Skocz do zawartości

Żarnowiec, Wisła, Troć...!

zorro69

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów, krótka wyprawa na Żarnowiec okazała się niepowodzeniem. Pogoda fatalna jak na tę porę roku pozwoliła na konfrontację jedynie z dwoma szczupaczkami i kilkunastoma okoniami z 20 metrowej głębi. Powrót niedaleko Torunia i sentyment do cudownej Wisły skłoniły nas do krótkiego relaksu i przysłowiowych kilku rzutów. Zakładam niezawodnego, choć juz mocno zapomnianego Morsa i wędruję w górę rzeki, mijam kilka główek, spotykam miejscowego wędkarza, wymieniamy grzecznośći, w trakcie rozmowy kątem oka widzę,że między główkami zrobił się wir i rozpierzchły się drobne rybki. Ciskam tam Morsikiem i...TRACH !!! Ale jakie !!! Wędka jęczy, kołowrotek z jazgotem wyje oddając linkę. Osłupiały, zaskoczony z trudem opanowuję emocje, wolno zaczynam holować do brzegu coś czego jeszcze nigdy nie czułem. Zgaduję, szczupak, sum, sandacz..nic mi nie pasuje,trzęsie łbem niesamowicie, co to jest do cholery??? Modlę się żeby choć zobaczyć tą niespodziankę, która troszku słabnie i powoli daje się zobaczyć...Jak ją zobaczyłem nogi mi zadrżały już całkiem, była to piękna TROĆ ! Nadal jest tam do złapania...

post-49480-0-28256600-1349123101_thumb.jpg

• 1 miesiąc temu...

Dzisiaj byłem w willi Orfa i popatrzyłem na Żarnowiec.Martwa woda :(

Jest bardzo kiepsko,rybacy tłuką codziennie/info od p.Jarka/i szczupaki to chyba tylko w trolo lolo zostały/siaty w Lubkowie/

Zreszta wszystkie łodzie na brzegu to coś mówi/nawet tych ala przewodników/

A miało byc "Eldorado" ;)

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Żarnowiec powoli przechodzi do historii, tak jak wiele podobnych zbiorników. Skurwysyństwo władz, powszechnie zezwalających na odłowy sieciowe, barbarzyńsko niszczą przyrodę. Zapytam, czy byliście kiedyś na zbiorniku Jeziorsko, a może choć o nim słyszeliście...?Zbiornik w centralnej Polsce jest po prostu wyjebany przez RYBAKÓW ! Prawie do zera...! Gratuluję policji i władzom !