EdekDeBeściak Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Po tych śniegach, to jeszcze długo poczekamy. Temperatura wody w Rabie w weekend w Chełmie 6 stopni. W niedzielę pojechałem nad Wisłę do ujścia Raby. Temperatura wody w Wiśle w nurcie 9 stopni, w klatkach 10 stopni. Zero kontaktu z rybą. Jedyna moja satysfakcja z soboty nad Rabą, to obserwacja stad leszczy, które już weszły do Raby na tarło. Piękny widok. Woda kryształ i takie łopaty pod nogami na płyciznach sobie pływają;-). Tak się zastanawiam, po co leszcze z Wisły do Raby na tarło wchodzą. Zimna woda, brak roślinności do złożenia ikry, duża zmienność i gwałtowność poziomu wody. To już w Wiśle mają lepsze warunki do tarła. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayou Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Może sie wąsatych boją. Pare razy widiałem jak za trącymi leszczami ustawiały się sumy i cierpliwie czekały przy okazji obżerająć się kawiorem. pz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszyna Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Tak się zastanawiam, po co leszcze z Wisły do Raby na tarło wchodzą. Zimna woda, brak roślinności do złożenia ikry, duża zmienność i gwałtowność poziomu wody. To już w Wiśle mają lepsze warunki do tarła.Nie mam pojęcia jaki to jest mechanizm. Ale co roku w tym samym miejscu na wiosnę obserwuję stada leszczy. W lipcu śladu po nich nie ma;-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayou Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 ryby i kobiety nie zrozumiesz, .... ale dobrze że są 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papierzakilures Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Może względy tlenowe, moze ph wody Wisełka dużo iłów niesie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EdekDeBeściak Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Może chodzi o jakość wody.Patrząc na to zdjęcie ujścia Dunajca do Wisły, to gdybym był rybą to wolałbym się bzykać w Dunajcu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Co do jakosci niema co dyskutowac ze wisła ich nierozpieszcza .A raba tez jest bardziej jakosciowo odpowiednia,one tam juz wiedza co im w głowie siedzi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysju Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Mnie w Rabie przeraziła słaba baza pokarmowa poniżej Gdowa.Kiedyś o tym czasie pod kamieniami była masa chruścika .Teraz jest niedużo jętki Baetis - czyli to co ludzie nazywają pedałkami..Przewróciłem sporo kamieni na plaży i jest fatalnie...To daje do myślenia , że ryba szuka żarcia i tam gdzie go nie ma to jej też. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Ja tam widze bardzo dużo zarcia pod kamieniami ale w sezonie gdy woda już jest duzo cieplejsza,moze teraz jeszcze poprostu jest zbyt zimno i w wodzie tez, ze larw jeszcze niewidac.Bo puzniej to jest tego pokarmu dla ryb bardzo dużo.Mysle ze ta niestabilna pogoda rozdaje karty ,a zyjatka poprostu sie do niej dostosowuja. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszyna Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Dzień dobry.Koledzy i koleżanki. Jaki kolor wody w Rabie? Da się już połowić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Niestety stab około metra wyzej niz nuzówka kolor raczej tez słaby ,wida jak dla mnie nie do łowienia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rd1_68 Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Niestety stab około metra wyzej niz nuzówka kolor raczej tez słaby ,wida jak dla mnie nie do łowienia.Trzeba trochę odkodować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-O-K-E-R Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2021 (edytowane) Minąłem dziś Rabę w Nieznanowicach i w Chełmie. Podniesiona, trawy zalane, ale jak na taki stan to dość klarowna. Można by poszukać klenia przy podtopionych brzegach Edytowane 24 Kwietnia 2021 przez J-O-K-E-R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Plan dobry bo klenie i takie miejscówki o tej porze to jak najbardziej,tylo raba jest bardzo zimna i niewiadomo czy ryba sie uaktywni.A im blizej zapory woda pewnie bardziej brudna i na tak szybkiej wodzie ciezko cos trafic .A znalesc odpowiednie miejsce i obłowic dokładnie i mysle ze bedzie jasne czy prubowac warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 3 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 Widze ze cisza jakby nikt nic niełowił,startuje cos czy nadal cisza i niema czego żałowac z dzisiejszego dnia pomimo fatalnych warunków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszyna Opublikowano 5 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 (edytowane) 24 kwietnia nie wytrzymałem i postanowiłem sam przekonać się o stanie wody i pojechałem z synem nad Rabę. Woda podniesiona o 100cm, szła bardzo żwawo, ale mieściła się w korycie. Kolor bardzo fajny do łowienia. Za to temperatura 7 stopni... Brak kontaktu z rybami.28 kwietnia wybrałem się ponownie po kilku dniach ładnej słonecznej pogody. Woda opadła, ale nadal 30cm powyżej sierpniowej niżówki. Woda miała już 10 stopni, kolor nadal ciut mętny, ale taki do łowienia chyba najlepszy . Tym razem dla odmiany widziałem jak coś małego 4 razy wyskoczyło za owadem nad wodę. Tyle kontaktu z rybami. Czwarte wyjście nad wodę w tym roku i ponownie musiałem myć ręce po powrocie do domu . Raba jest na wiosnę martwa bardzo długo. Dotychczas mówiło się, ze Raba ożywa w połowie maja, ale ten rok i prognozy pogody nie napawają optymizmem. Edytowane 5 Maja 2021 przez Kruszyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 5 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 Wielkie dzieki za cenne wskazówki najwazniejsza to temperatura wody ale jak przyjdzie ciepło cos sie powinno ruszyc . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip14 Opublikowano 5 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 (edytowane) Magiczne ożywienie, które odbędzie się na dniach to kwestia sporego zarybienia sfinansowanego ze zrzutki. Aczkolwiek może wpuszczaki pobudzą stare ryby do aktywności;) Edytowane 5 Maja 2021 przez Filip14 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysju Opublikowano 5 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 24 kwietnia nie wytrzymałem i postanowiłem sam przekonać się o stanie wody i pojechałem z synem nad Rabę. Woda podniesiona o 100cm, szła bardzo żwawo, ale mieściła się w korycie. Kolor bardzo fajny do łowienia. Za to temperatura 7 stopni... Brak kontaktu z rybami.28 kwietnia wybrałem się ponownie po kilku dniach ładnej słonecznej pogody. Woda opadła, ale nadal 30cm powyżej sierpniowej niżówki. Woda miała już 10 stopni, kolor nadal ciut mętny, ale taki do łowienia chyba najlepszy . Tym razem dla odmiany widziałem jak coś małego 4 razy wyskoczyło za owadem nad wodę. Tyle kontaktu z rybami. Czwarte wyjście nad wodę w tym roku i ponownie musiałem myć ręce po powrocie do domu . Raba jest na wiosnę martwa bardzo długo. Dotychczas mówiło się, ze Raba ożywa w połowie maja, ale ten rok i prognozy pogody nie napawają optymizmem.Można powiedzieć , że jesteś w połowie drogi .Ja na 10 wyjazdów 1 ryba.Poddałem się i siedzę na burdelu w Nieznanowicach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszyna Opublikowano 5 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 Można powiedzieć , że jesteś w połowie drogi .Ja na 10 wyjazdów 1 ryba.Poddałem się i siedzę na burdelu w Nieznanowicach Gdyby nie ta paskudna pogoda w weekend, to pewnie wylądowałbym na stawach w Wieńcu . Ale tym razem robakom się upiekło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 5 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 Tak czy inaczej juz blizej niz dalej rozpoczecia by połowic.A macie moze jakis link by sledzic temperatury wody ponizej zapory?Poczatek oby niebył przyspany bo puzniej ryby szybko zostana skłute i ostrozniejsze.Ale wekend moze ruszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruki Opublikowano 5 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 W weekend było sprzątanie Raby, niestety frekwencja mizerna, zwłaszcza jeśli chodzi o odcinek "spinningowy"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
molus1 Opublikowano 5 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 W weekend było sprzątanie Raby, niestety frekwencja mizerna, zwłaszcza jeśli chodzi o odcinek "spinningowy"...ja właśnie wróciłem z łowiska Cholerzyn i aż w oczy szczypie ile śmieci. Na szczęście w większości w worach... Dużych worach .... Ale coz z tego że po pierwsze ciężko to już będzie podnieść żeby nie rozerwać a po drugie nikt z tym nic nie robi. Nie wiem kto za to odpowiada ale przecież nikt nie zabierze ze sobą takich worów bo mnie śmieciarka już na moje kręci nosem a co dopiero kolejne 20 wielkich worów. Inna bajka że wczoraj też tam byłem. Siedzieli karpiarze, grill się palil a dzisiaj ... grill już się nie pali, ale stoi szkielet, resztki pozostawione. Jakieś papierki wokol. Jak nie my wędkarze o łowisko dbać nie będziemy to kto? Gimnazjaliści którzy na piwo tam przychodzą? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 5 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 Szkoda ,bo pewnie lepsze nawet i było by posprzatac niz siedziec bezczynnie w domu.Ale fakt pogoda była nieciekawa.A gdzie sie ogłaszali ze bedzie sprzatanie na facebooku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 5 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 Było jakieś ogłoszenie o sprzątaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi