EdekDeBeściak Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2024 (edytowane) Wreszcie dwa miarowe potoki na odcinku nizinnym. Chwile byłem. Woda idealna, wieczorem rójka , ale bez oznak żerowania powierzchniowego. Edytowane 14 Kwietnia 2024 przez EdekDeBeściak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Niezgsniam na ptactwo i zwierzeta były od zalania dziejów.Najgorsze jest dwunożne pazerne na mieso ludzkie stworzenie z mocno zakorzenionym w głowie zezarcia co zostanie wyłowione by wczesniej niezostać zauwazonym.Martwi mnie tez fakt ze na górskim odcinku rzeka jest mocno naswietlana przez słońce i wycinane brzegi z resztek drzew dahacych jej cień i schronienie jak ponizej mostu w marszowicach na fajnej miejscówce.Dwie rybki to juz sukces. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EdekDeBeściak Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Moim zdaniem presja wędkarska na odcinku poniżej no - kill jest minimalna. Rzadko kiedy można spotkać wędkarzy. Brzegi tez niespecjalnie wydeptane. Dziwne to, bo jeżeli od kilkudziesięciu, no może kilkunastu , lat jest zapaśc, a ciągle rzeka jest zarybiana to powinny być ryby. Co roku wpuszczane są ryby. Jeżeli dajmy na to co rok wpuszczane sa takie palczaki to po 5- latach powinny być już stada dorosłych osobników odbywających tarło na wielu odcinkach rzeki. Te ryby powinny yc potem łowione. Niestety mimo zarybień na przestrzeni lat tych dużych w dużych ilościach ryb nie widać, a to coroczne zarybianie powinno już przynieść efekty. Szczupaki wpuszczone 5-6 lat temu, to powinny być już niezłe kloce. To samo jazie, swinki. Gdzie to jest? Dzisiaj po południu w sumie zaskoczony byłem widokiem auta nad wodą. Poszedłem w górę. Schodziłem w dół , myślę, zagadam o wyniki. Kiedy podszedłem bliżej , zauważyłem tylko damskie nogi uniesione na tylnej kanapie. Nie przeszkadzałem ... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Cos jest niestety nie tak.Ale takie sa fakty.Miejscowi tutaj maja najwiekszy wkład w wyjałowieni rzeki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2024 W sumie to jest mega zastanawiające że przy takiej ilości wpuszczanych tam pstrągów jest mega ciężko cos złowić, Raba to mała wąska rzeczka i powinna kipieć od oczek na powierzchni a tak nie jest albo te ryby padają, albo płyną w dół do Wisły albo maja tajna dziurę w zaporze i wpływają do zbiornika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Nie jestem z "regionu" ale warto zapoznać się z poniższym tekstem. Pewnej coś w tym jest.https://wedkarskiewakacje.pl/2021/06/30/slow-kilka-jeszcze-o-rabie/ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Noi wszystko jasne okiem fachowca.Dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek1 Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Rozmawiałem wczoraj z dwoma wędkarzami -pełno brań u nich, u mnie na zero. Chwalili się ,ze jest masa klenia do 35 cm , trochę płoci połowili i dosłownie kilka malutki pstrążków. Po maciorach śladu nie ma -trochę mnie to martwi bo woda się ochłodziła i obawiam się ,ze z tarła nici. Bo zwykle stały w tamtym miejscu przynajmniej tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Jak zawał tak zwał ale czasem mysle ze skora zapora niszczy rabe od dłuzszego czasu przynajmniej 20lat czy nielepiej było by pomyslec nad ratowaniem mniejszych siurków z pstragami.Które pomimo kłusownictwa maja baze pokarmowa by wykarmic kropki.Ale jak wiemy nikt z kontrolujacych raczej niemiał by ochoty latem przejsć na kontrol po mniejszej rzece pstragowej w totalnej dzungli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Zastanawia mnie że Raba powyżej zapory ma osiągać 25 stopni i pstrągi nie mają tam racji bytu, a w takich siurkach nizinnych często płynących gdzieś łąkami pstrągi są i mają się dobrze gdzie woda osiąga powyżej 20 stopni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Noi wszystko jasne okiem fachowca.DziekujeSwoją drogą Ruki jest w tym wątku na forum (post na samej gorze).Nie wiem z kiedy jest artykuł, może Ruki napisałbyś jak widzisz aktualną sytuację na Rabie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Wiem wiem juz do niego napisałem.Moze wkoncu najwyzszy czas zawitać samemu nad raba.Rzeczki u nas tez niesa bez szsns ale presja robaczkarzy jest nagminna pomimo i tak słabego aktualnego rybostanu.Bo skoro jakies pojedyncze ryby sa to woda niejest jeszcze na tyle struta by niemiały prawa bytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy6 Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2024 piszecie o Rabie tarnowskiej, a jak z krakowską , zwłaszcza z odcinkiem muchowym, czy też tak słabo?w tym roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek1 Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Ja pisze właśnie o muchowym . Dla mnie słabo inni mówią ,ze cos się rusza ale bez szału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruki Opublikowano 16 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2024 Ruki sprząta i zarybia Rabę, więc nie ma czasu łowić. Kormorany, kłusole, wydry i od 2-3 sezonów nurogęsi dbają o to, by ryb nie zostawało zbyt dużo. Niestety, trzeba zapier*lać nad wodą i pilnować, gonić, inaczej lepiej nie będzie.A na ryby jeździć wtedy kiedy są chmury. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 16 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2024 Łowiac w słoncu nigdy niemiałem wyników.Ciekawe kiedy raba ruszy na całego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 16 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2024 Ruki sprząta i zarybia Rabę, więc nie ma czasu łowić. Napisz jeszcze że zarybiasz za swoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruki Opublikowano 16 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2024 Napisz jeszcze że zarybiasz za swoje Na razie okręgowe, w zeszły poniedziałek palczak po dopływach. Byłem jedynym wędkarzem do pomocy.... W czwartek jest czatkowicki selekt, ręce do pomocy się przydadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-O-K-E-R Opublikowano 16 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2024 W czwartek jest czatkowicki selekt, ręce do pomocy się przydadzą.W razie chęci pomocy gdzie się zjawić i o której? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruki Opublikowano 17 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2024 W razie chęci pomocy gdzie się zjawić i o której? ZARYBIENIE PSTRĄGIEMInformacja z biura Okręg PZW Kraków : "Okręg PZW Kraków planuje zarybienie pstrągiem potokowym dwulatkiem na dzień 18.04.2024 obwodu rybackiego Raba nr 4(200 kg). Rozpoczęcie przewiduje się o godz. 11:15 przy "starym" moście w Dobczycach (49°52'58.5"N 20°05'13.6"E).Materiał zarybieniowy pochodzi z OZ Czatkowice w Krzeszowicach.Ze względów na warunki pogodowe terminy zarybień mogą się przesunąć, o czym będziemy niezwłocznie informować.Z uszanowaniemŁukasz SrokaBiuro Okręgu PZW Kraków". Ryba będzie dzielona fifty fifty na muchowy i spinningowy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 17 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2024 (edytowane) Spróbuję się pojawić i pomóc. Ile czasu trzeba sobie zarezerwować? Co poza ciuchami ze sobą zabrać? Edytowane 17 Kwietnia 2024 przez Pasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruki Opublikowano 17 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2024 Taka ilość ryby to maks 2 godziny. Wiaderka i kubły okręg wozi ze sobą, więc tylko trzeba spodniobuty mieć. Woda cieplejsza od powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 17 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2024 Ok, na 99% będę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruki Opublikowano 17 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2024 Mnie jutro nie będzie, ale kilka osób z Rabian będzie, więc pomoc przyda się przede wszystkim na spinningowym odcinku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayou Opublikowano 21 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2024 Na Wiśle wczoraj nic nie brało to dzisiaj pojechałem na R5. Pogada jak lubię, taka listopadowa. Kast co prawda jakiś taki cherlawy zabrałem, ale jaka rzeka taki kast.... 4 brania, jedna ryba. W listopadzie na W3 łowię ryby w paski, ta była w kropki. A d... Zmarzła mi tak samo. Pz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi