Friko Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 Twin Power z 2008 roku model 4000S. Przed pandemią można było kupić na forum używkę w bardzo dobrym stanie za nieco ponad tysiaka. Mam dwa - jeden używany od wielu lat, serwisowany - drugi, kupiony na zapas leży w szafce i jeszcze nie doczekał się debiutu nad wodą bo pierwszy kulturą pracy wciąż nie odbiega od Stelli.... warte każdej wydanej złotówki. Do zastosowań dla MH dla mnie ideał, zwłaszcza że jeszcze ze stosunkowo niskim (jak na dzisiejsze kołowrotki) przełożeniem. Kiedyś to było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 (edytowane) Na 11 opinii, 7 osób wybrało Shimano, 2 osoby Daiwe, jedna Ryobi i jedna Libre.Tym samym 4 osoby wybrały kołowrotki budżetowe, a 7 osób wybrało kołowrotki ze średniego segmentu cenowego, co ciekawe nikt nie wybrał kołowrotka z segmentu premium To, ze odzew jest w ww proporcjach moze rowniez oznaczac:- ze znaczaca wiekszosc lowi kolowrotkami ze sredniego segmentu cenowego w ktorym Shimano ma najwieksza dostepnosci i dominuje na rynku- ze byl kiedys tam udany debiut budzetowych Ryobi i Tica i wciaz sa dostepne klony owych konstrukcji- ze budzetowe kolowrotki wciaz nie sa robione z plasteliny i da sie nimi lowic ryby- ze uzytkownicy klasy premium sa w wiekszosci zadowoleni ze swoich kreciolkow i nie widza potrzeby wypowiadania sie- ze roznice pomiedzy najtanszymi kolowrotkami a sredniakami sa czesciej kosmetyczne niz techniczne (dlatego czesciej kupowane) a polka premium coraz czesciej dorownuje wartosciami uzytkowymi do polki najwyszej, tylko jest ubozsza designersko i dlatego ma ograniczona liczbe odbiorcow.Dzieie sie tak dlatego, ze sprzedazowo, dla kazdego producenta przynosi to bardzo wymierne efekty finansowe- itd, itpMam niestety takie nieodparte wrazenie, ze to co nazywasz wnioskami z zalozonego watku ma potwierdzic twoje subiektywna zdanie o "tym co lepsze, optymalne dla wiekszosci", ale oczywiscie moge sie mylic...Potwierdzenie takie, nawet jak je sformulujesz nie posiada jednak zadnej wartosci ogolnej, gdyz takowa po prostu nie istnieje.Nie istnieje dlatego, ze kazdy wedkarz jest jednak nieco inny, czego innego oczekuje, co innego go kreci.Osobiscie wydaje mi sie, ze wlasnie ta innosc jest fajniesza i wnosi wiecej od tego co mzna nazwac "ogolem", "srednia" itd... Ale i tu moge sie mylic... PSPewnie, ze mozna kazda mysl i zamiar pokazac na forum tym czy innym, ale czy wszysto warto pokazywac Edytowane 9 Października 2022 przez Rheinangler 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GroPerch Opublikowano 9 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 To, ze odzew jest w ww proporcjach moze rowniez oznaczac:- ze znaczaca wiekszosc lowi kolowrotkami ze sredniego segmentu cenowego w ktorym Shimano ma najwieksza dostepnosci i dominuje na rynku- ze byl kiedys tam udany debiut budzetowych Ryobi i Tica i wciaz sa dostepne klony owych konstrukcji- ze budzetowe kolowrotki wciaz nie sa robione z plasteliny i da sie nimi lowic ryby- ze uzytkownicy klasy premium sa w wiekszosci zadowoleni ze swoich kreciolkow i nie widza potrzeby wypowiadania sie- ze roznice pomiedzy najtanszymi kolowrotkami a sredniakami sa czesciej kosmetyczne niz techniczne (dlatego czesciej kupowane) a polka premium coraz czesciej dorownuje wartosciami uzytkowymi do polki najwyszej, tylko jest ubozsza designersko i dlatego ma ograniczona liczbe odbiorcow.Dzieie sie tak dlatego, ze sprzedazowo, dla kazdego producenta przynosi to bardzo wymierne efekty finansowe- itd, itpMam niestety takie nieodparte wrazenie, ze to co nazywasz wnioskami z zalozonego watku ma potwierdzic twoje subiektywna zdanie o "tym co lepsze, optymalne dla wiekszosci", ale oczywiscie moge sie mylic...Potwierdzenie takie, nawet jak je sformulujesz nie posiada jednak zadnej wartosci ogolnej, gdyz takowa po prostu nie istnieje.Nie istnieje dlatego, ze kazdy wedkarz jest jednak nieco inny, czego innego oczekuje, co innego go kreci.Osobiscie wydaje mi sie, ze wlasnie ta innosc jest fajniesza i wnosi wiecej od tego co mzna nazwac "ogolem", "srednia" itd... Ale i tu moge sie mylic... PSPewnie, ze mozna kazda mysl i zamiar pokazac na forum tym czy innym, ale czy wszysto warto pokazywac No i widzisz, wnioski które sam dodałeś od myślników już są ciekawe , ale nie wiem skąd teoria, że ja chce coś potwierdzić. Subiektywizm będzie zawsze, trochę nie rozumiem takiego podkreślania, że każdy wędkarz jest inny, inaczej kręci bo to dość oczywiste. Idąc tym tropem całe forum jest bardzo subiektywne, ale czy to zatraca sens dyskusji? Ogólnie nie ma tu co nadmiernie filozofować, ot taki temat na krótką wypowiedź każdego użytkownika. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiwaldi1970 Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 (edytowane) Wg mnie to ryobi arctica . Katowałem je na dorszach, sandaczach i szczupach. Żaden nie został zajechany i są ciągle są w eksploatacji. Sam je sobie serwisuje (w sumie wszystkie swoje i kolegów niezależnie od modelu). Tyle o budżetowych młynkach z mojej strony w relacji cena/jakość.Na lekko to po mojemu daiwa legalis 2500 LT. Edytowane 9 Października 2022 przez wiwaldi1970 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agraph Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 Cerata 2016 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adaś Niezgódka Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 (edytowane) 11 Twin Power, prosta, niezawodna i bardzo trwała konstrukcja o nienagannej kulturze pracy (pomimo upływu czasu).Zakupiłem zaraz po premierze rozmiary 2500 i 4000 i dzielnie służą po dziś dzień, a lekkiego życia u mnie nie mają . Edytowane 9 Października 2022 przez Adaś Niezgódka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 Stradic,zauber,tica libra SA, penn slammer. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 O multikach jeszcze nikt nie wspominał,więc napiszę.Sporo przerobiłem przez ostatnie lata,jedyny który jest u mnie cały czas to Abu Revo LT.Stetrany podrapany,cały czas robi.Od 5g,a i 25 czasem ciepał.Nie rzęzi,nie stuka,hamulec płynny.Wołek roboczy w wersji doskonałej. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 Penn Slammer od modelu 260 po 760. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 Może lekko niektórych zaskoczę:Mikado Black Crystal. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebulba Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 TP 4000 fd, ten nowy model z 2020 r., Pod obciążeniem nad wodą stuka coś wewnątrz. Odsyłałem do serwisu, po regulacji luzów jakichś technicznych dalej coś stuka, trochę mniej ale dalej. Wolę łowić Stradiciem 4000 MHG, w nim nic nie stuka, a kosztował ponad 2 razy mniej. Bo stradic i twin power w obecnych odsłonach to ten sam kołowrotek z małymi jedynie różnicami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 10 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2022 Z tych co miałem to budżetowo Zauber, z wyższej półki Twin Power. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 10 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2022 Do cięższych zadań Fin Nor Tidal 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nati Opublikowano 10 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2022 Dzień dobry Shimano TwinPower Mg model 2006. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawele Opublikowano 10 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2022 (edytowane) Ja stawiam na stary model Daiwy Tournament EX 750. Kupiłem używkę naście lat temu i nadal śmiga bez problemowo. Wiem, nie jest to młynek z mikro trybem i aksamitnym posuwem. W fotelu wciska od wibracji od nie wyważonego rotora, ale po podpięciu do wędki i zwijaniu nawet 20g przynęty nie ma sobie równych pod kątem mocy w tej wielokści. Poza tym cały metalowy i wagą ok. 260 g. Edytowane 10 Października 2022 przez Pawele 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz197503 Opublikowano 11 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2022 Biomaster fb ,stradic,zauber,red arc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyliog Opublikowano 11 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2022 Stradic FL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 11 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2022 Daiwa Infinity_Q pierwsza seria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytec Opublikowano 11 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2022 Penn Fierce - pierwsza wersja, Biomaster Fb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 11 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2022 (edytowane) Penn extreme Shimano super x Edytowane 11 Października 2022 przez Robas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek2602 Opublikowano 12 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2022 A ja się zastanawiam po co ten temat?Każdy poda swoje 2,3 modele. Powstanie 58 stron tematu rzeka, który nic nie wnosi, nikt praktycznie nie przeczyta i każdy będzie miał to w nosie, bo każdy zachwala swoje, niestety. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 13 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 Daiwa Bradia. W dużym stopniu "Cerata", a była dostępna za baardzo przyzwoite pieniądze (na całym świecie).Do dziś (od kilkunastu lat) używam Bradii 2500R i cały czas chodzi bez zarzutu. Fakt, że od razu wymieniłem w niej kilka tulejek na łożyska, ale koszt był nieduży. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adaś Niezgódka Opublikowano 13 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 (edytowane) Daiwa Bradia. W dużym stopniu "Cerata", a była dostępna za baardzo przyzwoite pieniądze (na całym świecie).Do dziś (od kilkunastu lat) używam Bradii 2500R i cały czas chodzi bez zarzutu. Fakt, że od razu wymieniłem w niej kilka tulejek na łożyska, ale koszt był nieduży.Ludzie tworzyli na temat tego młynka teorie spiskowe, że niby to nie są bebechy od certate, a to jest dokładnie to samo co "granatowa", tylko rotor ma z tworzywa i brak mu 3 łożysk - rolka- knob- podparcie szpuliMam taką w rozmiarze 2000 i podpisuję się pod tym co napisał kolega Fatso, Może i nie jest lekki ale ta maszynka to "KOMPAKTOWY ZESTAW MOCY" Edytowane 13 Października 2022 przez Adaś Niezgódka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DominikBP Opublikowano 13 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 A ja powiem że według mnie najlepszy stosunek ceny do jakości miały pierwsze wersje kołowrotka spro redarc 4000, Młynek pięknie układa plecionkę, ma świetny hamulec, nie wydaje żadnych dziwnych odgłosów i radzi sobie z ciężkimi przynętami w Bugu, nie mniej jednak uważam że Stradic FL jest dzisiejszym odpowiednikiem SPRO( porównując stosunek ceny do jakości). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 13 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 (edytowane) Powtórzę swoje ostatnie wypociny. Daiwa Regał LT. Nabita łożyskami, hajs za nią groszowy i praca z typu tych "maślanych". Polecam szczerze. A jeśli pekińczyk, to Lurekiller Saltist. Mega młyn jak dla mnie, ale od czasu jak go kupowałem to chyba około dwukrotnie zdrożał. Edytowane 13 Października 2022 przez Hesher 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi