Wojtek B. Opublikowano 22 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2022 Problemem nie jest wysokość opłaty, tylko fakt, że jakość łowisk nie poprawia się względem jej wzrostu. Co więcej z roku na rok jest coraz gorzej. Osobiście jestem w stanie zapłacić znacznie więcej, ale za jakość, której tutaj nie ma w ogóle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert 78 Opublikowano 22 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2022 Okręg Biała Podlaska składka podrożała o 50 zł. Niby niewiele, jeżeli znowu zamkną nam graniczny Bug, to trzeba się zastanowić czy robić opłaty. Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŻoliborzFishingTeam Opublikowano 22 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2022 Problemem nie jest wysokość opłaty, tylko fakt, że jakość łowisk nie poprawia się względem jej wzrostu. Co więcej z roku na rok jest coraz gorzej. Osobiście jestem w stanie zapłacić znacznie więcej, ale za jakość, której tutaj nie ma w ogóle...Ale w rok panowania to chyba ciezko zeby szczupaki z 40cm urosly do 120cm Zawsze mozna skladki nie placic - kontroli i tak brak. Pzdr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Jeżyna Opublikowano 22 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2022 I zapewne sporo osób tak zrobi. Na okolo stołecznej Wiśle trafic na kontrolę to trzeba sie mocno postarać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorgol Opublikowano 22 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2022 Mamy legalny dostep do calej wody danego okręgu, przez 365 dni w roku, z nieodpłatną możliwością zabierania ryb ktore aktualnie mozna łowić - czyli za ok 1 zł dzienne, a objęci zniżkami ponizej 1 zł, dzieci do 14 lat gratis nie wyłączajac wedkowania opiekuna... Tak tak....już to słyszałem nasze hobby jest bardzo tanie w porównaniu do innych,ok ale jak bym chciał płacić tą złotówkę dziennie, ale tylko w te dni co jestem na rybach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 23 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2022 Mamy legalny dostep do calej wody danego okręgu, przez 365 dni w roku, z nieodpłatną możliwością zabierania ryb ktore aktualnie mozna łowić - czyli za ok 1 zł dzienne, a objęci zniżkami ponizej 1 zł, dzieci do 14 lat gratis nie wyłączajac wedkowania opiekuna...W dodatku za tę złotówkę dziennie można sobie legalnie złowić i zworować przez sezon przykładowo ponad trzysta sandaczy i ponad czterysta szczupaków. Złote serce mają ci nasi dobrodzieje działacze. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 23 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2022 Pany, ja tu nie pisze o tym co można albo co nie można za zeta dziennie tylko o takim fakcie, że wraz ze wzrostem opłat (!) pogłowie ryb spada (!). I nic się nie zmieni nawet jak będzie 2 tys. bo kasa zostanie przeyebana chyba, że cud się zdarzy, a wraz z nim masa przepisów. Dziękuję. Koniec. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 23 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2022 Sławek, u mnie do jednego zbiornika wpuszczono 600 kg karp(ika). Jak "wejdzie w zanętę", to bierze nawet w locie z opadu. Do końca miesiąca jest jeszcze zakaz zabierania. Zgadnij, kiedy zaczną się narzekania, że "panie, tu nie ma ryb"? Ja obstawiam - powiedzmy - maj przyszłego roku. O zabieraniu ryb z wody gdzie jest to zakazane, czy walających się kilkunastokilogramowych amurach na wycieraczce w aucie też mógłbym jeszcze sporo napisać. Ale jest jeszcze stara prywatna glinianka, do której kilku wariatów wpuszcza ryby zakupione za własne pieniądze. O dziwo trafić na fajny okaz karpia nie jest tak trudno. Dlaczego? Rybę zabrać można dwa razy. Pierwszy i ostatni, później robi się to moooocno nieopłacalne. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 24 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2022 Okręg PZW w Siedlcach:https://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/46/wiadomosci/245761/pliki/skladki_czlonkowskie_na_ochrone_i_zagospodarowanie_wod_w_2023_r.pdf 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 24 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2022 Za ten widok nędzy i rozpaczy jeszcze trzeba ich karmić... Nowa władza, nowe stawki. Inflacja Wojtek z ciekawości kogo karmisz? Jak na razie w ciągu 8 miesięcy mojej działalności to dokładam do tego interesu, w domu patrzą na mnie jak na debila, że tracę prywatny czas zamiast mieć wywalone jak co poniektórzy.Ja wiedziałem na co się decyduje i nie poszedłem tam dla pieniędzy, a dla chęci poprawy sytuacji w naszym regionie, niestety czytając takie wpisy zastanawiam się czy warto. Przepraszam wszystkich za uzewnętrznienie się ale musiałem to napisać. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 24 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2022 (edytowane) Piotrek wyobraź sobie, że ja też poniekąd dokładam i doskonale wiesz, że wszystkie wpisy krytykujące mierny stan wód nie odnoszą się do osób, które rzeczywiście chcą wprowadzać pozytywne zmiany tym samym poprawiając stan wód, a do tych co to się zasiedzieli kolokwialnie rzecz ujmując.Podwyżki można uzasadniać na wiele sposobów ... A to inflacja, a to wibor, a to konflikty i tak dalej. Wymieniać można długo.Tylko nic nie usprawiedliwia podwyżek jeśli totalnie nic się nie zmienia na plus. Edytowane 24 Października 2022 przez S.N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 24 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2022 Piotrek wyobraź sobie, że ja też poniekąd dokładam i doskonale wiesz, że wszystkie wpisy krytykujące mierny stan wód nie odnoszą się do osób, które rzeczywiście chcą wprowadzać pozytywne zmiany tym samym poprawiając stan wód, a do tych co to się zasiedzieli kolokwialnie rzecz ujmując.Podwyżki można uzasadniać na wiele sposobów ... A to inflacja, a to wibor, a to konflikty i tak dalej. Wymieniać można długo.Tylko nic nie usprawiedliwia podwyżek jeśli totalnie nic się nie zmienia na plus.To wskaż jakąkolwiek dziedzinę w naszym życiu, gdzie przy podwyżce coś zmienia się na plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 24 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2022 To wskaż jakąkolwiek dziedzinę w naszym życiu, gdzie przy podwyżce coś zmienia się na plus.Idąc takim tokiem rozumowania to niechybnie wszystko będzie na wynajem za naprawdę duże pieniądze, a my i nasze dzeci i wnuki nie będziemy mieli totalnie nic do powiedzenia co aktualnie już całkiem fajnie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 24 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2022 Piotrek dla Ciebie i Tobie podobnym szacunek za to co robicie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 24 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2022 Idąc takim tokiem rozumowania to niechybnie wszystko będzie na wynajem za naprawdę duże pieniądze, a my i nasze dzeci i wnuki nie będziemy mieli totalnie nic do powiedzenia co aktualnie już całkiem fajnie widać.Nigdy nic nie mieliśmy do powiedzenia. Tak było, jest i będzie. Co do składek droższych co sezon, to czy one podrożeją o 10, czy o 200zł, to i tak nie wpłynie to na polepszenie naszego rybostanu. Chcesz łowić, nie mylić ze złowieniem, to płać, jak nie chcesz płacić, bo za drogo, to sobie kup szachy i zmień dyscyplinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 24 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2022 Ty piszesz, że nigdy nic nie mieliśmy. Ja uważam, że skoro nie mieliśmy i nie mamy to właśnie trzeba o tym mówić i to głośno aby nasze dzieci nie musiały o to prawo do mówienia walczyć. I dlatego nikt mi nie będzie mówić co mam zrobić. Dotyczy to również hobby i co do ewentualnej zmiany to sam zadecuję czy coś należy zmieniać.Koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 24 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2022 (edytowane) Piotrek wyobraź sobie, że ja też poniekąd dokładam i doskonale wiesz, że wszystkie wpisy krytykujące mierny stan wód nie odnoszą się do osób, które rzeczywiście chcą wprowadzać pozytywne zmiany tym samym poprawiając stan wód, a do tych co to się zasiedzieli kolokwialnie rzecz ujmując.Podwyżki można uzasadniać na wiele sposobów ... A to inflacja, a to wibor, a to konflikty i tak dalej. Wymieniać można długo.Tylko nic nie usprawiedliwia podwyżek jeśli totalnie nic się nie zmienia na plus. Sławek czy możesz podeprzeć dowodem swoje słowa na temat że "totalnie nic się nie zmienia na plus." Przecież nawet jedna zmiana obali takie stwierdzenie ja mam taki przykład na plus, że w 2023 w kilku miejscach w OM nie będzie rybaka albo że na wniosek wędkarzy będą miejsca ze zwiększoną ochroną ryb.To tylko przykład ale działań przybywa, tylko nie są tak zauważalne jak podwyżka. P.S. Biorąc pod uwagę koszty jakie nam szykuje państwo za dzierżawy, to podwyżka jaką mamy w OM jest dużo poniżej tego co powinno być. Staraliśmy się jak najmniej obciążać naszych członków, szukaliśmy oszczędności w każdej możliwej dziedzinie żeby nie podnieść mocno składek. P.S.2. Podwyżka jaką mamy na składce podstawowej bez wód górskich jest podwyżką w wysokości średniej wartości woblera biorąc pod uwagę, że woblery są od kilkunastu złotych do grubo ponad 100zł Edytowane 24 Października 2022 przez Piotrek Milupa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 24 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2022 Ty piszesz, że nigdy nic nie mieliśmy. Ja uważam, że skoro nie mieliśmy i nie mamy to właśnie trzeba o tym mówić i to głośno aby nasze dzieci nie musiały o to prawo do mówienia walczyć. I dlatego nikt mi nie będzie mówić co mam zrobić. Dotyczy to również hobby i co do ewentualnej zmiany to sam zadecuję czy coś należy zmieniać.Koniec.Komu i co chcesz mówić? A odnośnie hobby tylko potem nie płacz, że składki są drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 24 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2022 Nigdy nic nie mieliśmy do powiedzenia. Tak było, jest i będzie. Co do składek droższych co sezon, to czy one podrożeją o 10, czy o 200zł, to i tak nie wpłynie to na polepszenie naszego rybostanu. Chcesz łowić, nie mylić ze złowieniem, to płać, jak nie chcesz płacić, bo za drogo, to sobie kup szachy i zmień dyscyplinę. Artek, też myślałem że nie mam nic do powiedzenia ale zmieniłem zdanie i staram się jednak mieć coś do powiedzenia.Łatwo nie jest ale uważam że jeżeli wszyscy się nie weźmiemy to nigdy się sytuacja nie zmieni, bo tylko procent tych chętnych nie wystarczy. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 24 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2022 Artek, też myślałem że nie mam nic do powiedzenia ale zmieniłem zdanie i staram się jednak mieć coś do powiedzenia.Łatwo nie jest ale uważam że jeżeli wszyscy się nie weźmiemy to nigdy się sytuacja nie zmieni, bo tylko procent tych chętnych nie wystarczy. Wyjątki pewnie są, jak u Ciebie, ale to nikły %. Zobacz co się porobiło w moim Okręgu Nadnoteckim. Cały zarząd podał się do dymisji, nie ma komu gęby otworzyć, nie ma kto zarządzać, nawet uchwał podpisać. Ponoć wprowadzili zarząd komisaryczny. A niedawno ten okręg uchodził za jeden z wzorowych w kraju z wodami górskimi szczególnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 24 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2022 (edytowane) Piotrek może wyrazilem się zbyt dosadnie, ale jak widać po wypowiedzi @Artur trochę to potwierdza lecz ja nie o tym więc jeszcze dwa zdania tytułem wyjaśnienia.Chciałem napisać, że zmiany jeśli takowe się dzieją, a jak piszesz dzieją się nie są zbyt dobrze widoczne. Może powinno się o nich więcej pisać np. w mediach społecznościowych czy tu na forum. Bardzo się cieszę, że nie będzie rybaka tu i tam. Bardzo się cieszę, że niektóre miejsca będą bardziej chronione. Tylko troszkę mało takich działań na malutkich rzeczkach jak np. Jeziorka. Wczoraj pochodziłem sobie trochę i jak co roku to samo. W ręku robakówka, a z lewej i prawej dwie żywcówki ... A chyba mogłoby psr zajrzeć na takie peryferia ze 2 czy 3 razy w miesiącu.Trzymam kciuki i życzę powodzenia we wprowadzaniu zmian bo bez nich (nie) równia pochyła. Edytowane 24 Października 2022 przez S.N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 24 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2022 Brak rybaka - a co w tym jest dobrego? Co to niby ma zmienić, w jaki niby sposób fatalną rzeczywistość odczaruje? My automatycznie staniemy się lepsi, bardziej przewidujący albo dalekowzroczni? Brak rybaka - czyli konkurencji, wyzwoli to z nas - czyli z niczego, wolę samoograniczenia? Wolne żarty!!Jaja sobie robicie Panowie, ten odlotowy stan umysłu jest znany od dawien dawna, a w socjologii nazywa się to zjawisko "przekleństwem wspólnego pastwiska". Rybacy są jak do tej pory jedną jedyną grupą której los jest zależny od stanu zasobów. Nie pojadą se do Skandynawii albo Malediwy, tak jak wędkarski świat! Wszystkie regulacje od wieków zwyczajowo leżały w rękach rybaków, oparte były o tradycyjny system ograniczeń, o sprawdzone zasady gospodarowania i zarządzania. I nie bierzmy za standard zapaści za czasów balcerowiczowskich reform , bo to była ostentacyjna patologia gospodarcza..Wędkarski świat nie ma wypracowanych absolutnie żadnych zasad ani liczącej się strategii.. prócz oczywiście wrzeszczenia no pasaran,, na tym wspólnym pastwisku Nawet własnego koła nie potraficie utrzymać przy życiu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 24 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2022 Wojtek z ciekawości kogo karmisz? Jak na razie w ciągu 8 miesięcy mojej działalności to dokładam do tego interesu, w domu patrzą na mnie jak na debila, że tracę prywatny czas zamiast mieć wywalone jak co poniektórzy.Ja wiedziałem na co się decyduje i nie poszedłem tam dla pieniędzy, a dla chęci poprawy sytuacji w naszym regionie, niestety czytając takie wpisy zastanawiam się czy warto. Przepraszam wszystkich za uzewnętrznienie się ale musiałem to napisać.Mam na myśli Polski Związek Wędkarski jako instytucję. Nie odbieraj tego co napisałem personalnie. To, czy w związku z zaangażowaniem się w działalność na rzecz OM PZW alokujesz swój prywatny czas i środki to odrębny temat. W takie osoby i ich działania powinniśmy inwestować. Nawet gdybym miał płacić 200% więcej od osób, które są zaangażowane. Zdaję sobie również sprawę, że trudno oczekiwać cudów po pierwszym roku działalności, ale myślę, że bez rewolucji będzie trudno osiągnąć wymierny wynik, których beneficjentem będą jeszcze moje czy Wasze dzieci. Pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matpgt Opublikowano 24 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2022 Sławek czy możesz podeprzeć dowodem swoje słowa na temat że "totalnie nic się nie zmienia na plus." Przecież nawet jedna zmiana obali takie stwierdzenie ja mam taki przykład na plus, że w 2023 w kilku miejscach w OM nie będzie rybaka albo że na wniosek wędkarzy będą miejsca ze zwiększoną ochroną ryb.To tylko przykład ale działań przybywa, tylko nie są tak zauważalne jak podwyżka. P.S. Biorąc pod uwagę koszty jakie nam szykuje państwo za dzierżawy, to podwyżka jaką mamy w OM jest dużo poniżej tego co powinno być. Staraliśmy się jak najmniej obciążać naszych członków, szukaliśmy oszczędności w każdej możliwej dziedzinie żeby nie podnieść mocno składek. P.S.2. Podwyżka jaką mamy na składce podstawowej bez wód górskich jest podwyżką w wysokości średniej wartości woblera biorąc pod uwagę, że woblery są od kilkunastu złotych do grubo ponad 100zł W ramach zmian na plus udało się Wam (Zarządowi) podjąć rozmowy w zakresie porozumień o udostępnieniu wód z sąsiednimi okręgami? Jakiekolwiek porozumienie pr pomogłoby okręgowi w kwestii podwyżek.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 24 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2022 W ramach zmian na plus udało się Wam (Zarządowi) podjąć rozmowy w zakresie porozumień o udostępnieniu wód z sąsiednimi okręgami? Jakiekolwiek porozumienie pr pomogłoby okręgowi w kwestii podwyżek..Wiesz co dają porozumienia? To że dwunożne kormorany poruszające się autami wyj..ią ryby w sąsiednim okręgu płacąc tylko 20-40zł dopłaty z porozumienia.Porozumienia to jest totalna głupota. Masz ochotę łowić w innym okręgu? Kup dobówkę lub płać całość. Wtedy przyniesie to efekty.Na naszym przykładzie dwa lata zajęło wytrzepanie wędkarzom z Okręgu Piotrkowskiego naszej zaporówki. Wytłukli Sulejów i naszą zaporówkę też i tylko z tego tytułu że poprzedni ZO szukał poparcia i podpisał porozumienie za 20zł dopłaty.Teraz już nie przyjeżdzają bo już nie ma po co. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi