Skocz do zawartości

Co to za przynęta?

Tommek

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Wiedziałem że gdzieś coś takiego widziałem....tyle, że zapamiętałem to nie jako rak czy krab a wielki zagraniczny jelonek rogacz...chwila goglowania huge insect lure, big bug lure aż w końcu giant beetle lure zaprowadził do Molix Supernato Beetle ;)attachicon.gif Screenshot_20190704-104722.jpg

Wysłane z mojego Neffos X1 przy użyciu Tapatalka

Molix Supernato Beetle 

Orientujecie się, czy ta przynęta jest dostępna w naszym kraju?

• 2 tygodnie później...

Mam też jak kilka żabek.

Jedna to Dorado 3,5 cm . Reszty nie znam. Dwie mają napisy na sterze Spinart. Czy to nazwa firmy? Nie znam jeżeli tak. Jedna nie ma żadnych opisów. Znalazłem również takie woblerki. Ktoś coś wie i pomoże? ????

post-72604-0-06825900-1744108794_thumb.jpg

post-72604-0-98074200-1744108811_thumb.jpg

post-72604-0-46507200-1744108826_thumb.jpg

Edytowane przez Mariusz1990

Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. ????

Woblerki zakupione w dużym zestawie wraz z innymi przynętami. Prawdopodobnie w większości trafią na sprzedaż aby choć trochę zwróciły mi się inne przynęty. ????

Mógłbyś pomóc mi je wycenić? Tu lub na priv

Mam też jak kilka żabek.

Jedna to Dorado 3,5 cm . Reszty nie znam. Dwie mają napisy na sterze Spinart. Czy to nazwa firmy? Nie znam jeżeli tak. Jedna nie ma żadnych opisów. Znalazłem również takie woblerki. Ktoś coś wie i pomoże?

Te dwa z kogucimi piórkami to Yo-Zuri, stary już chyba nieprodukowany model, nazwy nie pamiętam. Pod nimi Patyczak (może Bartasa?). A mały pomarańczowy z prawej strony biedronki to Yo-Zuri Snap Bean.

Edytowane przez jachu

Ten okoń z pomarańczowym grzbietem i literką S na sterze to SUPER SIEK nie mylić z SIEK-M Mark Wieczorek & syn(ostatnie foto w poście1681). Te trzy oklejane złotą tkaniną to na pewno nie są Widły.

Markowe pod koniec lat 90-tych miały literkę S na sterze. Teraz zauważyłem, że ten pomalowany czarnym mazakiem to też Snap Bean. Kiedyś Beany sprzedawane były w opakowaniach po dwa. Być może, że jeden z nich był trochę większy. Tu jest Vako opisana historia, zawsze warto się zapoznać jak to z Siekiem było:https://polskie-woblery.com/tworca/marek-wieczorek/

Edytowane przez jachu

Ten okoń z pomarańczowym grzbietem i literką S na sterze to SUPER SIEK nie mylić z SIEK-M Mark Wieczorek & syn(ostatnie foto w poście1681). Te trzy oklejane złotą tkaniną to na pewno nie są Widły.

Mariusz woblery Super Siek miały napis na sterze Super Siek i były otrzymywane metodą wtrysku. Woblery Super Siek robił były wspólnik Marka Wieczorka i obaj wówczas tworzyli woblery Siek. W tych czasach kiedy razem robili na sterach wypalali literkę S. Tak więc wobler w malowaniu okonia, to wobler Siek. 

Witam...

Czy ktoś widział, czy ktoś wie kto to robi/robił albo jak to zrobić samemu.

Paarę lat temu kupiłem jigi jak na poniższych zdjęciach w Barakudzie w Skarżysku-Kamiennej. Niestety już nie mają i nie pamiętają skąd one były, kto je robił. 

Może ktoś coś wie?

6978eaf0104c8.jpg

3f7552c748305.jpg

Dziękuję za ewentualną pomoc.

poZdrawiam

kesur

Edytowane przez kesur
  • Like 1

Witam...

Czy ktoś widział, czy ktoś wie kto to robi/robił albo jak to zrobić samemu.

Paarę lat temu kupiłem jigi jak na poniższych zdjęciach w Barakudzie w Skarżysku-Kamiennej. Niestety już nie mają i nie pamiętają skąd one były, kto je robił. 

Może ktoś coś wie?

6978eaf0104c8.jpg

3f7552c748305.jpg

Dziękuję za ewentualną pomoc.

poZdrawiam

kesur

To taki cudak będący hybrydą dżiga z tułowiem piankowej, a więc suchej jętki majowej. :) Chyba ktoś przekombinował. :)  Jeśli już, to ten tułów powinien być zamontowany po przeciwnej stronie haczyka i w połowie (po zdjęciu z igły, bo na niej buduje się takie piankowe tułowie majówek) po przebiciu hakiem dobudowany już na trzonku haka. Każdy kręcący muchy może to zrobić bez problemu. Tu chyba szczecinki ogonowe z żyłki? Lepiej byłoby z promieni mallarda, miękkich kogucich, z ogona bażanta itp. Dalej skrzydełka z pasemek piersiowych kaczora krzyżówki i jakaś miękka jeżynka (miękki kogut, kura, może być też z piersiowego piórka kaczora. Przekombinowane jak wspomniałem, ale jeśli się sprawdziło, to dlaczego nie? :)

• Like 2

Mam też jak kilka żabek.

Jedna to Dorado 3,5 cm . Reszty nie znam. Dwie mają napisy na sterze Spinart. Czy to nazwa firmy? Nie znam jeżeli tak. Jedna nie ma żadnych opisów. Znalazłem również takie woblerki. Ktoś coś wie i pomoże?

Szerszenie to Yo-zuri Slavko Bug

• Like 1

Witam,

czy ktoś coś podpowie? Wygrzebałem z jednego zapomnianego pudełka. Dzięki za podpowiedzi.

Pozdrawiam.

_________

Trzeci od góry po lewej to Lovec Rapy. 9 czy 10cm.

Te na trzy kotwice po prawej to mogą być jakieś amerykance. Nazw nie pamietam. Trzeba by poszukać w Google pod „vintage fishing lures” lub „vintage hard baits”. Mogą to być też podróbki ze wschodu.

Mariusz 1990.

Wrzuć dokładniejsze zdjęcia tego okonia z fot.1 Tego 8-9cm przy linijce.

• Like 1

_________

Trzeci od góry po lewej to Lovec Rapy. 9 czy 10cm.

Te na trzy kotwice po prawej to mogą być jakieś amerykance. Nazw nie pamietam. Trzeba by poszukać w Google pod „vintage fishing lures” lub „vintage hard baits”. Mogą to być też podróbki ze wschodu.

Dzięki za podpowiedź. Poszperam w wolnej chwili. Znajomy od którego dostałem wiele lat temu te przynęty dostał je od kuzyna, który mieszka w Stanach. Może to być jakiś trop :D