Skocz do zawartości

Co to za przynęta?

Tommek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wiecie może kto jest twórcą tego wobka? Z góry dziękuję za informację nie łowię na niego więc jeżeli ktoś będzie zainteresowany mogę wymienić na innego

Stary Gębski jak ster jest z żółtego pleksiglasu to spokojnie z ubiegłego wieku.
  • Like 1

A to Sendal.

Skąd taka pewność? Sendale z wydłużoną dupką mają w większości płaski brzuszek, bez uwypuklenia przedniej części.

DSC00136.JPG

fot1.jpg

Edytowane przez Alexspin

Zgadzam się, ale zauważ, że jednak wybrzuszenie jest znacznie mniejsze i znacznie różni się od Gębali.

Zresztą często producenci kopiują kształty woblerów i czasem trudno odróżnić czyja to produkcja, zwłaszcza jeśli przynęta nie jest sygnowana znakiem firmowym.

Natomiast jestem przekonany, że wobler prezentowany przez @esox81 to Gębala, bo posiadałem te przynęty i jeszcze zostały mi w zapasach dwie, tyle, że w innej kolorystyce.

Edytowane przez Alexspin

Patrzę na zakończenie ogona i to dość charakterystyczne dla sendali . 

A możesz foto dodać tych Twoich .

Ja wieczorem zobaczę na swoje sendale i porównam. 

Mogę się mylić.   ;)

A i chyba wszystkie Gębskie miały ster od dołu podpiłowany.  

Edytowane przez robert7704

Fotki będę mógł zrobić dopiero w ostatni weekend listopada, bo te zabytkowe przynęty leżą w tej chwili 250 km ode mnie... :)

Ps

Te moje zabytki są z początku lat 90-tych, używałem je przez około 5 lat. Później już ich nie kupowałem, więc nie mam o nich bieżącej wiedzy.

Ps/Ps

Jako ciekawostkę znalazłem taki artykulik na temat Gębali z tego okresu, w którym nimi łowiłem https://wedkuje.pl/n/starsze-modele/58667 Z fotek wynika, że nie wszystkie Gębalki miały podpiłowane stery i tak je pamiętam, choć jeden z tych moich na pewno ma podpiłowany.

Edytowane przez Alexspin