i pozwolenie że strony PZW Kraków. Darmowe, ale trzeba mieć. Wzrokowy miałem, trochę drobnicy, patrolujący boleń ok. 50cm, i kilka zbiórek z powierzchni, jednak smużakami zainteresowania brak, brzan w rynnach też nie upolowałem.

Kilka ostatnich wypadów nad Rabę nie zakończyło się rybami "do zdjęcia", ale poczyniłem trochę obserwacji, które mam nadzieję zaprocentują.

Namierzyłem, m.in, stado świnek lub brzan, nie mam pewności. Ryby żerują w stadzie na końcówce płani, na głębokości około 80 cm. Widać je w polaroidach, bo ładnie "lusterkują" od czasu do czasu. Zauważyłem, że szczególnie wieczorem, jakby zbierały z powierzchni wody owady, mimo , że nic nie płynie. Wygląda to tak jakby, odrywały się od dna i z cichym chlupotem zbierały coś spod samej powierzchni wody. To chlapnięcie nie jest tak agresywne, jak kleni, ale bardziej przypomina żer lipienia. Takie ciche chlupnięcie. Od czasu do czasu, pokazują, też grzbiet, bez ataku na owad. Może one jednak, nie żerują, tylko tak się chlapią. Próbowałem na suchą, na emergera, na mokrą i nic.

Nie ma ryb, to choć dwa zdjęcia. Pierwsze z mostu w Marszowicach. Oprócz małych kleni nic nie było widać. Drugie to Raba w Bochni. 

post-69186-0-81872200-1563792855_thumb.jpg

post-69186-0-20006400-1563792862_thumb.jpg

Rabą popłynęła kawa z mlekiem.
Byłem na chwilę na Wiśle. Woda niska, do łowienia. Glonów w toni prawie nie ma, trochę się czepia jak przejechać głęboko chodzącym wobkiem po kamieniach. Namierzyłem stadko kleni i złowiłem 2 sztuki. Bez zdjęć, bo takie po 35 cm. Patrolował też bolo, ale drewna nie chciał.

Wczoraj zajechałem nad Rabę w Bochni. Woda jeszcze ciut trącona, ale jak najbardziej do łowienia. Mimo kapryśnej pogody zaobserwowałem kilka zbiórek w nurcie pod nawisami drzew. Szkoda, że nie miałem wędki przy sobie ;). Nadrobię innym razem :D .

Woda jest super. Niska ale lekko zmacona, co ulatwia troche podejscie ryby. Bylem dzis 2 godzinki. Pierwszy raz od szkoly na... rowerze. Tuba rzepami do ramy, w plecaku spiochy i buty. W sakwie kolowrotek, przynety. Tak testowo, chcialem czegos sprobowac. Troche nie wyszlo, ale kilka kleni na parkinsona siadlo.