EdekDeBeściak Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Brudna i nieco podniesiona. Chełm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Pod zapora zur la zur na chwilę obecną błotko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaker Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Czy ma ktoś informację z godzin późno popołudniowych jak wygląda woda koło zapory? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruki Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2021 10 kubików, jutro może być ostatnia szansa na połowienie, bo w niedzielę znowu ma lać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysju Opublikowano 9 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2022 Dolna Raba . Woda 4,5 stopnia.Troć 52 cm .. chuda jak wypłata w budżetówce...Dolna płetwa potargana ale już zagojona... wyglądała jakby by była po tarle.Te ryby ( bo wiem że sporadycznie się trafiają - ma ich kilka na koncie ) to lokalne jakieś stado ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 9 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2022 Tak niestety wyglądają ryby pstrągowe w Rabie dramat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruki Opublikowano 9 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2022 Dolna Raba . Woda 4,5 stopnia.Troć 52 cm .. chuda jak wypłata w budżetówce...Dolna płetwa potargana ale już zagojona... wyglądała jakby by była po tarle.Te ryby ( bo wiem że sporadycznie się trafiają - ma ich kilka na koncie ) to lokalne jakieś stado ? Po czym wnioskujesz że troć? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 10 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 Tak niestety wyglądają ryby pstrągowe w Rabie dramat...To znaczy jak? Widziałeś jakieś zdjęcie czy tylko tak dla towarzystwa marudzisz? [emoji6] Sent from my Armor 8 using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 10 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 To znaczy jak? Widziałeś jakieś zdjęcie czy tylko tak dla towarzystwa marudzisz? [emoji6] Sent from my Armor 8 using TapatalkCo tam bredzisz ? złowiłem kilka sztuk w tym roku i jest dramat, nie dość że sama skóra i łeb to jeszcze ten wygląd jak nie pstrąg ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 10 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 (edytowane) Ja tam na Rabę nie narzekam... Śmiać mi się chce od tego nieustannego jojczenia... P.S. wybierz się nad San, tam zobaczysz co to znaczy dramat... Wysłane z mojego POCO F1 przy użyciu Tapatalka Edytowane 10 Marca 2022 przez zeralda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 10 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 (edytowane) Byłem na Sanie ostatni raz 3 lata temu i coś tam złowiłem ale krótkie sztuki, nie wiem jak jest teraz. Jojczenie na Rabę jest czymś spowodowane bo wyniki na tej rzece są marne poza odcinkiem muchowym który jest cały czas zarybiany tonami ryb. Poza tym takie ogromne ilości wpuszczanych co roku ryb na odcinek muchowy od tylu lat który nie jest długi to ryby powinny tam wyskakiwać same na brzeg a tak nie jest. W zeszłym roku chciałem się przekonać do tej rzeki i nawet dołożyłem 100zl do zarybienia byłem na odcinku spinningowym w lutym, marcu, kwietniu i zaliczyłem wielkie zero, dopiero jak wpuścili ryby ze składki na którą się złożyłem to cos tam można było złowić śmiech..... Raba jest jałowa i ryby nie mają co jeść i dlatego wyglądają jak z obozu koncentracyjnego, ostatni posiłek tych ryby jest jesienią gdzie jeszcze są jakieś owady a później post do wiosny takie są moje spostrzeżenia. Szkoda bo fajna rzeka Edytowane 10 Marca 2022 przez PePe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysju Opublikowano 10 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 (edytowane) Niestety pusto pod kamieniami od Marszowic w dół .Cokolwiek się pojawia to w okolicach połączenia ze Stradomką. Też po ubiegłorocznym zarybieniu się nałowiłem ,ale niestety to nie jest to co lubią prawdziwi faceci... Edytowane 10 Marca 2022 przez krzysju 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruki Opublikowano 10 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 Ale jak te ryby mają być grubsze, jak są po wyczerpującym tarle, a z racji termiki wody żerują minimalnie? Od grudnia cały czas leci woda o temperaturze ledwie 2-3*C. Jak się robi ciepło to zaraz ryby nabierają masy:Dodatkowo, to jest rzeka górska, o zniszczonej termice przez zbiornik zaporowy. Tutaj zawsze ryby będą miały mniejszą masę niż pstrągi z rzek wyżynnych czy nizinnych.@Pepe, Twoje słabe efekty w zeszłym roku to tylko i wyłącznie zasługa kormoranów, zeszłej zimy zeżarły większość tego co pływało w Rabie. Dodatkowo, na muchowy żadne tony ryb nie idą, proszę nie siać dezinformacji. 300-400 kg selekta to max co tam jest wpuszczane. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysju Opublikowano 10 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 Na gnój powyżej Gdowa przestałem jeździć przez te glony.W nich siedziało robactwo i ryby żarły to jak krowy na pastwisku. Kiedyś muchowałem na dolnej Rabie , tak do 2010 roku.Było dużo lipienia i mało pstrąga tam.Kleni, świnki i drobnicy w opór.Zapora jest od 1986 chyba .Widać było wpływ zapory przez kilka pierwszych lat ,ale potem znowu było życie pod kamieniami.Od 10 lat jest totalna katastrofa. I twoje tłumaczenia o termice są chybione, bo wcześniej tez tak było.Wiosną łowiło się pstrągi lokalne brązowe i one wyglądały jak ryby a nie pończochy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruki Opublikowano 10 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 Zacznijmy od tego, że regres w populacji klenia, świnki i innego białorybu idealnie wpisał się w intensyfikacje zimowych nalotów kormoranów. Te właśnie zaczęły się około 10 lat temu, a od zimy 2016/2017 to już jest stałe żerowisko.Co do samego wpływu zapory, należy zwrócić uwagę właśnie na wiek zbiornika. Pierwsze 10-20 lat potrafią mieć nawet "korzystny"(dla łososiowatych) wpływ, bo zbiornik jeszcze nie jest zeutrofizowany, a termika wody latem sprzyja rybom łososiowatym i lipieniom.Ale w momencie, kiedy możliwości zbiornika się wyczerpią, staje się on odstojnikiem gówna, i tym są obecnie Dobczyce. W sezonie letnim mamy ciągłe zakwity, stąd brudna i szara woda zrzuca większość miesięcy letnich. Dodajmy do tego fakt, że w Rabie w ostatnim dziesięcioleciu ilość wody zmniejszyła się prawie o połowę oraz zmianę polityki pracy EW(ciągłe wahania stanu wody). Należy się pogodzić z tym, że na Rabie będzie tylko gorzej. I tak się dzieje na wszystkich rzekach podgórskich poniżej starszych zbiorników zaporowych(vide wspominany San czy Dunajec).P.S.Lokalnych pstrągów w Rabie nie ma od dawna, nawet w latach przed 2010 były to miksy z różnych ośrodków w Polsce(wiem, bo sam po nie jeździłem i sam je wpuszczałem ). Te ładne, brązowo miedziane były/są z Krosna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysju Opublikowano 10 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 Te brązowe łowiłem całkiem na dole - koło Cikowic.Jakiś inny gatunek , bo nieprawdopodobnie waleczne.Widziałem jak tarły się w Królewskim Potoku i jakimś ciurliku poniżej Chełma. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 10 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 Te chude brzydkie i mało waleczne to z Czatkowic 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 10 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 Kolego Ruki zgodzę się z tobą a ostatnimi czasem pstragi łowione w rabie wyglądają jak wchodzące trochę z morza beż koloru przypominającego pstraga który rodzimy powinien być pieknie wybarwiony.Trafiaja się też te ładniejsze ale jak piszesz pewnie to z Krosno mogły być.Niezmienia to faktu że czasem trafi się piekny rodzynek a takiego złowił 5lat temu mój kolega i był złoto biało miedziany jeden z piękniejszych psteagów jakie miałem okazję zobaczyć i był wyjątkowo waleczny pomimo 44cm.Ale wiekszosc zdecydowana to to skarpety góralskie często niestety spotykane z deformacjami płetw piersiowych.Ale coś tam fakt pływa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruki Opublikowano 10 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 Cikowice to nie problem, czatkowickie są tam czasem już półtorej tygodnia po zarybieniu w Gdowie. Te srebrne pstrągi Jeleński określa jako pstrąg potokowy fakultatywnie rezerwuarowy, czyli taka niby troć jeziorowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 10 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 Słownik spłatał figla pisałem o ,,trocie wchodzące z morza.Niestety taka jest wiekszosc ale rybki z naturalnego tarła też muszą być w tym sezonie trafiłem bodajze 3sztuki długosci około 12cm.A takimi niezarybiaja chyba że się zawieruszyły pośród wiekszych braci podczas zabierania z ośrodków zarybieniowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruki Opublikowano 10 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 Słownik spłatał figla pisałem o ,,trocie wchodzące z morza.Niestety taka jest wiekszosc ale rybki z naturalnego tarła też muszą być w tym sezonie trafiłem bodajze 3sztuki długosci około 12cm.A takimi niezarybiaja chyba że się zawieruszyły pośród wiekszych braci podczas zabierania z ośrodków zarybieniowych.Palczakami troci corocznie zarybia IRŚ, ryby trafiają do Krzyworzeki(+dopływy) oraz Stradomki(+dopływy). Pojedyncze pstrągi z naturalnego tarła też się trafiają, ale niestety Wody Polskie skutecznie dbają o to, by w dopływach do tarła nie dochodziło. W 2020 zaorali w listopadzie Krzyworzekę, w 2021 padło na dopływy Krzyworzeki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 11 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2022 Faktycznie zbiornik niepomaga w wiekszej przezywalnosci z tarła jeśli do niego dojdzie bo czasem schodzi to co wiemy i niszczy zasiane.Ale też widzę drobne pstrazki uciekające gdzieś między kamienie.Wiec coś przeżyje ale jak będą robić jak na krzyworzece to to w takiej rynnie niema mowy o sukcesach.I będziemy łowic ryby tylko z zarybień bo tarło niebedzie miało szans. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruki Opublikowano 14 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2022 3ciego kwietnia(niedziela) muszkarze sprzątają Rabę. Czy spinningiści też dołączą i wspólnymi siłami posprzątamy obydwa odcinki?Zbiórka o o 10:00 w Dobczycach przy starym moście. Aktualizacje w wydarzeniu na fejsbuku:https://www.facebook.com/events/486862409772402/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 14 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2022 A co jest potrzebne do sprzątania poza checia pomocy rzece?Jakieś worki wodery itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruki Opublikowano 14 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2022 A co jest potrzebne do sprzątania poza checia pomocy rzece?Jakieś worki wodery itp?Na miejscu zbiórki będziemy wydawać worki i rękawice. Podamy też miejsca, gdzie należy umieścić zebrane śmieci- gmina będzie je odbierać. Wodery czy spodniobuty zawsze się przydadzą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi