Skocz do zawartości

Komunikat Wody Polskie Poznań

Rekomendowane odpowiedzi

Warto dodać, że z dnia na dzień wędkarze tracą możliwość łowienia na 

4 największych zbiornikach w okręgu kaliskim : Szałe, Gołuchów, Roszki i Piaski-Szczygliczka.

Dopiero wczoraj pojawił się komunikat na stronie Pzw Kalisz o zaistniałej sytuacji.

Przez miesiąc nie mieli odwagi nic napisać...

Warto dodać, że z dnia na dzień wędkarze tracą możliwość łowienia na

4 największych zbiornikach w okręgu kaliskim : Szałe, Gołuchów, Roszki i Piaski-Szczygliczka.

Dopiero wczoraj pojawił się komunikat na stronie Pzw Kalisz o zaistniałej sytuacji.

Przez miesiąc nie mieli odwagi nic napisać...

Czyli ktoś zapłacił za pozwolenie na połów i teraz ktoś to prawo zabiera...,chory ten kraj się robi...

Czyli ktoś zapłacił za pozwolenie na połów i teraz ktoś to prawo zabiera...,chory ten kraj się robi...

Gdybym miał opłatę do końca roku to łowiłbym ryby do końca ważności zezwolenia. 

Jest zasada : nie zmienia się reguł gry w czasie gry. 

A w razie kontroli nie płacę żadnego mandatu i sugeruje im aby dali mi spokój i bezprawnie mnie nie nękali .

• Like 1

Jeszcze dodam. Tak myślę że Wody Polskie jako organ państwowy administrujący wodami nie powinien mieć możliwości sprzedawania zezwoleń na wędkowanie. Budzi dużą wątpliwość działanie urzędników jeżeli jest ewidentny konflikt interesów.

• Like 2

Każdy rzecznik praw konsumenta stanie po stronie wędkarzy, którzy wykupując zezwolenie na wędkowanie, którego integralną częścią jest załącznik z wykazem wód, zawarli umowę i wnosząc opłatę dotrzymali jej warunków. To tak jak podczas płynięcia statkiem, jeżeli podczas rejsu zmieni się właściciel jednostki, to wypakuje pasażerów w najbliższym porcie? Nie, przejmując w tym wypadku w trakcie trwania umów wodę, nowy właściciel musi dopełnić zobowiązań.

W piątek i poniedziałek telefonowałem zarówno do WP Poznań jak i do PZW Kalisz.

Z tego co ja usłyszałem to na okręg było wiele skarg ( śmieci na stanowiskach oraz uchybienia w zarybieniach )

Ze strony Związku usłyszałem, że WP nie maja prawa odbierać obwodu ale na ten moment nie jest zalecane łowienie na wymienionych obszarach.   :huh:

Do końca roku są rozpisane jeszcze 2 imprezy na tych wodach, póki co brak informacji że będą odwołane. Generalnie jesteśmy w kropce bo zezwolenia od WP się wykupić nie da, ponieważ operat będzie od 2023. Więc na ten moment ani nie możemy korzystać z obecnej licencji ani nie możemy kupić nowej. :)

Tak to nas wędkarzy " załatwili " . Zablokowali możliwość wędkowania na co najmniej 4 miesiące  :ph34r:

Link do ostatniego stanowiska PZW Kalisz :

https://www.pzw.org.pl/1144/wiadomosci/244494/60/informacja_w_sprawie_rozwiazania_umow_uzytkowania_wod

Edytowane przez JimbeamPK

Poczekajmy jeszcze chwilę, teraz "kiełbasa " w postaci 250 zł za cały kraj ...jak już przejmą wszystkie wody to zrobią stawkę conajmniej x3 i wtedy się obudzimy. A jak słyszę że karta wędkarska nie będzie obowiązkowa ,to już widzę co się będzie działo...

• Like 2

Nie sądzę, żeby przełożenie z jednej kupki ( PZW ) na drugą ( WP ) coś zmieniło. 

Ubolewam nad 4 miesięczną blokadą możliwości wędkowania. 

Co do wspomnianej tu Prosny, szału nie ma, ale gdyby tu niczego nie było to "sztandarowe mięsiarskie" miejscówki nie byłyby obsadzone codziennie. :) 

Nie sądzę, żeby przełożenie z jednej kupki ( PZW ) na drugą ( WP ) coś zmieniło. 

Ubolewam nad 4 miesięczną blokadą możliwości wędkowania. 

Co do wspomnianej tu Prosny, szału nie ma, ale gdyby tu niczego nie było to "sztandarowe mięsiarskie" miejscówki nie byłyby obsadzone codziennie. :)

O jakiej blokadzie  możliwości wędkowania piszesz  . Że ktoś tam chodzi nad brzegiem i mówi do Ciebie koniec wędkowania  . Na jakiej podstawie ?

To można porównać do składki OC za samochód . Po zatrzymaniu policjant mówi Ci koniec jazdy ,samochód pakujemy na lawetę bo ta firma ubezpieczeniowa już nie działa ... mimo ,że masz ją ważną do końca roku.

Trzeba być naprawdę naiwnym aby zwijać sprzęt i kończyć wędkowanie to nie jest rosja .

O jakiej blokadzie  możliwości wędkowania piszesz  . Że ktoś tam chodzi nad brzegiem i mówi do Ciebie koniec wędkowania  . Na jakiej podstawie ?

To można porównać do składki OC za samochód . Po zatrzymaniu policjant mówi Ci koniec jazdy ,samochód pakujemy na lawetę bo ta firma ubezpieczeniowa już nie działa ... mimo ,że masz ją ważną do końca roku.

Trzeba być naprawdę naiwnym aby zwijać sprzęt i kończyć wędkowanie to nie jest rosja .

Mam na myśli impas jaki powstał w tej sytuacji. 

Legalnie nie mogę łowić, ponieważ nie posiadam aktualnego pozwolenia, którego nie mogę wykupić. 

Sytuacja trochę przypomina tą z czasów pandemii, gdzie maseczki było trzeba nosić, ale nie trzeba było...

Co do OC to istnieje Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny przygotowany na takie sytuacje, ale o ile mi wiadomo PZW nie uczestniczyło w czymś takim. :)

• Like 1

Mam na myśli impas jaki powstał w tej sytuacji. 

Legalnie nie mogę łowić, ponieważ nie posiadam aktualnego pozwolenia, którego nie mogę wykupić. 

Sytuacja trochę przypomina tą z czasów pandemii, gdzie maseczki było trzeba nosić, ale nie trzeba było...

Co do OC to istnieje Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny przygotowany na takie sytuacje, ale o ile mi wiadomo PZW nie uczestniczyło w czymś takim. :)

OC na samochód to był tylko taki przykład.

Chyba Was nie przekonam ale sam osobiście bym nie ustąpił mając przy sobie wniesione opłaty i spis łowisk na których mogę łowić. Tam teraz  tylko TV brakuje ..   

• Like 4