Skocz do zawartości

Komunikat Wody Polskie Poznań

Rekomendowane odpowiedzi

Generalnie jest tak że jeśli PZW Krosno zaskarżyło decyzję WP o odebraniu obwodu rybackiego to tak naprawdę nie za bardzo ma Was kto karać gdyż ani Policja ani PSR nie jest upoważniona (władna) do rostrzygania sporów kompetencyjnych pomiędzy PZW a WP

Taką informację otrzymałem przy podobnej sprawie w okręgu Bielskim

Z tym że tam w końcu dobiłem się do dyrektora WP okręgu Kraków i dostałem mailem potwierdzenie że do końca roku pozwolenia PZW zachowują ważność

Później zmienili decyzję i zaczęli wydawać swoje pozwolenia ale już w to głębiej nie wnikałem

Generalnie abstrahując od słuszności takiego postępowania to puki co przejęcia obwodów wyglądają na bardzo niedopracowane pod względem formalnym

Przejąć przejmują tylko nikt nie pomyślał co dalej

Albo inaczej

Przejmujemy a Ci naiwni wędkaarze niech się gonią

Edytowane przez jajakub

Ciekawe jak to wygląda prawnie ? Obywatel zapłacił za możliwość wędkowania do końca roku, teraz WP z Policją wypraszają go z łowiska. Znaczy że obywatel ma się domagać od PZW zwrotu opłaty ?

WP jako właściciel, mają prawo cię z niej usunąć czy narzucić swoje zasady wędkowania. Pozwolenie, wykupowałeś od PZW, dzierżawcy, więc to do PZW możesz mieć pretensje/ żądać odszkodowania. Wątpię, żeby komukolwiek chciało bawić się w sądy i pozew zbiorowy.

• Like 2

WP jako właściciel, mają prawo cię z niej usunąć czy narzucić swoje zasady wędkowania. Pozwolenie, wykupowałeś od PZW, dzierżawcy, więc to do PZW możesz mieć pretensje/ żądać odszkodowania. Wątpię, żeby komukolwiek chciało bawić się w sądy i pozew zbiorowy.

WP jako właściciel, a co to znaczy ? Zrozumiałem twój wpis jak by to było za głębokiej komuny. Czyli WP jako właściciel niszczą teraz wszystkich dzierżawców, nie ogłaszają przetargów na obwody rybackie i najbliższym czasie cała kasę za wędkowanie będą zgarniać do siebie. To jest wolny rynek czy centralizacja komunistyczna. 

• Like 2

Poczekajmy jeszcze chwilę, teraz "kiełbasa " w postaci 250 zł za cały kraj ...jak już przejmą wszystkie wody to zrobią stawkę conajmniej x3 i wtedy się obudzimy. A jak słyszę że karta wędkarska nie będzie obowiązkowa ,to już widzę co się będzie działo...

Najgorsze jest to, że tę "kiełbasę", wielu łyka i jest nią zafascynowanych. Pomijając to, że w większości ludzie, którzy pewnie łowią na dwóch - trzech najbliższych wodach i kompletnie nie rozumieją tego, że kompletnie nie powinno być w ich interesie, by "dorzucać  się" do utrzymania wód na drugim końcu Polski. Ja np. nie chciałbym płacić w swojej składce za utrzymanie na przykład hm...Siemianówki. Dla mnie, to drugi koniec kraju. Będę chciał tam połowić, to uiszczę opiekunowi wody stosowną, krótkoterminową opłatę, jeśli łowisko będzie tego warte, bym tłukł się tam kilkaset kilometrów. Pieniądze powinny podążać za wędkarzem i trafiać tam, gdzie mądry gospodarz przyciągnie wędkarzy.

Ale czego tu oczekiwać, skoro w świat idzie taki obraz wędkarstwa:

https://superbiz.se.pl/wiadomosci/chcesz-lowic-ryby-podczas-kryzysu-szykuja-sie-ogromne-zmiany-aa-uWTa-ybHA-YFsz.html

• Like 5

Cześć osób kupiono za 500 + i tak dalej. Następnie pojawiło się sporo nowych przepisów dzięki, którym te 500 + to pikuś przy podstawowych wydatkach typu jedzenie, leki, gaz czy prąd ... Albo na przykład nowy taryfikator i tym podobne. Teraz chcą kupić wędkarzy za 250 zeta. Pytanie za ile czasu opłata nie pójdzie, a poszybuje w kosmos ... ? Bo to, że tak się stanie to nie ulega wątpliwości.

Edytowane przez S.N.

- PZW to wróg najgorszy ze wszystkich. Wróg a wróg ale swój, mój, nasz, na własnej krwi wychodowany.
- Oj wędkarzu, ty nie nerwuj sie, trzeba nam bylo szukać nowego wroga, jak tu bod bokiem znalazł się stary. Toż, to by było nie po Bożemu.

Tak mi się jakoś strawestowało w związku z tematem.

Z tego co widzę/czytam szczera czasami niechęć do PZW zaczyna się przeradzać w jakieś cieplejsze uczucia ;) 

• Like 1

- PZW to wróg najgorszy ze wszystkich. Wróg a wróg ale swój, mój, nasz, na własnej krwi wychodowany.

- Oj wędkarzu, ty nie nerwuj sie, trzeba nam bylo szukać nowego wroga, jak tu bod bokiem znalazł się stary. Toż, to by było nie po Bożemu.

Tak mi się jakoś strawestowało w związku z tematem.

Z tego co widzę/czytam szczera czasami niechęć do PZW zaczyna się przeradzać w jakieś cieplejsze uczucia ;) 

To nie cieplejsze uczucia do PZW tylko niechęć do rządu "tego kraju" z niektórych postów wyziera a jak wiadomo jak się óne do czegoś wezmą to samo zło i nic więcej.

PZW już pokazało co potrafi, niech się teraz inni wykażą. Coś tu wspominano o pięknych kartach tego pseudo związku ale za skarby świata nie potrafię sobie przypomnieć szczegółów a z autopsji nic sobie takiego chlubnego nie mogę przypomnieć. To chowanie głowy w piasek i nie podejmowanie żadnych działań w celu obrony interesów wędkarzy, w opisanym wyżej przypadku, tylko potwierdza tezę, że to banda niekompetentnych darmozjadów nie potrafiących nić robić. Na co czekali? Że się nikt nie dowie? Że to żarty?

• Like 1

Zawodów nie będzie z kasy na zarybienia co za szkoda.

Nie znam się to się wypowiem. Jakie to u nas klasyczne.

Zawody nie były i nie są finansowane z "kasy na zarybienia". Jeśli kolega jest członkiem stowarzyszenia o nazwie PZW a nie rozróżnia składki członkowskiej od składki na ochronę i zagospodarowanie wód to słabo. Jeśli jednak kolega nie jest członkiem PZW to po co dyskutuje o rzeczach o których nie ma elementarnego pojęcia odwołując się jeszcze do statutu, którego może nigdy nie przeczytał?

Dla jasności, źródłem finansowania zawodów oprócz składki członkowskiej są m.in. opłaty startowe wnoszone przez zawodników, środki klubów czy wsparcie sponsorów.

• Like 2

To przepraszam kolegę członka xD myślałem że trzeba obie składki opłacić aby wędkować na martwych wodach pzw. Kolega członek xD uświadomił mnie iż są zupełnie 2 odrębne opłaty. <wow> Gdyby kolega członek xD mógł mi jeszcze wyjaśnić z czego są opłacane siedziby wielce szanownego pzw, wynagrodzenia czy podróże gdzie członki mogą się spotkać i debatować domniemywam o tym ile karpiem wody zanieczyścić.

• Like 1

To przepraszam kolegę członka xD myślałem że trzeba obie składki opłacić aby wędkować na martwych wodach pzw.

Kolega nie musi wnosić żadnych składek aby wędkować na wodach PZW wystarczy jedna opłata dla niezrzeszonych. Zresztą w jakim celu miałby kolega to robić skoro wody są martwe?

• Like 2