Skocz do zawartości

Pytanie o stary sprzęt z okładki "Wiadomości Wędkarskich"

Muszka

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień Dobry

Na okładce jest wędzisko Cormoran Power Grip 

Pierwsza wersja - uchwyt kołowrotka tzw. bagnetowy Po dosunięciu dolnego pierścienia przekręcało sie dolny element o ok 90 stopni

Ocierało o blank i niszczyło wędkę w tym miejscu

Następna wersja miała normalny uchwyt "śrubowy"

Miałem taki ( pod koniec lat 80-tych ) 270 cm do 15 gram.Bardzo krótki dolnik. Można było rzucac nawet Algą i Gnomem nr. 3

Bez uszczerbku dla pracy wędziska

Kołowrotka nie widać zbyt dokładnie dlatego nie wypowiem sie na jego temat

Kłaniam się Marian

d

Dzień Dobry

Pierwsza wersja - uchwyt kołowrotka tzw. bagnetowy Po dosunięciu dolnego pierścienia przekręcało sie dolny element o ok 90 stopni

Miałem taki ( pod koniec lat 80-tych ) 270 cm do 15 gram.Bardzo krótki dolnik. Można było rzucac nawet Algą i Gnomem nr. 3

Kłaniam się Marian

Wszystko się zgadza poza stwierdzeniem

"Pierwsza wersja - uchwyt kołowrotka tzw. bagnetowy Po dosunięciu dolnego pierścienia przekręcało sie dolny element o ok 90 stopni

Ocierało o blank i niszczyło wędkę w tym miejscu"

- łowiłem na kilka "Powergripów" - genialny uchwyt, nie uszkadzał blanku, czy też stopki kołowrotka, kołowrotek leżał bezpośrednio na blanku, bez pośrednictwa jakiś insertów.

Do dzisiaj używam jednej sandaczówki z dolnikiem od Powergripa :-)

A zrób fotkę i pokaż jak to wygląda

A to mój obecnie używany kij (fotka niestety garażowa) 213cm, realnie do ~ 28gram.

post-50797-0-83565000-1664445258_thumb.jpg

Oczywiście dolnik oskrobany z oryginalnego lakieru, przelotki Fuji Hardloy (jedyny słaby punkt oryginału) zmnienione na Fuji SiC (cała szczytówka), akurat w tej wędce szczytówka jest od P844-2MHX - ale to moja taka fanaberia by wyciągnąć max z wędki :)

• Like 2

Dzień Dobry

Kłaniam się Marian

Jeśli nic nie pokręciłem, trafiła do Polski seria 2,70 m opisana do 15 g, a na pokrowcu do 30 g.

Mam właśnie takiego. U powodzeniem używam raz w roku na morskie trocie, czasem w kraju na szczubełki, pstrągi, klenie, okonie.

Uchwyt kołowrotka mam już normalny.

Edytowane przez Kokosz

Tak - stopka kołowrotka leży bezpośrednio na blanku, ja przez ponad dwadzieścia lat użytkowania różnych modeli Powergripa nie uszkodziłem żadnego blanku.

Z tym, że najdłużej używałem 270cm 2-15gram (około 15 lat intensywnego łowienia, później sporadycznie), poza zmianą przelotek (tak jak pisałem w oryginalnie montowane były Hardloy - niestety strzępiły żyłkę) kij się spisywał znakomicie.

• Like 1

Jakby ktoś nie kumał co to jest inflacja oraz denominacja, to na okładkach kolejnych egzemplarzy WW można to sobie pooglądać.

Słuszne spostrzeżenie, WW wydane w 90' kosztują 2800 zł a rocznik 92' to już koszt 10000 zł

Także obstawiam że chleb za rok będzie kosztował 10 zł

A ten Pan na okładce, to jest śp. prof. Kazimierz Wójs, świetny spinningista, o ile nie mylę się pierwszy trener Kadry Spinningowej.

Nie mylisz się Slawku. K.Wójs był pierwszym trenerem kadry krajowej w spinningu. Kołowrotek DAM Finessa. A na piątym zdjęciu Hania Jorasz (wcześniej Kędziora) na pomoście, wieloletnia mistrzyni kraju, podczas rzutu muchowego na odległość.  :)

• Like 2

O ile osoby można bardzo łatwo rozpoznać o tyle kołowrotek to nie tak proste a już ze to z pewnością dam finessa nie jest - nie ten Knob - wszystkie rozmiary miały jak na moim foto , szpula szczyt płaski a nie pokrętło jak u daiwy w celu szybkiej regulacji mocy żyłki .

post-59194-0-33373600-1664744715_thumb.jpeg

post-59194-0-94851500-1664744729_thumb.jpeg

post-59194-0-45116200-1664744742_thumb.jpeg

Ciekawe rozwiązania miał DAM w finessa, ta z powyższej foty miała możliwość ustawienia blokady obrotów wstecznych z terkotką lub bez. Były też modele z możliwością ustawienia nawoju żyłki na szpuli. Przez długi czas używałem ich żyłki steelpower, ależ ona była pancerna, oczywiście  żyłka z lat 90tych.

• Like 1