Skocz do zawartości
  • 0

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Kolejne pytanie - do użytkowników linderów.

Szukam łodzi i mocno wacham się nad fishermanem 440 a sportsmanem 400 - obie łodzie mają ten sam certyfikat jeśli chodzi o dzielność na wodzie, ale fisherman ma max moc silnika opisaną jako 5hp :huh: i stąd pytanie - czy z 5 konnym silnikiem taka łódka w ogóle rozwija jakąkolwiek prędkość?? bo taczanie się trollingowe zupełnie odpada. Znowu sportsmany są słabo dostępne - teraz w IE są w sumie DWA - jeden to używka, drugi to nówka sztuka niestety z zamontowaną konsolę, za straszną kupę kasy. Więc radźcie moi drodzy - jak to z tymi fishermanami jest - wiem ze komancz ma jednego, ale może ktoś jeszcze na forum??

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A powiedz - ile miejsca ta konsola zajmuje?? da się łowić z tyłu jak jest ta konsolka?? Na nielicznych fotkach to wygląda tak sobie,i mocno się zastanawiam czy nie było by lepiej wybrać opcji bez konsoli - czy nie będę sobie później pluł w brodę że łowi się niewygodnie.

• 0

Na którymś wyjeździe na szkiery mieliśmy okazję popływać spartsmanem 400 bez konsolki z 15hp bodajże. Akurat ja na nim nie pływałem ale śmigał bardzo ładnie. Ja akurat pływałem Cesscentem 450 (jeżeli dobrze pamiętam) i byłem tak ze dwa razy wolniejszy przy tej samej mocy silnika. Wydaje mi się że dokładanie konsolki, do celów wędkarskich, jest bez sensu na tak małej łódce, ale to są tylko moje odczucia bo nigdy taką nie pływałem.

• 0

A powiedz - ile miejsca ta konsola zajmuje?? da się łowić z tyłu jak jest ta konsolka?? Na nielicznych fotkach to wygląda tak sobie,i mocno się zastanawiam czy nie było by lepiej wybrać opcji bez konsoli - czy nie będę sobie później pluł w brodę że łowi się niewygodnie.

Konsola zajmuje trochę miejsca,w wędkowaniu bardzo nie przeszkadza ale bez niej jest oczywiście wygodniej.Co przeszkadza przy łapaniu jest wygodą podczas przemieszczania się.Ja bym brał opcję z konsolą.

• 0

Polecam sportsmana 400, z prostej przyczyny. Przy wadze lindera około 86kg można zainstalować mocniejszy silnik, który będziesz przewozić na pawęży. Przy fishermanie 440 już tego nie zrobisz. Optymalna wielkość silnika zainstalowanego na pawęży to 5-6kM. Sportman nie ma uroku jak fisherman, jednakże Lindery to pierwsza liga konstrukcji aluminiowych. Jedyna wada, która się ujawnia to konieczność pływania z balastem na dziobie przy maksymalnych prędkościach. Jednocześnie bym sobie odpuścił zakup lindera z konsolą, szkoda miejsca i kasy.

• 0

Witam. Właśnie przytargałem ze Szwecji nowego Lindera Fishing 440. Ze względu na specyfikę łodzi Linder postanowiłem założyć nowy watek. Zamierzam wyposażyć łódkę w różne dodatkowe elementy w sposób mało inwazyjny i jednocześnie nie wymagający zakupu oryginalnych opcji. Ze względu na dość cienką blachę jaka jest zastosowana do budowy tych łodzi mam pytanie do użytkowników jak sobie poradzili z montażem elementów  z ze stali i z montażem czegokolwiek na pokładzie. Jakie stosować śruby, wkręty, aby nie powodowało to korodowania aluminium. Proszę o wszelkie informacje odnośnie przeróbek i udoskonaleń tych łodzi a także montażu opcji.

• 0

Co do zasady, to na łódkach AL stosuj stal nierdzewną 304 w częściach nawodnych , 316 w stale zanurzonych lub elementy z aluminium (np. nitonakrętki robione ze stop 5754 jak nie trzeba super wytrzymałości). Na pewno nie używamy stali czarnej i ocynkowanej, bo szybko zardzewieje, pojawią się zacieki z rdzy. Raz że źle wygląda i ciężko doczyścić, a dwa - przyspiesza korozję AL. To samo tyczy się miedzi, mosiądzu, brązu, ołowiu - pod żadnym pozorem nie używaj ich do mocowania czegokolwiek na stałe do aluminium.

Edytowane przez psulek
  • Like 1

• 0

Proszę o opinie na temat łodzi Linder w dł 400-440 cm. Interesuje mnie szczególnie stabilność i bezpieczeństwo na nieco większej fali. Miałem okazje raz pływać w Szwecji, ale w idealnych warunkach. Łódka lekka z płaskim dnem łatwo ślizgała się na  niewielkim silniku.

Zastanawiam się czy przy tej budowie nie będzie bujać się po grzbietach fal szczególnie na kotwicy. Nie znam się na tych niuansach kształtu kadłuba i właściwości łodzi wiec to tylko moje przypuszczenia. Łodzie popularne w Szwecji i pewnie wielu z Was  pływało. U nas jakoś mało popularne i wszyscy piszą o Skyllach,Bremach itd. Są jakieś wady tego Lindnera?