EdekDeBeściak Opublikowano 2 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2023 Nadal brudna. IMO nie do łowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EdekDeBeściak Opublikowano 5 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2023 Można próbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EdekDeBeściak Opublikowano 9 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2023 Mapka dla Bolenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 9 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2023 Ok dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BogMat Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Cześć. W tym roku jestem już szósty raz nad Rabą. Obławiam odcinek od boiska w Książnicach do ujęcia wody przez Stalprodukt w Bochni. Łowię spinningiem na woblery i gumy. Nie złowiłem żadnej ryby, mało tego, nie miałem brania. Łowi ktoś teraz na tej pięknej rzece i ma jakieś wyniki? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EdekDeBeściak Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Cześć. W tym roku jestem już szósty raz nad Rabą. Obławiam odcinek od boiska w Książnicach do ujęcia wody przez Stalprodukt w Bochni. Łowię spinningiem na woblery i gumy. Nie złowiłem żadnej ryby, mało tego, nie miałem brania. Łowi ktoś teraz na tej pięknej rzece i ma jakieś wyniki? Pozdrawiam. Łączę się w bólu. Co prawda trzy razy nad Rabą , w tym dwa razy powyżej Chełmu, ale także guzik. Bez ryby, bez brania, nie widziałem ani nie słyszałem żadnej ryby. Łowiłem po południu, do wieczora licząc na jakieś zbiórki. Nic. Lowiłem na steamery, daleką nimfę. Po suchą się sięgałem, bo kompletny brak żerowania. Albo nic nie wpuszczono, albo czatkowice nie zeszły jeszcze z góry.Jak ktoś liczy każdą godzinę, żeby połowić, to szkoda cennego czasu. Chyba , że ktoś mieszka nad woda, nie ma co robić i codziennie próbuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Na muchowym też bryndza. Wczoraj była ładna rójka której nic nie zbierało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert91 Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Tak to już jest z tą Rabą. Pstrągi odrodzą się pewnie po zarybieniu w okolicy maja, a klenie to ciężki temat wcześniej niż w czerwcu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayou Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2024 A miałem jechać. Zniechęciliście mnie.Co roku o tej porze miałem już kilka fajnych ryb z Raby w okolicach Stanisławic. W tym roku nawet popatrzeć nie byłem jak Raba płynie... Pewnie szybko nie pojadę jak takie wieści czytam. Eh... Pz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EdekDeBeściak Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Nie twierdze, że nie ma ryb, ale stosunek ilości godzin spędzonych nad wodą do ilości złowionych ryb lub choćby rybek jest tak niekorzystny , że szkoda czasu. Już lepiej nad tą Wisłę lub choćby Dunajec. Ryby były jeszcze 30 lat temu. Potem kicha. Pamietam jak , może to było 20 lat temu powstał odcinek no kill poniżej Dobczyc i wpuszczono tam giganty. Łowiłem je, ale tak mi coś nie pasowały do tej wody. Nie , żebym narzekał, ale miałem wrażenie sztuczności w tym wszystkim. To też minęło. Jest kicha. Wszystkie wody z informatora tarnowskiego i krakowskiego to jedno wielkie nieporozumienie. Po to się jedzie na ryby, żeby się nałowić. I to całe pitolenie , że najważniejszy jest kontakt z przyrodą, relaks. Jak się można zrelaksować nad wodą , gdzie nie ma ryb? No jak? 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BogMat Opublikowano 9 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2024 Ja zaczynałem końcem lat 70, karta na całą Polskę, ryby w każdym bajorze, nikt nie musiał zarybiać i trzeba się było postarać żeby nic nie złowić :-) Boleń na Rabie pływał ławicami, okoń drażnił bo przeszkadzał w łowieniu dorodnych kleni, szczupaki czasem nie dały się wyholować, jak siadła brzana to ręka bolała po wielominutowym holu. Na Wiśle ( choć brudna i śmierdząca ) łowiło się na przerobione łyżeczki do herbaty piękne klenie, szczupaki i sandacze. Tak sobie myślę jakby wyglądało łowienie w tych czasach sprzętem jaki mamy teraz. Pozdrawiam wszystkich po kiju i połamania życzę. PS. Podpowie ktoś jakieś łowiska gdzie można się zrelaksować przy rybie, tak w promieniu 50 km od Bochni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BogMat Opublikowano 10 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2024 Wczoraj ok 16 pod mostem drogowym w Książnicach, jedno branie na wstępie i złowiony pstrąg, taki grubiutki ok 40 cm, desperat jakiś . Uderzył na mantę brązowo-zieloną z brokatem. Później już do 18.30 żadnego brania. Próbowałem jeszcze na inne gumy, woblery, nawet na obrotówki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 10 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2024 To juz wyczyn trafiłes w punkt.Pewno ryb jeszcze nawet niewidać ale napewno sa tylko jeszcze woda nierozpieszcza je do aktywnosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EdekDeBeściak Opublikowano 10 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2024 Tiaaa, bo to są pstrągi ciepłolubne. W lipcu, sierpniu jak woda będzie miała temperaturę 25'C i popłyną glony oraz syf ze zbiornika to będą miały lepiej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 10 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2024 Noto przeciez powinny walić az miło we wszystko co jest do zjedzenia a tak niejest.Coś jest nie tak a ile stopni ma woda wogóle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruki Opublikowano 10 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2024 Dobczyce 12*C, Marszowice 14-15*C, mierzone w poniedziałek. Termika wody jak w czerwcu, a nie początkiem kwietnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 10 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2024 Noto powinno juz być ok.Wiec trzeba jezdzić łowić jesli coś zostało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek1 Opublikowano 10 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2024 W miejscu gdzie zawsze maciory wchodziły na tarło dokładnie w majówkę to dokładnie na tarło weszły wczoraj. Więc o miesiąc wcześniej a to zdarzyło się pierwszy raz jak się im przyglądam. A robię to z 25 lat. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeks Opublikowano 10 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2024 Ważne ,że weszły 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siłaczka Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Byłem dziś po raz trzeci w tym sezonie na Rabie, dwa razy na nokillu muchowym, raz odcinek tarnowski. Na trzy wyjścia dwa niezacięte brania na suchą. Na odcinku tarnowskim jak zwykle ładnie i zero kontaktów. Nie widziałem też żadnych ryb poza ławica leszczy pod mostem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Warunki wydawać by sie mogły bardzo fajne ale wieśći niestety niezbyt pocieszajace bo raba to piekna rzeka.Pytanie kiedy rybki odpala bo nawet niespecjalnie ktoś cos pisze o jakiś widzianych rybach.Ale kiedyś musza odpalić bo niesadze ze na biezaco zostaja wyzarte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Pytanie kiedy rybki odpala bo nawet niespecjalnie ktoś cos pisze o jakiś widzianych rybach.Pytanie czy ma co odpalić a nie kiedy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siłaczka Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2024 (edytowane) Na odcinku tarnowskim zawsze było trudno o rybę, zaskakiwała mnie niewielka w stosunku do możliwości rzeki populacja klenia, ale na muchowym dało się połowić regularnie wpuszczanych ryb 40+, a teraz cisza. Już końcówka zeszłego sezonu była wyraźnie słabsza. Coraz częściej wolę pojechać na wody NS, połowić krócej, ale mieć kontakty. Edytowane 14 Kwietnia 2024 przez Siłaczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Tak zastanawiam sie przy takiej ilosci ryb wpuszczanych bardzo mało jej zostaje bo gdzie ona jest.Wszedzie jest słabo pomimo dobrych miejscówrk ale klusole napewno niespia a i wydry i kormoran cos zezarł.Ale to nierzutije na az tak słaba ilosc ryb w rzece.Raczej robaczkarze kasuja populacje.Raba ponizej stradomki to juz woda kleniowa ale słabo z nim tez jest . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siłaczka Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Z tym argumentem o kłusownikach muszę się nie zgodzić, łowię na tym odcinku od lat i presją poniżej Stradomki jest niewielka. Tylko raz spotkałem dziadka ze spławikiem łowiącego leszcze. To co zmieniło się na pewno to duży przyrost populacji nurogęsi, a zimą stada kormoranów koczują na bystrzach (np. poniżej mostu w nieznanowicach). Tylko czy naprawdę można o bezrybie obwiniac ptaki? Na pewno dziesiątkują czatkowickie "pstrągi", ale mam wątpliwości czy tak łatwo by im poszło z dzikimi rybami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi