Skocz do zawartości

Co to za przynęta?

Tommek

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję bardzo za szybką informację.

Będzie mega ozdabiac moja mała pracownie w piwnicy

Teraz nawet znalazłem na ebay coś podobnego wpisując Heddon.

https://www.ebay.com/itm/NIB-HEDDON-9430-XBP-River-Runt-Floating-N-box-VINTAGE-FISHING-LURE-Dowagiac-NOS/202925613968?hash=item2f3f4f2390:g:U5MAAOSwOA1aNdwW

Jeszcze raz dziękuję za szybki odzew.

A woblerki dostaną swoją mini gablotkę :) bo są w stanie idealnym :)

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Wiek .. hmmm... XX ???? patrząc na kotwiczki to lata 70te/80te.

Ale nie jestem ekspertem. Druga sprawa, że nasi ówcześni wschodni sąsiedzi też robili podobne i nie mam pewności czy ta czasem nie jest ...Pусская приманка - zresztą w temacie sztucznych przynęt kopiowali czy jak to dziś by się określało podrabiali prawie wszystko co było możliwe. Jedynie w dziedzinie wędkarstwa podlodowego byli bardziej oryginalni.

• Like 2

To jest rodzima produkcja. Przełom 80/90 lat. Być może krakowska spółdzielnia rzemieślnicza, tego nie pamiętam dokładnie. Znaczek na rewersie chyba właśnie ich. Mam takie ze dwie. One Michał raczej nie skręcały żyłki w jakiś nadmiernym stopniu. Co mogłoby sugerować to ich wygięcie przy przednim kółku. W pierwszej połowie 70-tych dość popularne były gnomiki podobne do tych, ale produkowane w ZSRR i trochę lżejsze. W plastikowym pudełku były takie bodaj cztery lub pięć, każdy w innym kolorze. Były niezłe na okonie, klenie i pstrągi.

Edytowane przez jachu
  • Like 3

Te kotwiczki nie są z '90 tych. W drugiej połowie 80tych nawed Polsling lepsiejsze dawał ;)

Masz Michał rację. Polsping stosował nawet w największym kryzysie 80-tych lat Mustady. Dlatego mam do dziś zapas Cefali 1 bez kotwiczek. :) Kupiłem wyłącznie dla tych Mustadów, w które były uzbrojone. Bo samych kotwiczek nie uświadczyłeś w sklepach. Nawet cenowo jakoś to tragicznie nie wyglądało, a miałem ósemki do zbrojenia pstrągowych obrotówek. Takie kiepskie kotwiczki jak w Gnomikach ze zdjęciach, podobne do DDR-owskich z przełomu 60/70 i spotykane w bazarowych przynętach z Rosji jeszcze w 90-tych latach, robili również nasi rzemieślnicy i takie też mam do dziś. Wiele przynęt mniejszych wytwórców było właśnie w nie zbrojone.

• Like 1