Skocz do zawartości

Raba

JohnnyJohn

Rekomendowane odpowiedzi

Ja byłem wczoraj na Rabie krakowskiej. od 14 tej... akurat wtedy okazało się ,ze jakaś grupa entuzjastów Raby wymyśliła sobie zawody towarzyskie muchowo spiningowe, z tym,że muszkarza nie zauważyłem :D  :) .

Rzucili się cała watahą do wody, na zasadzie kto pierwszy ten lepszy, pomyślałem nic tu po mnie... ;)

Przemieściłem się trochę na odcinek muchowy. Nadeszła chmura ciemna zaczynało padać, ale o dziwo rybki zaczęły oczkować. Udało mi się pierwszy raz na muchę złowić pstrągi. 3 w ciągu 30 minut i 2 spadły, wszystkie takie 30 do 35, ale radość wielka jako, ze pierwszy raz.. taka głupia radość :) . zaczęło mocno lać potem przestało , ale rybki kompletnie się pochowały i nic mi nie brały, jeszcze w 2 innych miejscach to samo. Wieczorem zobaczyłem jeszcze piękne klenie na płani, ale wszystko ignorowały.

Powiem Wam , ze rzeka piękna, dość komfortowa, no moze nie wszędzie, , multum pięknych miejsc, zamierzam tam ćwiczyć muchowanie. Już w zeszłym roku łowiłem trochę na Popradzie świnki, brzany,ale pstrąga nie złowiłem.

Faktycznie, jak pisał Tomek klenie na Rabie takie bardzo spokojne :)  :D  Ale na suchą , czy mokrą , pewnie wprawny muszkarz dałby radę...

Edytowane przez jerzy6
  • Like 1

Nie mogę pokazywać zdjęć przesłanych przez kolegę. Jak będzie chciał to się sam pochwali. Ale takie +40 może ciut więcej a to na Rabę już fajne ryby.  I ważne ,ze nie była to jedna ryba. Na stronie Klubu Głowatka na Facebooku jest kilka fotek w tym jedna jego. 

Edit : Doczytałem jego największy miał 42 cm. 

Edytowane przez Misiek1
  • Like 1

Jeszcze się nam, na Rabie eldorado pstrągowe zrobi...... .Pocieszające dla mnie było to że nie widziałem tego całego szlamu który był w tamtym roku. Dno, piasek, żwir+ patyki. Wszędzie widać jak bobry wp...... co się da i desantują się z brzegu do wody po ślizgawkach( na odcinku 100m naliczyłem 4 takie ślizgawki). Chyba na przyszłość zabiorę jakiś krótki kij i będę się bawił małymi wahadełkami.... zanim się czas ultralajta zacznie na W3. pz 

• 4 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...