Skocz do zawartości

Najlepszy kołowrotek w relacji jakość - cena (wasze perełki)

GroPerch

Rekomendowane odpowiedzi

To ja podbiję temat, nie wiem ilu z Was używa Ryobi TT Power. Kupiłem używany tutaj na forum za śmieszną kasę. Przyjechał kołowrotek w dość dobrym stanie. Delikatny luz na korbie przekładni podkładeczka 0,05 czy 0,1 (już nie pamiętam), trochę smaru oliwki i zaczął pracować bardzo przyzwoicie. Ktoś mnie w międzyczasie zaczął o niego wypytywać ale generalnie został. Rozmiar 2000 dość mały kołowrotek. Pojechałem nad wodę podpiąłem go pod wędkę do 15g później do 21g i spokojnie dawał radę blaszkami na Wiśle! Woblery w nurcie itd też bez żadnego problemu.

Na tyle mi się spodobał że kupiłem drugi w rozmiarze 3000 - tutaj korpus i przekładnia jest większa.

Serwisuje kołowrotki sobie i znajomym, teściowi jak jeszcze żył i muszę Wam powiedzieć że nienawidzę kołowrotków które są zbudowane w taki sposób że co skręcenie to inna praca. TT Power taki nie jest! Jak go rozbierzesz i nasmarujesz to odwdzięczy się lepszą pacą możesz być tego pewien.

Teraz rozmiar 2000 można kupić za niewiele ponad 200PLN. Według mnie stosunek cena - jakość super!

Wady? Jest jedna, jego waga z powodu całkowicie metalowego korpusu i większości elementów przekładni ze stali nie należy do najlżejszych. 

Edytowane przez Darek_W
  • Like 2

• 1 miesiąc temu...

Lubię Shimano łowiłem od Stelli do Stradica. Super mi się łowi Stradicem chyba to FM ten na mikromodule- jak dla mnie najlepszy w relacji jakość- cena.

Teraz kupiłem sobie Stradica FM - pierwsze Shimano, fajny młynek już kilkanaście godzin połowił. Z tym że no te 750-800 trzeba zapłacić. Pracuje fajnie spoko młynek, mój trochę szumi ale nad wodą nie przeszkadza.

• Like 1

Kastking sharky 3, kosztuje.obecnie 120 zeta, u mnie 4 sezon na Wiśle, średnio 90 wyjść rocznie, przynęt do 30g,głównie woblery w tym sdr. Kolowrotek nadal chodzi perfect.

Byłbym szczęśliwy gdyby kołowrotek za tysiaka mi tyle wytrzymał, a co dopiero za stówkę…

• Like 1

W sumie racja  :)

według mnie dyskwalifikuje młynek szumienie które generuje jakieś wibracje i zaburza czucie tego co daje wędzisko z resztą można sobie poradzić. Z takich moich zaskoczeń w młynkach za rozsądne pieniądze i dość fajnie działających to Fin-Nor LT40, kupiłem do szczupakowki do 45g Ładował w Finlandii kotletami nawet troszkę powyżej tych 45g i dawał radę. Dokupiłem ostatnio LT30 za śmieszne pieniądze i fajnie działa po przesmarowaniu. Nie jeden by się zdziwił jak Fin-Nor potrafi się kręcić.  

post-76198-0-06191800-1716980383_thumb.jpeg

Edytowane przez Darek_W
  • Like 1